Κομοτηνή: Το «Κουκουνάρι» φιλοξένησε τους «Σπορίτες»

Κομοτηνή: Το «Κουκουνάρι» φιλοξένησε τους «Σπορίτες»Το «Κουκουνάρι» είναι μια ενδιαφέρουσα δράση που υλοποιούν νηπιαγωγοί στο 10ο Νηπιαγωγείο της Κομοτηνής. Οι ίδιες νηπιαγωγοί κάλεσαν και τους «Σπορίτες» να πάνε στο νηπιαγωγείο, να κάνουν μια δράση, να μιλήσουν για τους σπόρους, και να σπείρουν με τη συμμετοχή των μικρών παιδιών.

Κομοτηνή: Το «Κουκουνάρι» φιλοξένησε τους «Σπορίτες»Η «ψυχή» των «Σποριτών», ο κος Νίκος Δομπάζης βρέθηκε εκεί βάζοντας πάλι τον ίδιο στόχο, όπως τόσα χρόνια τώρα, τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών. «Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε σε μια τέτοια πρόταση. Κι άλλες φορές πηγαίνουμε, για μένα είναι συγκλονιστικό να βάζω σπόρους στα χεράκια ενός μικρού παιδιού.» δήλωσε ο κος Δομπάζης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε πως “επειδή όλα γίνονται βιωματικά, αυτό το παιδί μπορεί και τώρα να μην σπείρει, να μην ασχοληθεί, αλλά όταν θα μεγαλώσει αυτό το μικρό βίωμα του θα το θυμάται και θα ξέρει πως θα σπείρει σπόρους, θα μεγαλώσει φυτά.»

Κομοτηνή: Το «Κουκουνάρι» φιλοξένησε τους «Σπορίτες»
Η «ψυχή» των «Σποριτών», ο κος Νίκος Δομπάζης

Ο ίδιος είχε κάνει ήδη μια προεργασία με κουκιά και φασόλια, τα οποία είχαν βγάλει το φύτρο τους, τα είχε μουλιάσει με αποτέλεσμα να φουσκώσουν και το φύτρο να φαίνεται. «Τους δείξαμε πώς φυτρώνουν οι σπόροι, το φύτρο τους και τους δώσαμε σπόρους να ψάξουν να βρουν το φύτρο, και τα παιδιά έλεγαν ενθουσιασμένα «το βρήκα!» «νάτο!» κι έβλεπαν το φύτρο των κουκιών που είναι μεγάλο. Μιλήσαμε για τους σπόρους, είδαμε πού βρίσκονται, τους δείξαμε φωτογραφίες με πιπεριές. Για την ντομάτα και το καρπούζι γνωρίζανε που είναι οι σπόροι. Μας είπαν τα ίδια τα παιδιά για τα κουκούτσια που είναι μέσα στους καρπούς, στα φρούτα. Πώς από ένα μικρό σπόρο μπορεί να γίνει κι ένα τεράστιο δένδρο και στο τέλος σπείρα με σε γλάστρες, γιατί το πρόγραμμα «Κουκουνάρι» είναι μηδέν απόβλητα και φροντίσαμε να μην έχουμε σακούλες οι οποίες θα πεταχτούν μετά. Τα πήρανε, τους είπαμε πώς να τα φροντίσουν, δείξαμε πώς γίνεται η μεταφύτευση, μεταφυτεύοντας μαρούλια σε γλάστρες.»

Κομοτηνή: Το «Κουκουνάρι» φιλοξένησε τους «Σπορίτες»Σύμφωνα με τον κο Δομπάζη η επαφή με το χώμα τους άρεσε. «Γεμίσαμε χώματα στα θρανία. Στις πόλεις το χώμα δεν λείπει μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους μεγάλους.» δηλώνει και εμείς παρατηρούμε πως « από τους μεγάλους λείπει και η διάθεση» και ο Νίκος Δομπάζης σχολιάζει: «Εστιάζουμε στους μικρούς και στους μεγάλους όσοι ενδιαφέρονται, δεν μπορούμε να τους οδηγήσουμε με το ζόρι να κάνουν κάτι. Όσοι ενδιαφέρονται κι έρχονται σε μας τους δίνουμε και σπόρους και φυτά για να γευτούν και να καλλιεργήσουν παραδοσιακούς σπόρους με παραδοσιακό τρόπο και να γευτούν τις γεύσεις που γεύονταν οι πριν από εμάς.»

Όπως λέει ο κος Νίκος Δομπάζης “στους μικρούς δείξαμε πώς μπορούν μόνοι τους, αν και είναι πολύ μικροί, να κάνουν ένα φυτό από το οποίο μπορούν και κάτι να φάνε. Δίνει στα παιδιά πολλά αλλά και αυτοπεποίθηση, πως αυτά από μόνα τους μπόρεσαν να παράξουν την τροφή τους, νιώθουν έτσι ότι αξίζουν. Είναι σημαντικό να καταλάβει ένα παιδί ότι αξίζει και να αγαπήσει και να εκτιμήσει τον εαυτό του. Χτίζουμε την αυτοεκτίμηση.»

Ένα μήνα ταξίδι στην Ινδία
Ο Νίκος Δομπάζης για έναν ολόκληρο μήνα βρισκόταν στην Ινδία. Δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε για το ταξίδι αυτό. «Η Ινδία είναι ένας άλλος κόσμος.» λέει μιλώντας γι αυτή τη μοναδική εμπειρία και σημειώνει « Γι αυτό και πήγαμε τόσο μακριά, στην Ινδία είναι όλα διαφορετικά, το τοπίο στην Νότια Ινδία είναι τροπικό. Οι άνθρωποι διαφορετικοί. Μας ζητούσαν να βγούμε selfy γιατί ήμασταν διαφορετικοί, τους φαινόμασταν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Οι άνδρες εκεί φοράνε φούστες, στα εστιατόρια τρώνε με τα χέρια τους, δοκιμάσαμε κι εμείς…»

Μιλά με ενθουσιασμό για την μακρινή αυτή χώρα «Είναι πολύ όμορφη» λέει και σημειώνει γελώντας «αλλά σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει.» Ερωτηθείς για τη θέση της γυναίκας επισημαίνει πως: «Στην περιοχή που πήγαμε οι γυναίκες δεν φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν μόνες τους, ούτε ήταν συνεσταλμένες πολύ. Είναι μια χώρα με πάνω από 1 δις πληθυσμό, ο βιασμός είναι το πιο απεχθές πράγμα, αλλά γίνονται βιασμοί δυστυχώς παντού και στη χώρα μας ακόμη και ίσως βάση πληθυσμού τα ποσοστά εδώ να είναι πιο υψηλά. Η φτώχεια υπάρχει, αλλά στην περιοχή αυτή δεν είδαμε πολύ φτώχεια. Η μεσαία τάξη ήταν καλά.»
Όσον αφορά στη δημοφιλία της χώρας μας; «Συναντήσαμε κόσμο που γνώριζε την Ελλάδα και άλλους που δεν την γνώριζε, στην προσπάθεια μου να τους δείξω πού βρίσκεται η Ελλάδα, τους έδινα ένα χάρτη στο κινητό και τότε κι εγώ καταλάβαινα πόσο μακριά είμαι και με έπιανε ένα δέος για το πόσο μακριά από τη χώρα μας είμαστε.» απάντησε ο Νίκος Δομπάζης ετοιμάζοντας τους επόμενους παραδοσιακούς σπόρους και ποιος ξέρει ίσως και το επόμενο ταξίδι.
Φώτο:Νίκος Δομπάζης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος