Στην Χάλκη, στα Πριγκηπόννησα θα βρεθεί το Πελίτι της Κομοτηνής . Μια ακόμη κίνηση εξωστρέφειας που στέλνει το μήνυμα της διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών. Το ταξίδι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους Μοναχούς της περιοχής στις 23 και 24 Ιουνίου. Ομιλίες, αλλά και σεμινάριο σποράς. Μαθήματα καλλιέργειας και ανταλλαγής σπόρων περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες. Τυχεροί οι παρευρισκόμενοι, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν φεύγοντας παραδοσιακούς σπόρους, ντόπιες ποικιλίες. «Δεν κοιτάζουμε ούτε χρώματα, ούτε θρησκείες, ούτε φυλές» δηλώνει χαρακτηριστικά η «ψυχή» του Πελίτι, ο ακούραστος, δημιουργικός δάσκαλος Νίκος Δομπάζης σημειώνοντας «όπως κάνει η μάνα γη, χωρίς καμία διάκριση.»

Το Πελίτι εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με αντίστοιχες οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο έρχονται εκπρόσωποί τους φιλοξενούνται στην περιοχή και μεταφέρουν τις γνώσεις τους , μαζί και τους σπόρους τους. Φέτος για παράδειγμα φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι από την Αφρική. Εκείνοι έφυγαν, οι σπόροι έμειναν, φυτεύτηκαν με τα μέλη του Πελίτι να περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα, να ανθίσουν, να καρποφορήσουν.

Έχουν σημειωθεί αλλαγές μετά από την επίπονη αυτή προσπάθεια; ρωτάμε τον κύριο Δομπάζη «Πάρα πολλά αλλάζουν» δηλώνει κι εξηγεί « Νομοθεσίες που ήταν ενάντια στους σπόρους άλλαξαν. Αλλάζουν νοοτροπίες. Σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται το Κίνημα της διάσωσής και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών. Πολύς κόσμος έχει αρχίσει και καλλιεργεί την τροφή του, αυτός είναι ο σκοπός μας. Και φυσικά τρώει κάτι που έχει γεύση. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος της παραγωγής τροφίμων και λαχανικών είναι να παράγουν πιο πολλά και με το μικρότερο κόστος, πιο φθηνά. Δεν εστιάζουν στη γεύση και στην ποιότητα. Παράγουν προϊόντα τα οποία είναι άγευστα και δεν έχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία τα έχουν τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι καλλιεργώντας με φυσικό τρόπο.»

Όπως δηλώνει ο κος Δομπάζης «συνέχεια αυξάνεται ο αριθμός αυτών που καλλιεργούν κι όχι μόνο για να ταΐζονται οι ίδιοι, αλλά πολλοί παράγουν για να θρέψουν αυτούς που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν μόνοι τους.»
Φώτο:Νίκος Δομπάζης, δάσκαλος –υπεύθυνος του Πελίτι στην Κομοτηνή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: