Κομοτηνή: Τα ατομικά μέσα προστασίας ασπίδα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

«Ο Ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας Ιός που τον γνωρίζουμε στην Πατρίδα μας από το 2010 και μετά. Υπάρχουν μερικά σημεία, τα οποία μπορεί κανείς να ερμηνεύσει πολύ- πολύ δύσκολα γι’ αυτόν τον Ιό. Για παράδειγμα, πώς κάποιες χρονιές δεν εμφανίζεται κανένα κρούσμα και κάποιες άλλες μιλάμε για εκατοντάδες κρούσματα;» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Σωτήρης Τσιόρδας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής- Λοιμοξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και σημειώνει πως για φέτος ο λόγος της εξάπλωσης αυτού του Ιού είναι οι πρώιμες βροχές στην αρχή του καλοκαιριού, οι οποίες οδήγησαν σε πολλαπλασιασμό των εστιών κουνουπιών σε όλη την πατρίδα. Aλλά και στην περιοχή των Βαλκανίων γενικότερα.

Κομοτηνή: Τα ατομικά μέσα προστασίας ασπίδα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου«Σε Σερβία, Κροατία, Ιταλία, στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε πολλά κρούσματα φέτος και θανάτους, εικόνα αντίστοιχη με αυτή της Ελλάδος. Θεωρώ πως η εικόνα αυτή μπορεί να εξηγηθεί με βάση τη δυναμική των κουνουπιών.» δηλώνει μην κρύβοντας και ο ίδιος την ανησυχία του.

Ο ιός αυτός κάνει σοβαρή κλινική εικόνα κάτω από 1% των περιστατικών και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Σύμφωνα με τον κο Τσιόρδα έχει τεράστια σημασία αυτό που κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο, δηλαδή τα ατομικά μέσα προστασίας για την προστασία μας από τον Ιό. Επίσης, οι εστίες αναπαραγωγής, τα νερά που λιμνάζουν, αλλά και οι εντομοκτονίες, που γίνονται από την περιφέρεια έχουν το δικό τους ρόλο.
Χαρακτηρίζει ευτυχές γεγονός ότι σε πολύ μικρό ποσοστό ο ιός αυτός κάνει σοβαρή κλινική εικόνα κάτω από το 1% των περιστατικών και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, άρα δεν σημειώνεται εξάπλωση τύπου γρίπης. Από την άλλη μεριά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας θέλουν την επαγρύπνηση μας, ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να μπορούν να νοσηλευτούν. «Όταν εμφανίζουν υψηλό πυρετό ή μια αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, πρέπει να υπάρχει μια επαγρύπνηση.» δηλώνει ο κος Τσιόρδας κι εξηγεί ότι όσοι ζούμε σε περιοχές που υπάρχουν κουνούπια, είναι πολύ πιο συχνό το τσίμπημα, ίσως και ο κίνδυνος.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Είναι μια δοκιμασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στην ουσία μόνος του την ξεπερνάει. «Δεν έχουμε θεραπεία αποτελεσματική για τον Ιό. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγαλύτερες προσπάθειες στον κόσμο για εμβόλιο γίνονται στο Ισραήλ, όπου έχουμε επιδημίες του δυτικού Νείλου από το 1950, εκεί έχουν φτιάξει ένα εμβόλιο για άλογα, όχι όμως για ανθρώπους.» εξηγεί ο κος Τσιόρδας και προτρέπει όλους μας να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί. «Άρα προσέχουμε, είμαστε σε επαγρύπνηση κι ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε σ’ αυτό το ποσοστό, του λιγότερου από 1% που οδηγεί σε θάνατο και επιπλοκές. Είχαμε 107 κρούσματα, 11 θανάτους, δεν είχαν όλοι αυτή τη σοβαρή μορφή. Αυτοί οι άνθρωποι, όταν περάσουν τη νόσο, τους μένουν νευρολογικά κατάλοιπα σε ένα μεγάλο ποσοστό, ένας στους τέσσερις, ένας στους πέντε.»
Φώτο: αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος