«Είναι μια χρυσή ευκαιρία όλοι να δούμε τι είναι κι αυτό το κομμάτι της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.» δηλώνει η κα Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας  στο Δ.Π.Θ. και σημειώνει ότι ήταν μια κεντρική οδηγία του Υπουργείου να προχωρήσουν τα ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επομένως αυτό που έκανε το Δ.Π.Θ. ήταν να δει πρώτα – πρώτα πού το εφαρμόζει ήδη κι αυτό το πεδίο να επιχειρήσει να το επεκτείνει κι αλλού.

Η αντιπρύτανης του ΔΠΘ κα Ζωή Γαβριηλίδου

«Εφαρμόζαμε εξ αποστάσεως διδασκαλία στα μεταπτυχιακά. Άρα, στα μεταπτυχιακά ήταν πολύ εύκολη η μετάβαση διότι απλούστατα χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα Synergia, η οποία χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα μεταπτυχιακά. Γενικεύσαμε αυτή τη μέθοδο, δημιουργήσαμε και τις «τάξεις» και όλα λειτουργούν κανονικά» εξηγεί η κα Γαβριηλίδου και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει  ότι στα προπτυχιακά δεν υπήρχε ηλεκτρονική διδασκαλία, οπότε ήταν λίγο πιο δύσκολο να στηθεί όλη αυτή η διδασκαλία. «Είδαμε πολλές λύσεις. Και εκείνη η πλατφόρμα που επιλέχθηκε τελικά  είναι η πλατφόρμα Skype for Business . Αυτή συστήσαμε στο διδακτικό προσωπικό. Δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες και κοινοποιήθηκε ένα πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι , δείχνοντας βήμα προς βήμα πώς θα εγκαθιστήσουμε όλοι το Skype for Business και τι θα κάνουμε.»

Μια έξυπνη κίνηση των υπευθύνων του Δ.Π.Θ. ήταν η ακριβής τήρηση του ωρολογίου προγράμματος που είχαν πιο πριν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους. «Για να μην έχουμε δυσλειτουργίες και νέες ανακοινώσεις στους φοιτητές. Είδαμε, με έγγραφο του πρύτανη που εστάλη σε όλους τους συναδέλφους, ποιοι συνάδελφοι προτίθενται να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ποιοι όχι και αν δεν ήθελαν έπρεπε να το αιτιολογήσουν. Κάποια μαθήματα είναι εργαστήρια, στην Ιατρική γίνονται στις κλινικές, στην αρχιτεκτονική είναι για παράδειγμα  η Σύνθεση. Αν υπάρξει κάποιο μικρό ζήτημα, θα είναι αυτού του τύπου τα μαθήματα για τα οποία εκτιμώ ότι θα πρέπει να δοθεί μια πολύ μικρή παράταση στο εξάμηνο προκειμένου να ολοκληρωθούν κι αυτά.» δηλώνει η αντιπρύτανης προσθέτοντας πως όσα τμήματα έχουν μόνο θεωρητικά μαθήματα, δεν έχουν πρακτικά, δεν έχουν εργαστήρια, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα απολύτως να ολοκληρώσουν.

Σύμφωνα με την κα Γαβριηλίδου ήδη στα Μεταπτυχιακά μαθήματα όλοι έχουν περάσει στην εποχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης οπότε εκεί προβλήματα δεν σημειώνονται. «Στα Προπτυχιακά», όπως λέει, «εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε επίσης ζητήματα γιατί οι φοιτητές έτσι κι αλλιώς είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Νομίζω ότι θα ανταποκριθούν με μεγάλη χαρά.» Μάλιστα, δεν παραλείπει να σημειώσει και κάτι που πραγματικά προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, ότι δηλαδή εκεί που στα μαθήματα παρακολουθούσαν τριάντα άτομα, με την τηλεκπαίδευση συμμετέχουν ενενήντα. Αυξάνεται δηλαδή η συμμετοχή. «Το δύσκολο για μένα είναι όταν θα περάσουμε ξανά στην κανονική εκπαίδευση, πώς θα το πετύχουμε» δηλώνει χαριτολογώντας ενθουσιασμένη με την ανταπόκριση φοιτητών κι εκπαιδευτικών.

37.000 χρήστες στο e class του Δ.Π.Θ. και 2890 μαθήματα
Εκτός από το Skype for Business το ΔΠΘ χρησιμοποιεί και μια  άλλη «πλατφόρμα» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την πλατφόρμα e class. Πρόκειται για μια «πλατφόρμα» ασύγχρονης εκπαίδευσης, όπου οι καθηγητές μπορούν να ανεβάσουν υλικό, εργασίες, βίντεο κ.α. «Αυτή τη στιγμή στο e class έχουμε 37.000 χρήστες και έχουμε 2.890 μαθήματα που αφορούν και  στο μεταπτυχιακό και στο προπτυχιακό πρόγραμμα, άρα αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές του ΔΠΘ χρησιμοποιούν το eclass εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι έχουν αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία να το κάνουν σωστά.» σημειώνει η κα Γαβριηλίδου.
Τέλος, δεν παραλείπει να αποκαλύψει τι κάνει κάποιος «Μένοντας σπίτι». «Μπορεί να διαβάσει, να χαλαρώσει και να βρει πράγματα που τον ενδιαφέρον γιατί ούτε κι αυτό δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε στην σύγχρονη εποχή τρέχοντας σε τρελούς ρυθμούς» λέει στέλνοντας έτσι και το μήνυμά της για σωστή αξιοποίηση του χρόνου.
Φώτο: Η κα Ζωή Γαβριηλίδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: