IMG_20170329_122658_1CS
Το κομπολόι γίγας…

Η αρχιτεκτονική που επηρέασε ειδικά το ύφος των τεμενών της Θράκης ήταν η οθωμανική, της λεγόμενης «κλασικής» περιόδου (1450-1680 περίπου), καθώς μετά την πτώση των Σελτζούκων στις αρχές του 14ου αιώνα, οι Οθωμανοί ήταν το τουρκικό φύλο και η δυναστεία που ξεχώρισε και επικράτησε ως τον 19ο αιώνα. Σημείο ακμής τους ο 16ος αιώνας. Της περιόδου αυτής τα δύο γνωστά, παλαιότερα τζαμιά της Κομοτηνής, το Εσκί Τζαμί και το Γενί Τζαμί. Την δυάδα συμπληρώνει από σήμερα και ένα τρίτο, μεταγενέστερης βέβαια  περιόδου, το Ταμπακχανέ, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τους πιστούς της μουσουλμανικής μειονότητας , αλλά και για όποιον θα ήθελε να γνωρίσει το ξεχωριστό αυτό κτίριο.

Το νέο αρχιτεκτονικό είδος που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες της μουσουλμανικής κοινότητας και ονομάστηκε «τζαμί» από την αραβική λέξη «μάστζιντ» («masjid») και αποτελεί μετεξέλιξη του οίκου του Προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα έχει σίγουρα πολλές αναφορές και στην Κομοτηνή. Είναι γνωστό σε όλους, άλλωστε,ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη.

IMG_20170329_123028
Οι Μουφτήδες της Θράκης

Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Σελίμ Ισά, πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας τον Μάρτιο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής άναψε το πράσινο φως για την ανακαίνιση του Τεμένους, συναινώντας με την έκδοση άδειας επισκευής για λόγους χρήσης και υγιεινής του εν λόγω ακινήτου. «Αμέσως αναλάβαμε τη διεκπεραίωση του έργου βρίσκοντας κατά 40% τους πόρους από την Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και κατά 60% από τους πολίτες» δηλώνει και εξηγεί ότι ευχάριστη ανακάλυψη αποτέλεσε ο εντοπισμός, μέσα στο Ταμπακχανέ, ενός κειμηλίου με τη δική του ξεχωριστή αξία, του κομπολογιού με τις 999 χάντρες. «Το χρησιμοποιούσαν οι πιστοί μουσουλμάνοι προκειμένου να απαριθμούν τις ευχές και τις ευλογίες τους προς τον Αλλάχ» εξήγησε ο κ. Αϊντήν Μποσταντζή στους προσκεκλημένους. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, το μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, η δημοτική σύμβουλος κ. Ελένη Λαφτζή, ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης κ.α. . Το κομπολόι που βρίσκεται στην κατοχή του Ιερού Τεμένους Ταμπακχανέ Τζαμί έχει ακριβώς 999 χάντρες με μήκος 37 μέτρα. Η κάθε μια χάντρα είναι κατασκευασμένη από ξύλο οξιάς με διάμετρο 3 εκ. περίπου και μήκος 3,5 εκ.

IMG_20170329_131715_2CS (1)Έβαλε πλώρη για το ρεκόρ Γκίνες
«Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής, ως διαχειρίστρια των εν Κομοτηνή εδρευόντων βακουφίων, υπέβαλε ήδη, στις 22 Δεκεμβρίου 2016, προς το γραφείο Guiness World Records αίτημα καταγραφής του ως το μεγαλύτερο σε μήκος σε ολόκληρο τον κόσμο» αποκαλύπτει ο κος Σελίμ Ισά και σημειώνει πως κομπολόι, μήκους 25 μέτρων, βρίσκεται σε πόλη της Τουρκίας, αλλά και ένα εξίσου μεγάλο στη Βοσνία.

«Αυτά τα κομπολόγια αποτελούνται συνήθως από 99 χάντρες, όμως το κομπολόι των 999 χαντρών χρησιμοποιείται στους Τεκέδες (χώρος συναντήσεως των σούφι –μυστικιστών- του Ισλάμ) αλλά και στα τεμένη όπου σώζονται τα ιερά λείψανα που ανήκουν στον Προφήτη Μουχαμμέντ» προσθέτει ο κος Μπονστατζή σημειώνοντας πως μόνιμα θα βρίσκεται στο Ταμπακχανέ δίνοντας σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέρον με την παρουσία του τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκεπτές που θα θελήσουν να το δουν από κοντά στην προσπάθεια τους να γνωρίσουν μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως η Κομοτηνή.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Ταμπακχανέ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: