Μαθήτρια του Λυκείου Σαπών η Χαλιμά Χουσεϊν ζει στη Ροδόπη κάνοντας όνειρα για το μέλλον της «Θέλω πολύ να εργαστώ, όταν τελειώσει με το σχολείο» δηλώνει μην κρύβοντας την αγωνία της. «Δεν θέλω να εγκαταλείψω την χώρα μου και να μεταναστεύσω, σαν την ομορφιά της Ελλάδας δεν έχει, ωστόσο, πολλοί νέοι αναγκάζονται και το κάνουν» προσθέτει και χαίρεται που και το φετινό καλοκαίρι γνωστοί της, συγγενείς και φίλοι, επιστρέφουν από το εξωτερικό και «ζωντανεύει» ξανά ο τόπος της.

Εκτός από τα ευχάριστα συναπαντήματα το καλοκαίρι είχε και δουλειά στα χωράφια των γονιών της για την νεαρή Χαλιμά Χουσεϊν. «Δύσκολη η δουλειά των αγροτών, πολύ δύσκολη. Βοήθησα όσο μπορούσα στις μπάμιες, στο ξεβοτάνισμα των χόρτων, έβλεπα κι εγώ μαζί τους τις δυσκολίες της παραγωγής » δηλώνει αποκαλύπτοντας τη φράση που ακούει πιο συχνά από τα χείλη τους ««Διάβασε να μάθεις γράμματα, να έχεις μια καλύτερη ζωή από τη δική μας.», όπως όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι γονείς, θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους.»

Τα μαθηματικά την δυσκολεύουν περισσότερο από όλα τα μαθήματα. Εκείνη, αγαπά τα φιλολογικά, μα πιο πολύ τις ώρες που μοιράζεται με τους συμμαθητές της. Η Χαλιμά Χουσεϊν, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, δεν στέκεται στιγμή να σκεφτεί και να ορίσει τα σημαντικότερα που πρέπει να ισχύουν στον τόπο της «ειρήνη, τι άλλο; Αλληλοσεβασμός, συνεργασία και θέσεις εργασίας για όλους » δηλώνει νιώθοντας «ευλογημένη» που ζει σε έναν τόπο όπου, όπως λέει, συνυπάρχουν άριστα χριστιανοί και μουσουλμάνοι.
Φώτο: Χαλιμά Χουσεϊν Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: