Πολύ καιρό τώρα ο Νίκος Νικολαϊδης, ο Θοδωρής Καρκατσέλης, ο Πασχάλης Αλμπανίδης, ο Αναστάσιος Ψαθάς και ο Ανδρέας Λύκος προετοιμάζουν για λογαριασμό του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, συνέδριο Μαθηματικών με τίτλο: «Τα Μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή (Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο) αύριο, Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου. «Ήταν κάτι που ξεκινήσαμε να το συζητάμε πριν δύο χρόνια» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Παραρτήματος, ο κος Νίκος Νικολαϊδης σημειώνοντας πως Επιστημονική Επιτροπή αξιολόγησε κι έκρινε τις εργασίες των εισηγητών. «Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με τη διδασκαλία των μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον κο Αλμπανίδη οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις εννέα το πρωί του Σαββάτου με στόχο να δημιουργηθούν νέες ιδέες για τα μαθηματικά με τη συμμετοχή συνέδρων από όλη τη χώρα. «Μαθηματικοί κι εκπαιδευτές είναι όλοι καλοδεχούμενοι» δηλώνει προσθέτοντας πως «θα βοηθηθούν όλοι». Στο συνέδριο, εκτός των εισηγήσεων, θα πραγματοποιηθούν κεντρικές ομιλίες από Καθηγητές Μαθηματικών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικούς Συμβούλους, που συγκροτούν την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. Επιδιώκεται ο διάλογος και η διαδραστική συμμετοχή των συνέδρων, ως εκ τούτου θα υπάρξουν συζητήσεις – συνεδρίες στρογγυλής τραπέζης και εργαστηριακές παρουσιάσεις.

Οι θεματικές ενότητες

«Έχουμε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Ο καθένας θα αποκομίσει ό,τι ακριβώς αναζητά ο ίδιος» δηλώνει ο κος Νικολαϊδης προσθέτοντας πως οι θεματικές ενότητες είναι:
• Διδακτικές πρακτικές και μεθοδολογίες στα μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• Αξιοποίηση Τ.Π.Ε. στη διδασκαλία και τη μάθηση των μαθηματικών
• Αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα των μαθηματικών
• Καινοτόμες δράσεις στη διδασκαλία των μαθηματικών
• Χρήση της τέχνης και της ιστορίας των μαθηματικών στη διδασκαλία των μαθηματικών
• Διαπολιτισμική αγωγή μέσω της διδασκαλίας των μαθηματικών

Τα μαθηματικά είναι παντού γύρω μας

«Ο χώρος των μαθηματικών είναι γενικά ένας δύσκολος χώρος, δεν είναι εύκολη επιστήμη. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο πιο ενδιαφέροντα γίνεται για τα νέα παιδιά » δηλώνει ο κος Ψαθάς ορμώμενος από τις παραστάσεις που ο ίδιος έχει διδάσκοντας μαθηματικά. «Μπορούμε να κάνουμε διάφορα παιχνίδια με τα μαθηματικά. Μπορούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τα μαθηματικά είναι η ζωή μας. Είναι παντού γύρω μας. Γίνεται μια προσπάθεια από εκπαιδευτικούς να κάνουν τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα για τα παιδιά.» Μπορούν να το δουν και τα παιδιά έτσι; ρωτάμε τον κο Καρκατσέλη, επίσης νέο μαθηματικό για να απαντήσει «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα των μαθηματικών. Όταν ρωτούν τα παιδιά γιατί μαθαίνουμε μαθηματικά προσπαθούμε να τους δείξουμε ότι είναι πίσω από όλες τις εκφάνσεις της ζωής σχεδόν» απαντά και προσθέτει «Τους φέρνουμε παραδείγματα από την καθημερινότητα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν μαθηματικά που είναι για παιδιά και παιδιά που είναι για μαθηματικά. Είναι καθαρά θέμα εκπαιδευτικού. Το θέμα είναι να κάνεις το παιδί να αγαπήσεις τα μαθηματικά και να μην τα φοβηθούν.»

Το παράρτημα σε καλά χέρια

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη στο Μουσείο Καραθεοδωρή. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι το απόγευμα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου (Κυριακή 2 Απριλίου στις 17:00) θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. «Όποιος έχει περάσει από το Παράρτημα έχει αφιερώσει χρόνο, έχει κάνει πολύ δουλειά και έχει παρουσιάσει ωραίες εκδηλώσεις» δηλώνει ο νέος σε ηλικία πρόεδρος με σεβασμό πάντα προς τα πρόσωπα των προκατόχων του αποδεικνύοντας πως οι τύχες του Παραρτήματος βρίσκονται σε καλά χέρια.
Φώτο: Ο Νίκος Νικολαϊδης, ο Θοδωρής Καρκατσέλης, ο Πασχάλης Αλμπανίδης, ο Αναστάσιος Ψαθάς Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: