Ι.Μαρτίδης: « Πάνω στην αγάπη χτίζονται όλα. Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει τίποτα.»

Ο κος Μαρτίδης με τον διοικητή του Νοσοκομείου κο Φιλιππίδη που συντόνισε

Για το «Αλφαβητάρι των σχέσεων και της ζωής» μίλησε στην Κομοτηνή ο συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης. « Το αλφαβητάρι των σχέσεων και της ζωής είναι ένα ευρύ θέμα που αφορά τον κάθε άνθρωπο» είπε εξηγώντας πως στη ζωή μας είναι όλα σχέσεις. Σχέσεις με ανθρώπους, με άψυχα υλικά.

«Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μια ζωή με νόημα, ποιότητα και ελπίδα.»
« Έχουμε μάθει να διαβάζουμε τα πράγματα με λάθος τρόπο, έχουμε δώσει σημασία πάρα πολύ στο υλικό κομμάτι, ενώ το πνευματικό, το συναισθηματικό, το ψυχολογικό το έχουμε αγνοήσει. Κι, όμως, ο πλούτος μας είναι οι σχέσεις μας και η ποιότητα των σχέσεων καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.» τόνισε σημειώνοντας πως γι αυτή την ποιότητα μιλά και στα τέσσερα βιβλία, όπως μιλά για τις σχέσεις των ανθρώπων, τις σχέσεις μεταξύ ανηλίκων, τις σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών. «Προσπαθώ να φωτίσω τις σκοτεινές πλευρές που έχει ο κάθε άνθρωπος και να δείξω πού υπάρχουν τα σκοτεινά σημεία και τι μπορεί να γίνει. Έχω δει πολλά «θαύματα» στη ζωή, ζωές ανθρώπων να αλλάζουν προς το καλύτερο, ευχάριστες μικρο –εκπλήξεις. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μια ζωή με νόημα, ποιότητα και ελπίδα» δηλώνει ο συγγραφέας ξεκαθαρίζοντας πως η ευτυχία αυτή δεν είναι θέμα επιτυχίας.
«Μπορεί να πετυχαίνεις το στόχο, αλλά το θέμα είναι τι χαρά έχει αυτό το πράγμα. Οι σχέσεις των ανθρώπων ξεκινούν πριν καν γεννηθεί ο άνθρωπος για παράδειγμα, όταν ο γονιός φαντάζεται και επιθυμεί να έχει ένα αγόρι ή κορίτσι ήδη μορφώνει μέσα του ένα φαντασιακό πεδίο. Ενώ λέει ο μπαμπάς « εγώ θέλω αγόρι» και γεννιέται κορίτσι εκφράζει την απογοήτευσή του, εκφράζει δηλαδή μια σχέση με το παιδί αρνητική, αλλά στην πορεία βέβαια συνήθως αυτή η σχέση θετικοποιείται.»

«Χωρίς σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος»
Όπως τονίζει η σχέση είναι το άλφα και το ωμέγα της ζωής, χωρίς σχέσεις δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος . Εξάλλου ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης σε βιολογικό επίπεδο. Έτσι στο πώς αυτές οι σχέσεις μπορούν να έχουν ποιότητα, νόημα, πώς θα βάλουμε λίγο χρώμα, γεύση άρωμα στην καθημερινότητά μας; Απαντά πώς: «Το να πω σε κάποιον «μην αγχώνεσαι», «ρίξτο έξω», «γυμνάσου» δεν φτάνει. Πρέπει να πω και πώς γίνονται όλα αυτά. Θέλει δουλειά. Όταν μπορέσεις να διαμορφώσεις μια εσωτερική στάση ζωής, τότε αυτόματα μπορείς να βρεις πολλά tips.”

« Πάνω στην αγάπη χτίζονται όλα. Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει τίποτα.»
Ζητήσαμε από τον κο Μαρτίδη να μιλήσει για τον ρόλο που παίζει η αγάπη. «Είναι το άλφα και το ωμέγα» απαντά και σημειώνει « Πάνω στην αγάπη χτίζονται όλα. Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει τίποτα. Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και πάνω εκεί μπορούμε να οικοδομήσουμε τα πάντα» δηλώνει και σπεύδει να μιλήσει για την αξία της γνώσης. «Χρειάζεται και η γνώση γιατί καμιά φορά μπορεί να αγαπάμε τον άλλον, αλλά να μην έχουμε την γνώση κι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Εδώ είναι τεράστιο θέμα για την αγάπη γιατί η αγάπη έχει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Η ιδανική αγάπη είναι η απροϋπόθετη αγάπη, η αγάπη χωρίς προϋποθέσεις. Χωρίς χρησιμοθηρικές σκοπιμότητες κι ανταποδοτικές προσδοκίες.»

«Φτιάχνουμε δύσκολα ουσιαστικές σχέσεις γιατί και οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες.»
Τέλος, όσον αφορά στη δυσκολία να συνάψει κανείς σχέσεις στις μέρες μας ο συγγραφέας συμφωνεί λέγοντας πώς: «Φτιάχνουμε δύσκολα ουσιαστικές σχέσεις γιατί και οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες. Και παλιότερα όμως. Εμείς βλέπουμε ένα μικρό κομμάτι του χρόνου , πάντα υπήρχαν προβλήματα σχέσεων. Παλιά δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία σε ψυχολογικά θέματα των παιδιών, σήμερα δίνουμε περισσότερη σημασία, έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα» σημειώνει προσθέτοντας με νόημα « Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί διαλυτικοί παράγοντες που επεμβαίνουν στη ζωή και για να κρατηθεί μια σχέση θέλει δουλειά, δεν είναι εύκολο πράγμα.»

Φώτο: Ο συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης και στιγμιότυπα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ελευθερίων στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρoδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: