Μικρό χωριό, λίγοι κάτοικοι, αλλά για μια ακόμη φορά τίμησαν με σεβασμό την μεγάλη Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821. Οι κάτοικοι της Νέας Καλλίστης, απολαμβάνοντας έναν πραγματικά ανοιξιάτικο καιρό, συμμετείχαν στον εορτασμό της μεγάλης Εθνικής Επετείου και χειροκρότησαν την παρέλαση των μαθητών, που ζωντάνεψαν τον οικισμό τους σκορπώντας χαμόγελα κι αισιοδοξία.

Μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και του Γυμνασίου του οικισμού, υπό τις οδηγίες των δασκάλων και των καθηγητών τους, παρέστησαν στην Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο του χωριού κι αμέσως μετά πήραν μέρος στην παρέλαση, που μπορεί να έχασε την αίγλη των αλλοτινών χρόνων, εξακολουθεί, όμως, να αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων, μικρών και μεγάλων, από τη Νέα Καλλίστη και τους γύρω οικισμούς.

«Τιμήσαμε και φέτος την Εθνική επέτειο. Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες. Ο αγώνας των ηρώων του 1821 να μας εμπνέει όλους για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας και για την αγωνιστικότητα , την μαχητικότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Χρόνια πολλά.» δήλωσε ο κος Γιάννης Στρούμπας, διευθυντής του Γυμνασίου της Νέας Καλλίστης. Τον δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης. «Είναι μια ημέρα μνήμης που πρέπει να την τιμούμε. Να συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα της ελευθερίας στους νέους ανθρώπους , ώστε αυτή η χώρα και η νεολαία να βαδίζουν πάνω στα ήθη κι έθιμα, στην ιστορία ώστε να έχουμε ως χώρα το μέλλον που μας αξίζει, να έχουμε την ελευθερία μας.» δήλωσε ευχόμενος με την σειρά του χρόνια πολλά σε όλους.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι παιδιά μεταναστών-προσφύγων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία όχι μόνο ενισχύουν αριθμητικά την λειτουργία των τριών σχολικών μονάδων, αλλά ενσωματώνονται άριστα στην λειτουργία των σχολείων, συμμετέχοντας, μαζί με χριστιανούς και μουσουλμάνους συμμαθητές τους, κατοίκων της περιοχής, στους επίσημους εορτασμούς, στα ήθη, τα έθιμα του τόπου εμπλουτίζοντας κι ενδυναμώνοντας την καθημερινή τους συνύπαρξη.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παρέλαση της Νέας Καλλίστης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: