Στην Ξυλαγανή λέγεται πως: «Ένας αγρότης πήγε να οργώσει με τα ζώα του όταν άκουσε ένα κούκο να λαλεί, νομίζοντας ότι πρόκειται για τον κούκο που άκουγε στην πατρίδα, στο Μπογιαλίκι είπε: «Άμυαλο πουλί πώς άφησες τέτοια μέρη και ήρθες κι εσύ εδώ;»» Αυτό είναι ένα από τα πολλά «μασάλια» που λέγονται στο χωριό της Ροδόπης, που φορά τα καλά του για να φιλοξενήσει τους Μπογιαλικιώτες. Το 5ο Αντάμωμα Μπογιαλικιωτών είναι προ των πυλών κι οι προετοιμασίες εντείνονται ώστε όλα να είναι έτοιμα το Σάββατο 27 Ιουλίου στις επτά το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο της Ξυλαγανής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων, ο κος Βαγγέλης Μουζαλιώτης

«Η μητέρα μου γεννήθηκε το 1921. Όταν ήρθε στην Ξυλαγανή ήταν 1,5 ετών. Είχε έντονη επιθυμία να ξαναπάει. Με τον αδερφό μου την πήγαμε δύο φορές. Είδε το σπίτι που γεννήθηκε, το πατρικό της, μισογκρεμισμένο πια, φίλησε το χώρα και στάθηκε εκεί συγκινημένη για πολύ ώρα» θυμάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων, ο κος Βαγγέλης Μουζαλιώτης. «Αυτή η αγάπη δεν έσβησε ποτέ. Πήγαμε στο χωριό τους, στο Μπογιαλίκι της Βόρειας Θράκης, είδαμε γκρεμισμένα σπίτια, εκκλησίες, σχολεία. Όσοι ήρθαν από εκεί νόμιζαν ότι θα γυρίσουν πάλι πίσω, είχαν αυτή την αίσθηση.»

Χρησιμοποιώντας τα κάρα τους ή περπατώντας ατέλειωτα χιλιόμετρα κρατώντας τα λιγοστά τους υπάρχοντα στα χέρια εγκαταστάθηκαν άλλοι στην Ξυλαγανή, άλλοι στο Βεφειοχώρι Κιλκίς, άλλοι στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, στον Έβρο κάποιοι και κάποιοι στους Προσκυνητές και στην Ξυλαγανή. Μετά από μεγάλη πεζοπορία ρίζωσαν στους καινούργιους τόπους ξεκινώντας την ζωή τους από την αρχή.

«Η Ξυλαγανή ετοιμάζεται για το 5ο αντάμωμα Μπογιαλικιωτών που θα φιλοξενηθεί στην αυλή του δημοτικού σχολείου στις 27 Ιουλίου. Το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής μαζί με το Σύλλογο Γυναικών. Θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες , σύλλογοι και χορευτικά από τα χωριά: Βαφειοχώρι Κιλκίς, Άγιος Αθανάσιος Δράμας, αλλά και ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Έβρου, ο Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής. Θα συμμετάσχει με τέσσερα τραγούδια και η Χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων. Θα παίξει και θα τραγουδήσει το Θρακόμελο γνωστό παραδοσιακό σχήμα» δηλώνει ενθουσιασμένος ο κος Βαγγέλης Μουζαλιώτης προσθέτοντας πως πέρσι είχε διοργανωθεί στον Άγιο Αθανάσιο, είχαν προηγηθεί οι Προσκυνητές και τώρα ήρθε η σειρά της Ξυλαγανής.

Η χορωδία του Συλλόγου Πατεράδων θα πάρει μέρος στο αντάμωμα

Όπως τονίζει ο κος Μουζαλιώτης είναι σημαντικό «να μην ξεχάσουμε τα έθιμα αυτά που γινόταν παλιά. Τώρα όλη η νεολαία του χωριού δουλεύει γι αυτή την διοργάνωση. Θα γίνει στο δημοτικό σχολείο της Ξυλαγανής καθαρίζεται ο χώρος , περιμένουμε πάνω από 1000 άτομα, ντόπιους Ξυλαγανιώτες, αλλά και επισκέπτες».
Τέλος, δεν παραλείπει να απευθύνει κάλεσμα σε όλους και όλες τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος στην μεγάλη αυτή συνάντηση γευόμενοι κεράσματα, χορό, τραγούδι και φιλοξενία καταθέτοντας μια ακόμη ιστορία της Ξυλαγανής, γνωστό «μασάλι» πια, «Ήταν σε εκδρομή στο Αϊβαλί, όταν ο συγχωριανός τους ο Δήμος Τσατλάκης συναντήθηκε με τον ξάδερφό του, κάτοικο στον Βόλο,που είχε το ίδιο όνομα με εκείνον, οι γονείς του οποίου κατάγονταν επίσης από τη Βόρεια Θράκη. Οι πρόγονοί και των δύο ήταν στενοί συγγενείς, αλλά δεν είχαν συναντηθεί ποτέ μετά την προσφυγιά. Συναντήθηκαν τυχαία, σε μια εκδρομή που κάναμε. Αγκαλιάστηκαν, έκλαιγαν. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στην Ελλάδα και συναντήθηκαν στην Τουρκία». Τέτοιες στιγμές, ίσως, ζωντανέψουν ξανά στο αντάμωμα της Ξυλαγανής…
φώτο: αρχείο ΕΡΤ ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: