Την ανατροπή τριών φορτηγών οχημάτων προκάλεσαν χθες στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του Ιάσμου με κατεύθυνση προς την Ξάνθη, στο Σέλερο και στη διασταύρωση των Πηγαδίων, οι θυελλώδεις άνεμοι που σημειώνονται από χθες στην ευρύτερη περιοχή . Οι ταχύτητες των ανέμων σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα 10 BF (95 khm/h).

Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από χθες με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Επίσης, σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων, τεράστιες λεύκες πολλών ετών εξαιτίας των πολύ θυελλωδών ανέμων, σε πολλά σημεία σε όλη τη Θράκη.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός των δήμων. Τα Τμήματα Πρασίνου των Δήμων χρειάστηκε να παρέμβουν σε πολλές περιπτώσεις για κοπές και απομακρύνσεις πεσμένων δένδρων.

Ενώ στο δήμο Μαρώνειας – Σαπών Ροδόπης για παράδειγμα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίσθηκαν στο Λοφάριο και σε άλλους οικισμούς του Δήμου λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λίσσου και των παραποτάμων του ως συνέπεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

 

Ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κος Ντίνος Χαριτόπουλος

Στην περιοχή βρέθηκαν επιτόπου ο Δήμαρχος κ. Ν. Χαριτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Μαυρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λοφαριου κ. Α. Ντουλας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.
Ο Δήμαρχος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντιπεριφεριαρχη Ροδόπης και τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας ενώ έθεσε σε επιφυλακη μέρος των μηχανημάτων, οχημάτων και προσωπικού του Δήμου.

Από τις διαθέσεις του καιρού δεν έλειψε και το χιόνι, στα ορεινά της Ροδόπης ένα λευκό πέπλο σκεπάζει τα πάντα με το κρύο λόγω των πολύ ισχυρών βοριάδων να είναι τσουχτερό.

Όσον αφορά στην συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι δυνάμεις της, σύμφωνα με το Συντονιστικό που εδρεύει στην Κομοτηνή, χρειάστηκε να παρέμβουν 41 φορές για κοπές δένδρων στην Ξάνθη, 12 στη Δράμα, (κοπές και αντλήσεις), 12 στη Χρυσούπολη,13 στην Καβάλα, 4 στη Ροδόπη για κοπές και μια άντληση στο Κρανοβούνιο Ροδόπης.

Τέλος, τεράστια  είναι τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή. 200 βλάβες καταγράφτηκαν μόνο την Κυριακή σε όλο το δίκτυο του γειτονικού νόμου με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάστασή τους.

Φώτο: Καιρικά Θράκης, Δήμος Μαρωνείας Σαπών ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: