Εξ αποστάσεως η εξεταστική των φοιτητών του ΔΠΘ. Ξεκινά στις 22 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι με απόφαση της Συγκλήτου. «Είναι σχεδιασμός που έχει γίνει για να μπορέσουν να παραλάβουν όλα τα συγγράμματα τα οποία από ότι γνωρίζουμε θα πάρουν το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου για να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για να ξεκινήσουμε στις 22 την εξεταστική μας περίοδο» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης .

Η κα Μαρία Μιχαλοπούλου, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την ίδια έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στην παραλαβή των συγγραμμάτων. Όπως είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το πότε φτάνουν τα συγγράμματα στους φοιτητές έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα του συστήματος, με το πότε δηλώνονται τα συγγράμματα, τα μαθήματα , από τους ίδιους τους φοιτητές στην ψηφιακή πλατφόρμα. «Όλο αυτό το κομμάτι, με ένα τόσο μεγάλο πληθυσμό χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί.» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πολλοί φοιτητές που τα δήλωσαν με το που άνοιξε το σύστημα τα είχαν αρκετά νωρίς στα χέρια τους. «Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα, η λογική ότι τα βιβλία τα παίρνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έως τώρα βλέπαμε τα βιβλία να έρχονται ακόμη και με τη λήξη του εξαμήνου γιατί ήταν πολλά τα μαθήματα. Έχουν πολλαπλές πηγές ως ύλη οι φοιτητές και αυτό έδινε τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καθηγητές και φοιτητές με μια ελευθερία αυτό το θέμα. Η κρίση, όμως, αυτού του εξαμήνου μας δημιούργησε μια άλλη κατάσταση όπου δεν ήταν τα παιδιά εκεί που γνωρίζαμε για να μπορέσουν να τα παραλάβουν.» πρόσθεσε η αντιπρύτανης.

Η εξεταστική στο ΔΠΘ ξεκινά στις 22 αλλά θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι , έτσι ώστε το κάθε το Τμήμα και μέσα από αυτό ο κάθε διδάσκων να κάνει το βέλτιστο δυνατό. «Η τεχνολογία και η υποδομή πάντα εξελίσσεται και υπάρχει ένας συνδυασμός του μέσου με τον χρήστη και εδώ έχουμε δύο βασικούς χρήστες και οι καθηγητές από τη μία πλευρά και οι φοιτητές από την άλλη ως αποδέκτες αυτού του πλαισίου, όπου οι εξετάσεις θα γίνουν με τα συστήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε το εξάμηνο για να κάνουμε μάθημα θα τα χρησιμοποιήσουμε και κατά την εξεταστική περίοδο ώστε να έχουμε εξοικειωμένους τους χρήστες και να πάνω σ΄αυτό το πλαίσιο να διασφαλίσουμε στο βαθμό που είναι εφικτό την αξιοπιστία και την αδιαβλητότητα των εξετάσεων κι αυτό είναι μια πρόκληση για όλους. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε δύο εγκυκλίους από το Υπουργείου Παιδείας που δίνουν το πλαίσιο για να μπορέσουμε σε αυτές τις ειδικές συνθήκες να ολοκληρώσουμε την εξεταστική περίοδο.» τόνισε η κα Μιχαλοπούλου.

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη του ΔΠΘ είναι πολύ σημαντικό βήμα να ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος. «Είναι πρόκληση η ολοκλήρωσή της χωρίς να μειωθεί ο αντίκτυπος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε από 1η Σεπτεμβρίου το επόμενο εξάμηνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκφράζοντας την ικανοποίηση της από την ανταπόκριση φοιτητών και καθηγητών στην εξ αποστάσεως διδασκαλία τόνισε: «Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διδασκόντων είναι κι αυτοί ικανοποιημένοι από τον ενθουσιασμό, τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασαν τον τρόπο αυτό και οι φοιτητές από όπου βρέθηκαν και οι συνάδελφοι, αλλά πάντα με την λογική ότι αυτή ήταν μια άλλη λύση για να διαχειριστούμε τις ειδικές συνθήκες με τον κορονοϊό. Δεν είναι κάτι μόνιμο.» για να καταλήξει λέγοντας « Καλύψαμε αυτή την ανάγκη που προέκυψε. Δεν μιλάμε για τίποτα μόνιμο ούτε για αλλαγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καλούμαστε να διαχειριστούμε και την κρίση , αλλά και την μετάβαση στην κανονικότητα κι αυτό είναι μια πρόσκληση για μας.»
Φώτο: Μαρία Μιχαλοπούλου, ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: