Τελευταία συνεδρίαση η χθεσινοβραδινή για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την παρούσα σύνθεση, ένας κύκλος έκλεισε και πριν ανοίξει ένας άλλος εξίσου ενδιαφέρον . Από τις κουβέντες των Περιφερειακών Συμβούλων δεν έλειψε τόσο ο απολογισμός του έργου και της παρουσίας τους, όσο και η συγκίνηση κυρίως αυτών που δεν συνεχίζουν στην περιφερειακή διοίκηση. «Εύχομαι το επόμενο ΠΣ να είναι ακόμη καλύτερο» είπε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ευχαριστώντας όλους για τη συνεργασία τους.

Χ.Μέτιος: «Πάντοτε καταλήγαμε κάπου κι αυτό είναι σημαντικό. Παρήχθη σημαντικό έργο.»
Χρήστος Μέτιος: « Υπάρχει δρόμος ακόμη να διανύσουμε, να παρθούν νομοθετικές αποφάσεις για τη λειτουργία και τη βελτίωση του θεσμού. Είναι όμως ένας δρόμος που είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε ακόμη σημαντικότερο ρόλο και για το περιφερειακό συμβούλιο και για τις αποφάσεις του. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που συμβάλατε είτε με τις παρατηρήσεις και τις διαφωνίες σας είτε με την ψήφος σας στις αποφάσεις που πάρθηκαν γιατί πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις και για θέματα ανάπτυξης, καθημερινότητας των πολιτών και για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος τα οποία συζητήθηκαν. Πάντοτε καταλήγαμε κάπου κι αυτό είναι σημαντικό. Παρήχθη σημαντικό έργο. Ευχαριστώ την κα Πρόεδρο και τους άλλους δύο προέδρους, τον κο Αντωνιάδη και τον κο Ποταϊδη και όλους τος Περιφερειακούς Συμβούλους. Εύχομαι το επόμενο ΠΣ να είναι ακόμη καλύτερο.»
Σ.Τουρτούρης: «Η δική μας προσπάθεια δεν ήταν η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση»
Σπύρος Τουρτούρης: προσπαθήσαμε σαν παράταξη σ’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμβάλλουμε με τις διαφωνίες ή με τις συμφωνίες μας. Στα περισσότερα ζητήματα έχουμε ομοφωνίες και συμφωνίες στην άσκηση των περιφερειακών πολιτικών, αλλά σε βασικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής φυσικά καταθέσαμε τις διαφωνίες και τις απόψεις μας. Έτσι λοιπόν η δική μας προσπάθεια δεν ήταν η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση . Η αντιπολιτευτική μας τακτική πήγαζε από το τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν εμείς στην Περιφερειακή Αρχή.
Β.Τραϊφόρος: «Να φροντίσουν οι παρατάξεις να βρουν κάποια πράγματα κοινά για το συμφέρον της Περιφέρειας»
Βασίλης Τραϊφόρος: Ευχή μου είναι να μην συνεχιστεί αυτή η διελκυστίνδα που χαρακτήρισε τον νυν ΠΣ και στην νέα σύνθεση γιατί θα είναι εις βάρος της Περιφέρειας. Να φροντίσουν οι παρατάξεις να βρουν κάποια πράγματα κοινά γιατί το συμφέρον της Περιφέρειας εξαρτάται συνήθως από θέματα τα οποία δεν είναι εντόνως πολιτικά. Περισσότερο είναι θέματα που απαιτούν κοινή λογική και την έννοια του δικαίου. Υπήρχε ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο δεν αξιοποιήθηκε. Αν μπορεί ο κος Περιφερειάρχης να το χρησιμοποιήσει ασχέτως σε ποια παράταξη ανήκει. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ πιο ειδήμονες από κάποιους άλλους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες που για λόγους συσχετισμού των δυνάμεων τους τοποθετούμε εκεί, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στη λειτουργία της Περιφέρειας.
Κ.Τσαλδαρίδης: «Δυστυχώς η παράταξή μας διαλύθηκε γιατί ίσως έτσι βόλευε ορισμένους»
Κώστας Τσαλδαρίδης: Μεγάλο σχολείο αυτή η αίθουσα. Εδώ έμαθα να ξεχωρίζω προθέσεις και να διακρίνω αξίες. Στα εννέα αυτά χρόνια και σ’ αυτή την αίθουσα με τη στάση μου προσπάθησα να είμαι ο εαυτός μου με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ήθος, δικαιοσύνη και βάζοντας πλάτη όπου χρειαζόταν αποφεύγοντας να κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση κι αυτό για το καλό της Περιφέρειας. Πιστεύω ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό και το έχω αποδείξει στις επιτροπές που υπήρχα όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς η παράταξή μας η παράταξη που διοίκησε το 2010 και για πέντε χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση με περίπου 43% με μια μονοκοντυλιά διαλύθηκε γιατί ίσως έτσι βόλευε ορισμένους, έτσι ίσως πραγματοποιούνται τα σχέδια ορισμένων.
Α.Γρανάς: «Οι Περιφέρειες να είναι μικρές κυβερνήσεις»
Αρχέλαος Γρανάς: Εμείς που είμαστε εδώ όλα αυτά τα χρόνια από την αρχή της δημιουργίας της Περιφέρειας πιστέψαμε σε λόγια που είχαν να κάνουν από την αρχή της θεσμοθέτησης της Περιφέρειας ότι θα είναι μικρές κυβερνήσεις όπου τα προβλήματα θα μπορούν να λύνονται τοπικά χωρίς την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης. Διαψευστήκαμε οικτρά , προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε πράγματα και θέσεις ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι Περιφέρειες έτσι όπως λειτουργούν διάφορες περιφέρειες στην Ευρώπη. Λίγα πράγματα κατορθώσαμε. Θα πρέπει να είναι η επιδίωξη αυτής της διοίκησης, οι διεκδικήσεις μας να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Μουσταφά Κατραντζή: «Ευχαριστώ αρχικά όλους τους υπαλλήλους της περιφέρειας»
Μουσταφά Κατραντζή: Ευχαριστώ αρχικά όλους τους υπαλλήλους της περιφέρειας και μετά τους συναδέλφους μου. Και εύχομαι καλή θητεία στους επανεκλεγέντες και στους νεοεκλεγέντες που θα υπηρετήσουν τον τόπο μας.
Κ.Γεροστεργίου: «θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα θέματα του περιβάλλοντος»
Κατερίνα Γεροστεργίου: Η παράταξη μας δεν θα είναι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε πολλά χρόνια πριν ως ενεργοί πολίτες να αναδεικνύουμε τα θέματα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ευημερίας των πολιτών.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την τελευταία συνεδρίαση του Π/Σ ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: