Κομοτηνή: Συζητώντας για την Ευρώπη, το Ποδόσφαιρο, την Γερμανία και την Ελλάδα

Array

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ως “ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών στα γήπεδα της Ευρώπης και του κόσμου”. Η πορεία της αποτυπώνεται στο σκηνικό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με όλο το τελετουργικό και τους πρωταγωνιστές τους». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Κεντρωτής, καθηγητής Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το ποδόσφαιρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Δίπλα του, για πρώτη φορά, στο ίδιο στούντιο και ο αδερφός του, διαπρεπής μεταφραστής, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Γιώργος Κεντρωτής. Δύο αδέρφια με δεσμούς φιλίας με την Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο επισκέφτηκαν τη Θράκη, συνομίλησαν με τους ανθρώπους της και ήρθαν σε επαφή με τους φοιτητές.

«Μέσα από την αδιαμφισβήτητη ελκυστικότητα του ποδοσφαίρου, την κυριαρχία του λόγου και των εικόνων του στην παγκόσμια καθημερινότητα, διερευνάται το όραμα της ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης πέραν των Συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου της γραφειοκρατικής και διαχειριστικής διακυβέρνησης της ΕΕ» δηλώνει ο κος Κυριάκος Κεντρωτής σημειώνοντας πως πάντοτε προσπαθούσε με αντίστοιχο μύθο να δίνει στους φοιτητές με οικίες εικόνες, τι σημαίνει η Ε.Ε. Πράγμα το οποίο συνεχίζει να κάνει επιλέγοντας μια γλώσσα κατανοητή από όλους, αυτή του ποδοσφαίρου. Πώς ξεκίνησε η ΕΕ, πώς συνέχισε και πώς είναι σήμερα;

Για τους πολίτες

«Πάντα υπάρχουν μεγάλοι παίκτες το θέμα είναι το περιβάλλον που θα κληθούν να παίξουν αυτοί οι μεγάλοι παίκτες αν θα τους βοηθήσει. Έχει χαθεί η ταυτότητα. Όταν περισσότερο επικράτησε το οικονομικό στοιχείο και έφευγε το πολιτισμικό στοιχείο. Γιατί προηγείται η οικονομία της πολιτικής» δηλώνει ο συγγραφέας σημειώνοντας ότι το ποδόσφαιρο έδωσε φωνή στις λαϊκές τάξεις. «Η Ευρώπη ήταν πάντα μια σανίδα σωτηρίας για όλους. Από τη στιγμή που επικράτησαν οι ποσοτικοί δείκτες τα πράγματα άλλαξαν. Αν δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στο ευρωπαϊκό αφήγημα όλα θα αλλάξουν» δηλώνει και παρατηρεί πως «Τώρα έχει χαθεί το μεράκι για την πολιτική, το βίωμα της πολιτικής».

Για την Μετάφραση

«Δεν είναι κυρίαρχη η πολιτική οικονομία σήμερα αλλά η οικονομετρία. Κάποιος με μαγικές κινήσεις καθορίζει το παιχνίδι, ακόμη και κλέβοντας» παρεμβαίνει ο Γιώργος Κεντρωτής στην κουβέντα και μιλώντας στη συνέχεια για την μετάφραση σημειώνει πώς η ουσία του πρωτοτύπου δεν είναι οι λέξεις, αλλά το κείμενο «Ο μεταφραστής πρέπει να δίνει μια ερμηνεία του κειμένου, ως κειμένου.». Με πίστη στους νεότερους μεταφραστές σημειώνει πως αναγκαστικά ο μεταφραστής είναι υποδεέστερος του συγγραφέα, όμως, δεν σου απαγορεύει κανείς να είσαι καλός μεταφραστής.

Για την Γερμανία

Και οι δύο με σπουδές στη Γερμανία δεν διστάζουν στιγμή να σημειώσουν την άποψή τους για τις ελληνογερμανικές σχέσεις που περνούν από διάφορες φάσεις. «Δεν μας φταίνε οι Γερμανοί και το λέω εγώ που δεν είμαι γερμανόφιλος» δηλώνει ο κος Γιώργος Κεντρωτής «το σύστημα κάνει τους Γερμανούς «κακούς». Στη συμφορά μας θέλουμε ένα εξιλαστήριο θύμα. Εξ ορισμού κακοί και εξ ορισμού καλοί δεν υπάρχουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού. Αν οι Έλληνες ήταν δυνατοί μάλλον σαν τους Γερμανούς θα συμπεριφερόμασταν.» Και ο Κυριάκος Κεντρωτής προσθέτει ότι οι Γερμανοί ήθελαν να έχουν κάποιες σταθερές. «Κρατάμε σταθερό ένα νόμισμα, επειδή δεν θέλουμε να πεινάσουμε. Έχουν μια φοβία με την πείνα. Είναι φανατικοί της ΕΕ γιατί μέχρι το 90 δεν μπορούσαν να πουν Γερμανία. Άρα μέσα από το ευρωπαϊκό αφήγημα πέρασαν το δικό τους και σιγά –σιγά έγινε γερμανικό.»

Για τους νέους

«Σίγουρα οι εποχές είναι αρκετά δύσκολες. Μεγάλωσε ο ανταγωνισμός, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη νέα γενιά. Πήγαμε στην πιστοποιημένη εξειδίκευση για να κάνεις μια απλή δουλειά. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει μια ημερομηνία λήξης. Δυστυχώς όσοι είναι σ’ αυτό το διάστημα υποφέρουν. Είναι κρίμα για την πατρίδα μας αυτή η αιμορραγία στο εξωτερικό.» δηλώνει ο Κυριάκος Κεντρωτής και ο αδερφός του Γιώργος προσθέτει «ίσως και να μην γίνεται διαφορετικά. Αν η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η ΕΕ είναι η πατρίδα μας, τότε όπου κι αν είσαι, Πορτογαλία, Ισπανία, κ.α. είσαι στην πατρίδα σου» προσθέτοντας ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια τα πάνε για κλείσιμο γιατί τα μεγέθη δεν τους βγαίνουν. Δεν μπορείς να μαζέψεις όλη την παιδεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να είναι παντού. Όπως δεν μπορεί να γίνεται η βασική εκπαίδευση στην Τριτοβάθμια. Είμαι λιγάκι πεσιμιστής ως προς το που πάει η παιδεία. Οι νέοι που θέλουν να μάθουν γράμματα πάντως, θα βρουν το δρόμο τους.»
Φώτο:Κυριάκος και Γιώργος Κεντρωτής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος