Μπορεί τα χρόνια να περνούν και πολλά να αλλάζουν, εκείνος βλέπει την αγαπημένη συνήθεια του café να παραμένει σταθερή αξία. Ευρισκόμενος χρόνια στο χώρο κι εκείνος και οι συνάδελφοί του, όπως αποκαλύπτει, τα τελευταία χρόνια ρίχνουν σταθερά τις τιμές για να διευκολύνουν τους πελάτες τους, πελάτες πια όλων των ηλικιών κι από όλες τις τάξεις, να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την συνήθειά τους.

«Ενώ η τιμή του καφέ έχει ανέβει για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και να δουλέψουμε αναγκαζόμαστε να ρίχνουμε τις τιμές.» δηλώνει και χαμογελά με νόημα στην παρατήρησή μας ότι όλοι είναι με έναν καφέ στο χέρι. «Έρχεται και σε μας πιο φθηνά έτσι, λιγότερο service, μειωμένο προσωπικό.» παραδέχεται και μιλά για τους…συνήθεις πελάτες.

Οι γνωστοί πελάτες και οι εκπλήξεις
«Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες, υπάλληλοι σε καταστήματα και μαγαζιά» από τη μια και και από την άλλη «ηλικιωμένες κυρίες που παίρνουν την παρέα τους και βγαίνουν βόλτα σε κάποιο καφέ. Καινούργια συνήθεια αυτή η τελευταία, ανταμώνουν ακόμη και οι κυρίες σε μεγάλη ηλικία και τα συζητάνε όχι μόνο οι νέοι.» δηλώνει και παρατηρεί πως η αγορά δεν είναι, όπως ήταν κάποτε. «Τώρα είναι όλοι «στριμωγμένοι». Εμπόδια υπάρχουν πολλά, προσωπικό ρεύμα, Εφορεία, ΦΠΑ» δηλώνει και στο ερώτημα πόσο καιρό του πήρε η έκδοση της νέας άδειας αποκαλύπτει πως επειδή επρόκειτο για Μεταβίβαση άδειας η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πολύ γρήγορη. «Πολύ γρήγορα σε δύο μέρες είχαμε την άδεια στο χέρι. Από την αρχή, όμως, η έκδοση μιας καινούργιας άδειας, ίσως, να είχε μεγαλύτερη ταλαιπωρία .»

Χρήση κοινόχρηστων χώρων
Στην Κομοτηνή πολύς λόγος γίνεται για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Του θέτουμε το θέμα με την παρατήρηση ότι οι αυθαιρεσίες δεν λείπουν. «Ο πεζός πάνω από όλα» λέει εκείνος και σημειώνει ότι δεν πρέπει να κλείνουν οι χώροι διέλευσης των πεζών, να μην γίνονται καταχρήσεις. «Πάνω από όλα ο πολίτης. Για την ώρα τηρώ τα όρια» λέει και σπεύδει να προτρέψει τους νέους σε ηλικία συναδέλφους του: «Η ζωή θέλει ρίσκο, να το πάρουν οι νέοι. Δεν μπορούν να περιμένουν όλοι τα έτοιμα. Αν δεν ρισκάρεις, δεν ξέρεις ποιο θα είναι το μέλλον σου. Βέβαια, πρώτα από όλα οι υποχρεώσεις και μετά τα όποια ανοίγματα.»
Φώτο: Ιδιοκτήτες καφέ στην Κομοτηνή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: