Κομοτηνή: «Τα κακά δείγματα της δικής μας εποχής τα ξεχνάμε»

Array

«Είμαι ένας γέροντας τραβηγμένος στο γραφείο του» λέει. Ευτυχισμένος; τον ρωτάμε «Ευτυχισμένος είναι βαριά κουβέντα, ευχαριστημένος ναι!» απαντά. Ο Αλέξης Πολίτης, Ομ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή τη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου στη Μνήμη Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη. Κάνει λόγο για έναν χαριτωμένο άνθρωπο. Γνώριζε τον Στυλιανό Αλεξίου από το 1989 «συνομιλούσε με όλους με πάρα πολύ άνεση. Είχε ένα πάρα πολύ καλό λόγο για όλους, υπερβολικά καλό» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει «από μια καλή πρόθεση απέναντι στους άλλους».

«Ως επιστήμονας ήταν ένας πολύ καλός φιλόλογος και μελετητής. Άλλαξε την αρχαιολογική έρευνα. Ήταν 33 χρονών όταν έγραψε την μελέτη του για τη μορφή της Κρητικής Λογοτεχνίας. Η τάση που υπήρχε εκείνη την εποχή ήταν ότι η Κρητική Λογοτεχνία ήταν λαϊκότροπη. Ο Στέλιος Αλεξίου έγραψε ακριβώς το αντίθετο, μια αριστοκρατική Τέχνη της υψηλής κοινωνίας, απλώς γραμμένη στην τοπική διάλεκτο, ακριβώς, όπως όλες οι Λογοτεχνίες της Ευρώπης εκείνη την στιγμή » δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη ως Φιλόλογος ο Στ. Αλεξίου είχε καθοριστική παρουσία παντού. «Για παράδειγμα η έκδοση του για το Σολωμό είναι πολύ τολμηρή! Ήξερε πάρα πολύ καλά την παγκόσμια λογοτεχνία. Ήταν πολύ μορφωμένος. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μιλούσε με μια σοφία γέροντα».

Είναι η εποχή που διαβάζουμε, που μελετούμε, που ψάχνουμε όπως συνέβαινε με τον Στ. Αλεξίου; Ρωτάμε τον κ. Πολίτη. «Όχι!» απαντά και σημειώνει «Δεν είναι το ίδιο. Ρωτώντας τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, όπως εμένα, θα πάρετε απαντήσεις ότι οι φοιτητές δεν διαβάζουν, δεν δείχνουν ενδιαφέρον, για ρωτήστε τους φοιτητές, το κύριο τους αστείο είναι η ανοησία των καθηγητών τους, αυτό το ξεχνάμε. Όταν γκρινιάζουμε για την εποχή, γκρινιάζουμε για τα κακά δείγματα της εποχής και τα κακά δείγματα της δικής μας εποχής τα ξεχνάμε, τα παραμερίζουμε . Έπειτα έχουμε μπει και σε εποχή εικόνας. Μην κοροϊδευόμαστε. Είναι θέμα εποχής. Τα παιδιά βλέπουν πολύ περισσότερο εικόνα και παίρνουν παραστάσεις μέσα από εκεί. Κι εγώ προτιμώ να διαβάζω παλιά καλά μυθιστορήματα αν και στην ποίηση έχω βρει ωραία παραδείγματα σε πολύ νέους ποιητές».

Φώτο: Αλέξανδρος Πολίτης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος