«Η Θράκη φημίζεται για την κουζίνα της» υποστηρίζει η κα Κρυσταλλία Τσακίρη και μιλά για συνταγές εμπνευσμένες από την Ανατολή. «Γεύσεις από την προγιαγιά ακόμη», όπως χαρακτηριστικά λέει κι εξομολογείται πως προσπάθησε αρκετές φορές να μαγειρέψει και άλλες συνταγές, αλλά δεν τα κατάφερε τόσο καλά. «Στις θρακιώτικες συνταγές όμως δεν πιάνομαι. Είναι πάρα πολύ νόστιμες.» σημειώνει και γελά δείχνοντας πως απολαμβάνει κάθε λεπτό που βρίσκεται στην κουζίνα της, κάθε λεπτό που μιλά για τις συνταγές της Θράκης.

Η κα Κρυσταλλία Τσακίρη

«Γιατί ειδικά της Θράκης;» την ρωτάμε για να μας απαντήσει «»Μιλάει» η «ρίζα»» και να εξηγήσει ευθύς αμέσως «»Μιλάει» ό,τι μας έμαθαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Να μαγειρεύουμε, να ζυμώνουμε, να κάνουμε πίτες. Κάθε φαγητό είναι και μια γλυκιά ανάμνηση. Κάθε εποχή έχει και τα δικά της, όπως κάθε περιοχή έχει και τα δικά της. Κάθε γιορτή έχει το δικό της φαγητό, τη δικιά της ανάμνηση, τα δικά της δάκρυα. Άλλες φορές δάκρυα λύπης κι άλλες χαράς, σε γάμους, σε αρραβώνες κ.α.»

Δηλώνει πολύ χαρούμενη κάθε φορά που βλέπει νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την μαγειρική, ιδιαίτερα, όμως, όταν ενθουσιάζονται με τις παραδοσιακές συνταγές. «Όταν τους κάνω ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι ή με πετιμέζι για παράδειγμα η έκπληξη τους είναι μεγάλη. Λένε χαρακτηριστικά: «Κυρία Κρυσταλλία είναι πιο ωραίος ο χαλβάς από την Πανακότα.» Μα, έτσι μεγαλώσαμε, πιο κουραστικά αλλά πιο αυθεντικά.»

«Οι νοικοκυρές σήμερα λένε ότι δεν έχουν χρόνο» παρατηρούμε για να την ακούσουμε να μην συμφωνεί μαζί μας. « Οι νέες νοικοκυρές λένε ότι δεν έχουν χρόνο , λένε ότι είναι μια απλή δικαιολογία αυτή. Αν για παράδειγμα μουσκέψεις τα όσπρια από βραδύς μέσα σε είκοσι λεπτά θα βράσουν. Δεν θέλουν παραπάνω. Λίγο κρεμμυδάκι, λίγο σκορδάκι, λίγο καροτάκι, ωραίο λαδάκι και έγινε μια πολύ ωραία φακή. Την κάνεις φαγητό, σαλάτα,φακόρυζο. Μάθανε στα εύκολα. Είναι μια φθηνή δικαιολογία η έλλειψη χρόνου. Από περιοδικά και βιβλία δεν μαθαίνεις τόσο. Η πρακτική και η τηλεόραση βοηθάει. Χαίρομαι που έχει τόσες εκπομπές στην τηλεόραση για την μαγειρική, αλλά ας μην κάνουν συνέχεια μεξικάνικο και κινέζικο και όλα τα άλλα ξένα. Κάνε μια Ελληνική συνταγή, νόστιμη κι υγιεινή. Σαν το ελληνικό δεν έχει!»

Όπως τονίζει η κα Κρυσταλλία με τις γεύσεις της Θράκης μεγάλωσε, με γεύσεις που ξεχωρίζουν, δεν είναι τυχαίο που όπου και αν βρεθούν οι Θρακιώτες στο δρόμο, σε μαγαζί, σε σπίτι, στήνουν τραπέζι και με τα λίγα. Η κα Κρυσταλλία επιλέγει να στείλει το δικό της μήνυμα στους γονείς των  παιδιών που πηγαίνουν σχολείο: «Να ετοιμάζουν κάτι υγιεινό για να τα «κρατάει». Όχι πατατάκια και γαριδάκια. Μια φέτα ψωμί, λίγο κασεράκι, λίγο ντοματούλα και είναι πεντανόστιμα κι ωραία. Λίγα μπιφτέκια από βραδύς γίνονται εύκολα. Και την επόμενη μέρα το παιδί έχει μαζί του ένα ωραιότατο σάντουιτς. Μέχρι  το παιδί να σχολάσει δεν θα πεινάσει. Επίσης, ας βάλουν στη διατροφή τους τις κομπόστες με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Οι παλιοί το έλεγαν «χουσάφι», όταν βράζαμε τα αποξηραμένα, ενώ τα φρέσκα κομπόστα. Μπορεί κανείς να τα κάνει και ανακατεμένα και γίνονται μια πολύ ωραία κομπόστα.»

Όσον αφορά τα δικά της αγαπημένα πιάτα; Δεν είναι λίγα, και πώς θα μπορούσε για μια μαγείρισσα που περνά αμέτρητες ώρες στην κουζίνα: « Κολοκυθάκια γεμιστά στο φούρνο ή αυγολέμονο. Λαχανοντολμάδες , χοιρινά με λαχανιά, πράσο, πρασοσέλινο, αγριογούρουνο, κοτόπουλο χωριάτικο στιφάδο. Όλα αυτά είναι τα παραδοσιακά, αγνά φαγητά, τα Κυριακάτικα που μαζεύουν την οικογένεια στο τραπέζι με εκείνη τη γεύση που την θυμούνται όλοι για πολλά χρόνια», όπως λέει συνεχίζοντας στο χώρο των γεύσεων τις δικές της διαδρομές.
Φώτο: Κρυσταλλία Τσακίρη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: