«Το Διεθνές Δίκαιο υπάρχει για όλους είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στις διεθνείς σχέσεις» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και παράλληλα σημειώνει ότι «τα κράτη θεωρούν ότι είναι απαραίτητο στις διεθνείς σχέσεις, διότι συνεχώς το επικαλούνται και πάντοτε θέλουν να ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Ο κος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο τα κράτη πάντοτε χρησιμοποιούν για κάθε πράξη τους ή ακόμη και για κάθε παράλειψή τους επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου, επικαλούνται κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. «Η Τουρκία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες – στην πολύ πρόσφατη πρακτική της- στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιεί όρους διεθνούς δικαίου ακόμη και στην άρνησή της διότι η Τουρκία ξεκινάει από μια εσφαλμένη αφετηρία ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αυτό είναι ένα λάθος, αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με το Διεθνές Δίκαιο.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής γίνονται όλα με όρους διεθνούς δικαίου, ακόμη και το μνημόνιο συνεννόησης της Τουρκίας και της Λιβύης είναι ένας τρόπος επίτευξης συμφωνίας που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος επίσης στο παράδειγμα των ΗΠΑ με το Ιράν σημειώνει ότι οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το δικαίωμα άμυνας προκειμένου να δικαιολογήσουν την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί άσχετα με το αν η αιτιολογία τους δε στέκει. «Μπήκαν στον κόπο να επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο. Το ότι γίνεται αυτό σημαίνει ότι το Διεθνές Δίκαιο έχει σημασία και όλα τα κράτη θέλουν να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι λειτουργούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.» Σύμφωνα με τον κο Αντωνόπουλο από εκεί και πέρα το δίκαιο είναι ένα μέσο και όχι αυτοσκοπός, είτε στο εσωτερικό ενός κράτους, είτε σε διεθνές επίπεδο. «Ακόμη και στο εσωτερικό ενός κράτους πάντοτε κάποιος επικαλείται το δίκαιο άσχετα αν πραγματικά το κάνει με καλή πίστη ή όχι.»
Φώτο: Κώστας Αντωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής του ΔΠΘ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: