Κομοτηνή: Τα μυστικά της σωστής μελέτης στο σπίτι

Η οργάνωση και η μελέτη στο σπίτι είναι πάντα θέμα προς συζήτηση. Το πώς δηλαδή θα μπορέσει το παιδί να οργανώσει το χώρο και το χρόνο του ώστε να έχει μια πιο αποτελεσματική μελέτη; Ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος, είναι δάσκαλος και πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Παιδαγωγικού Συλλόγου ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σε συνεργασία με συναδέλφους του και ειδικούς διευθύνει το περιοδικό «Όλα για το παιδί». Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, διανέμει με τους συνεργάτες του 2000 τεύχη δωρεάν στα σχολεία απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, στο πώς δηλαδή μελετά ο μαθητής σωστά;

Κομοτηνή: Τα μυστικά της σωστής μελέτης στο σπίτι
Ο Βαγγέλης Αλεξόπουλος, είναι δάσκαλος και πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Παιδαγωγικού Συλλόγου ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διοργανώνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο ελεύθερο προς όλους όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή και να το παρακολουθήσουν με θέμα την οργάνωση και την μελέτη στο σπίτι. «Απευθύνεται σε όλο το κοινό, σε όλη την Ελλάδα γι αυτό το κάναμε και διαδικτυακά για να επηρεάσουμε θετικά πολύ περισσότερο κόσμο πέρα από την τοπική κοινωνία.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες». Σύμφωνα με τον κο Αλεξόπουλο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι μια πιο αποτελεσματική μελέτη. «Παρατηρούμε διάφορα προβλήματα στη διαχείριση του χρόνου τα οποία προκύπτουν από τα πολλά ερεθίσματα που υπάρχουν στο σπίτι. Πόσο μάλλον τώρα, που με την τεχνολογία το παιδί έχει πιο εύκολη πρόσβαση και στο διαδίκτυο μέσω του κινητού και του τάμπλετ. Ο χρόνος των γονέων για να ασχοληθούν είναι πιο περιορισμένος επειδή αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερο, επειδή και η διάθεση είναι πιο “ριγμένη”.» σημείωσε προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του πάντα θεωρούν χρέος να δώσουν κάποιες στρατηγικές.

Στρατηγικές όπως; ρωτήσαμε τον κο Αλεξόπουλο. “Συγκεκριμένες ώρες μελέτης οι οποίες δεν θα αλλάζουν” απάντησε και εξήγησε πως δημιουργείται έτσι μια ρουτίνα, χώρος ελεύθερος από περιττά ερεθίσματα, συγκεκριμένος κι αυτός.Επίσης, γίνεται πάντα αναφορά σε συμφωνίες που μπορούν να φτιάξουν με το παιδί τους, για να έχουν μια αποτελεσματική συνεργασία. Να δούνε δηλαδή πώς θα μπορέσουν να τις κάνουν αποτελεσματικές αυτές, ώστε  και να τηρούνται και τα παιδιά να έχουν κίνητρο  να τις τηρούν.«Βλέπουμε πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική σχέση με το δάσκαλο του παιδιού τους γιατί δάσκαλος και σπίτι, σχολείο και σπίτι είναι ένας δεσμός σύνθετος ο οποίος πρέπει να είναι και αποτελεσματικός.» εξήγησε ο κος Αλεξόπουλος προσθέτοντας πως: «Πολλές φορές δημιουργούνται θέματα λόγω έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ δασκάλου και γονέα και λειτουργεί όλο αυτό εις βάρος του γονέα. Πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική σχέση συνεργασίας ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στο παιδί.» Σύμφωνα με τον δραστήριο δάσκαλο, όταν ένας εκπαιδευτικός περνάει πέντε -έξι ώρες καθημερινά με το παιδί σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και στο πώς θα αντιμετωπίσει το σχολείο γενικότερα.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια μικρή ρουτίνα, βοηθάει πάρα πολύ.» τόνισε εκ νέου επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες ώρες μελέτης όπου εκεί θα γίνεται αυτό και τίποτα άλλο. «Και συμφωνίες ότι αν πάνε όλα καλά θα υπάρχει μια επιβράβευση.» Η επιβράβευση, όπως λέει, ξεκινάει από υλική και φθάνει σε ηθική σταδιακά. «Το επιθυμητό είναι να είναι ηθική επιβράβευση να το αισθάνεται από μέσα του το παιδί.»
Φώτο:Ο κος Βαγγέλης Αλεξόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος