Η Γιασάρ Εσέ από την Γαλήνη της Ροδόπης καλλιεργεί μπάμιες αντιμετωπίζοντας μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με πέρσι. Η υψηλή ζέστη του καλοκαιριού προκάλεσε προβλήματα στους αγρότες που είχαν επιλέξει την καλλιέργεια για να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα. Η Γιασάρ με την μητέρα της καλλιεργεί πέντε στρέμματα. Καθημερινά μπαίνουν στο χωράφι για να συλλέξουν την παραγωγή. «2,5 στρέμματα τη μια μέρα και 2,5 την άλλη. Πέρσι ήταν καλή η παραγωγή, φέτος όχι» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό της.

Όσον αφορά στις τιμές πώλησης; 70 λεπτά το κιλό οι λίγο μεγαλύτερες μπάμιες και 1,30 το κιλό οι μικρότερες. «Στους καταναλωτές φθάνει πάντα ακριβότερη χωρίς να έχει ευθύνη ο παραγωγός » δηλώνει η Γιασάρ Εσέ που κλήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω της απώλειας του πατέρα της, να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. «Κάνω ό,τι μπορώ μόνη μου, λίγα πράγματα δυστυχώς, η καλλιέργεια της μπάμιας ήταν η μόνη μας επιλογή» δηλώνει με πίκρα και μοιράζεται τις σκέψεις της. «Τα όνειρα καλύτερα να μην τα λέμε τώρα γιατί δεν θα γίνουν» δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «αν μείνεις μόνη σου, όλα είναι δύσκολα για μια γυναίκα. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, οι απαιτήσεις μεγάλες, παίρνεις χρήματα και τα δίνεις αμέσως».

Η Γιασάρ Εσέ έβγαλε το δημοτικό σχολείο κι αμέσως μετά στήριζε τους γονείς της στα χωράφια. Θα ήθελε, όπως λέει, μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση, ωστόσο, δεν υπάρχει κανείς για να την στηρίξει. Το κοντινότερο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας είναι στην Κομοτηνή και η Γιασάρ δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τα έξοδα μετακίνησης, ούτε η αστική συγκοινωνία το επιτρέπει, καθώς τα δρομολόγια από και προς τη μικρή Γαλήνη, το χωριό της είναι λιγοστά. Έτσι, τα όνειρα της Γιασάρ μένουν όνειρα…
Φώτο:Γιασάρ Εσέ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: