Η τελετή Ορκωμοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστου Μέτιου πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάθε λαμπρότητα και την παρουσία των Θρησκευτικών, Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών του τόπου, αλλά και των εκπροσώπων φορέων, του παραγωγικού κόσμου και των επισήμων της περιοχής, χωρίς να απουσιάζουν οι  συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες των αιρετών. Στην τελετή ορκωμοσίας περίσσεψε η αισιοδοξία για το νέο ξεκίνημα, αλλά και διαφάνηκε η διάθεση συναίνεσης για την τάχιστη υλοποίηση έργου. Με τη λέξη «συνεργασία» να ακούγεται τόσο από τα χείλη του κου Μέτιου, όσο και από τους επικεφαλής των παρατάξεων. 

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, κος Χρήστος Μέτιος ανέφερε: « Ο τόπος μας, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως «πέρασμα», ως «γέφυρα» και ως «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί. Παρόλα αυτά, η περιοχή μας δεν ήταν πάντοτε «σταυροδρόμι» και «γέφυρα». Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.
Για δεκαετίες, όταν η περιοχή μας ήταν απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες, έχασε τον ρόλο της ως «πέρασμα» και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο και σε ανάχωμα.»

Μιλώντας για το σήμερα και τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται ο κος Μέτιος τόνισε: «Σήμερα ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, ανοίγονται μπροστά μας νέες δυνατότητες.
Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, που θεσπίστηκε το 2010, δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους μας.
Κυρίως, μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.
Το στοίχημα εν προκειμένω είναι όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ευθύνη μας για πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Την ίδια ώρα, ο διασυνοριακός χαρακτήρας της Περιφέρειάς μας αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.
Σε μια εποχή όπου η συνεργασία και η αλληλεξάρτηση σε διεθνές επίπεδο παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της στον περιφερειακό χάρτη του εμπορίου, της ενέργειας και των μεταφορών.»

Από την ομιλία του κ. Μέτιου δεν έλειψαν αναφορές στο σχέδιο και στον προγραμματισμό της Περιφέρειας. Όπως είπε: «Με σχέδιο και προγραμματισμό, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αποτελέσει μια Περιφέρεια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη.» Σκιαγραφώντας μάλιστα το προφίλ της τόνισε: «• Μια περιοχή που μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης και της ευημερίας. • Που θα στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη.  • Που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον • Που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά.• Που θα είναι κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας και ανταλλαγών.
Μια Περιφέρεια που θα είναι πέρασμα και ταυτόχρονα προορισμός.» Εκφράζοντας σ’ αυτό το σημείο την πίστη του ότι θα τα καταφέρει με τη συνεργασία όλων. «Και έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη βασική  του προτεραιότητα σημείωσε πως είναι η συνέχιση της υλοποίησης του Σχεδίου που επεξεργάστηκε  για την ανάπτυξη της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Σ΄αυτό το σημείο μίλησε για ένα Σχέδιο:
• Για πρωτογενή τομέα ισχυρό
• Για επιχειρήσεις δυναμικές και εξωστρεφείς
• Για τουρισμό που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ιστορία και τον πολιτισμό
• Για ενέργεια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον
• Για υποδομές στις μεταφορές και στη γεωργία που θα είναι αξιόπιστες
• Και για την προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας
«Το Σχέδιό μας αυτό το παρουσίασα αναλυτικά στην κοινωνία της Περιφέρειας το προηγούμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, είναι σε γνώση και της Κυβέρνησης, η οποία έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τους άξονες και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.
Και βέβαια, το Σχέδιό μας παραμένει ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις. Στην υπόθεση της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, το τονίζω, θα είμαστε όλοι μαζί.Συνεργάτες και σύμμαχοι.Και δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μια μέρα.» τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, θα έχει η Π.Α.  συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση. Συνεργασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρειά μας. «Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει επανειλημμένα το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας. Και βέβαια συνεργασία θα έχουμε με τα πολιτικά κόμματα και με όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας.» Τονίζοντας πως συνεργασία θα έχει  επίσης με όλους τους Δήμους της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας. «Από αυτή τη συνεργασία θα προκύψουν και νέα έργα που θα εμπλουτίσουν το Σχέδιό μας.»

Η λέξη συνεργασία ακούστηκε τις περισσότερες φορές. «Η λέξη – κλειδί για εμάς είναι «συνεργασία».»είπε ξεκάθαρα σημειώνοντας «Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική μας επιλογή. Συζητάμε, ξεπερνάμε αντιθέσεις και διαφωνίες, βρίσκουμε σημεία σύγκλισης και πετυχαίνουμε ευρείες συναινέσεις για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του τόπου μας. Ήδη, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο της συνεργασίας και της ευθύνης.
Ο δρόμος είναι αυτός, και είναι ανοιχτός, σε όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών. Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή σας. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.» Τέλος, ευχήθηκε σε όλους να έχουν μια παραγωγική νέα θητεία για το καλό της Περιφέρειας και των πολιτών, όπως είπε.

Μοιράσου το άρθρο: