Κομοτηνή: Τέσσερις προτάσεις που “θωρακίζουν” την περιοχή στις Σάπες και στο Πέραμα

Από το 2000 μέχρι σήμερα η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού προσπαθήσει να υλοποιήσει έναν στόχο: Όχι πλέον να αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υλοποίηση της επένδυσης εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, αλλά και να υποδεικνύει δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης , που δίνουν οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη σ’ αυτά τα χωριά.

Κομοτηνή: Τέσσερις  προτάσεις που “θωρακίζουν” την περιοχή στις Σάπες και στο Πέραμα
ο κος Γιώργος Δεμερίδης από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Γιώργος Δεμερίδης από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού παρουσιάζει τέσσερις δράσεις, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Προτείνει: Πρώτον, να αναπτυχθεί η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στην περιοχή. «Αυτό πες- πες ήδη αρκετοί το έχουν προχωρήσει, ακόμη και μουσουλμάνοι παράγουν κρασί, τσίπουρο κ.α.» λέει χαρακτηριστικά. Δεύτερον, επειδή αυτά τα χωριά είναι κοντά στη θάλασσα προτείνεται να συνδεθούν με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, όπως είναι τα Πετρωτά για να έχουν ένα μερίδιο από το θαλάσσιο τουρισμό. Τρίτον, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του δάσους της μαύρης Πεύκης για την οποία, σε συνεργασία της Οικολογικής Εταιρείας με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, έχουν συνταχθεί δύο τεκμηριωμένες επιστολές τις οποίες και παρέδωσαν στον κο Σάββα, που είναι ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με αντικείμενο να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης . «Το βρήκε θετικό, έστειλε το ερώτημα στην Διεύθυνση Δασών και η Διεύθυνση Δασών το βρήκε θετικό και έδωσε το ΟΚ να γίνει. Το τελικό «να γίνει» θα το δώσει ο κος Σάββας. Φάνηκε ότι αποδέχτηκε αυτά που λέγαμε και ζήτησε μόνο πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο για το διαδικαστικό. Έχουμε ήδη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν.Μ.Θράκης.» δηλώνει ο κος Δεμερίδης. Τέταρτον, η μελέτη που είχε εκπονήσει η αρχαιολογική υπηρεσία με στόχο την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων που είναι 19 στον αριθμό, από τη Μάκρη έως τη Μαρώνεια. Πρόταση που κοστολογήθηκε στα 5 εκατομμύρια ευρώ, «αρχικά εγκρίθηκε και στη συνέχεια την πήραν πίσω. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε με την Μαύρη Πεύκη» δηλώνει ο κος Δεμερίδης αποκαλύπτοντας πως είναι ήδη σε επαφή με τον κο Δημήτρη Μάτσα, προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο οποίος έχει συμφωνήσει να πάρουν τη μελέτη από την αρχαιολογική υπηρεσία και να την θέσουν εκ νέου στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος είναι θετικός.

«Η υλοποίηση αυτών των τεσσάρων βημάτων θωρακίζουν τον τόπο. Αν η Μαύρη Πεύκη είναι διατηρητέο μνημείο της Φύσης, δεν μπορεί να γίνει εκεί μεταλλείο . Εάν η Μαύρη Πεύκη γίνει μνημείο της Φύσης, θα πραγματοποιείται συρροή μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού καθώς όλοι και όλες θα θέλουν να το επισκεφτούν.» δηλώνει ο κος Δεμερίδης. Αποτιμώντας μάλιστα την μέχρι τώρα προσπάθεια της Διανομαρχιακής Επιτροπής σημειώνει: «Σ’ αυτή τη φάση ξεκινήσαμε πολύ καλά. Με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, τον κο Βαγγέλη Λαμπάκη προχωρήσαμε στην έκδοση ψηφίσματος, που εστάλη στον Πρωθυπουργό. Ακολούθησε ομόφωνο ψήφισμα από τα δημοτικά συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα, βλέπουμε όχι μόνο της δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και την ανάγκη για την οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.»
Φώτο:Γιώργος Δεμερίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος