Κομοτηνή: Το Μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης επισκεπτών

Επισκέπτες, κυρίως από τον εκπαιδευτικό κόσμο, εξακολουθεί να έλκει το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με την κα Χριστίνα Αποστολίδου, υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου, όλο το χρόνο σημειώνονται επισκέψεις, περισσότερο, όμως, μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κυρίως τους μήνες Απρίλιο με Μάιο, όταν γίνονται οι εκδρομές των παιδιών και επιλέγουν την Κομοτηνή ως προορισμό τους.

Κομοτηνή: Το Μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης επισκεπτών
Μουσείο Καραθεοδωρή

«Την περσινή χρονιά, το 2019, ήρθαν γύρω στους 1600 μαθητές κι επισκέφτηκαν το μουσείο και φυσικά μαζί τους και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που τους συνοδεύουν» εξηγεί προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον που δείχνουν είναι μεγάλο. «Ναι, δείχνουν ενδιαφέρον. Για παράδειγμα ήταν πολύ όμορφη η αντίδραση των μικρών παιδιών ενός δημοτικού σχολείου από το Κιλκίς. Ήταν πολύ συγκινητική η παρουσία τους, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα και πολλές ερωτήσεις γιατί ήθελαν να μάθουν. Είναι και ενημερωμένοι από τους καθηγητές τους γιατί είναι πολύ σημαντικό το εκπαιδευτικό έργο. Για να μάθουν τα παιδιά ποιος είναι ο Καραθεοδωρή πρέπει μέσα από το σχολείο να ξεκινήσει η προσπάθεια.»

Αθανάσιος Λιπορδέζης: «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα ίχνη του Καραθεοδωρή»
Κομοτηνή: Το Μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης επισκεπτώνΛίγα μέτρα πιο εκεί στέκει ο άνθρωπος- “ψυχή” του μουσείου. «Ξεχωρίζει το μουσείο γιατί παρουσιάζει το έργο και τη ζωή ενός τελείως ξεχωριστού ανθρώπου κι επιστήμονα που τιμά την Ελλάδα σε όλη την Οικουμένη» δηλώνει ο κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης μαθηματικός συγγραφέας-διευθυντής του Μουσείο Καραθεοδωρή Κομοτηνής και πρόεδρος του συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή προσθέτοντας «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν σπανίζουσα προσωπικότητα σε όλους τους τομείς: Μαθηματικά, επιστήμες, πατρίδα , οικογένεια, εκκλησία, σε όλα αυτά διαπρέπει και τηρεί τις παραδόσεις του οικογενειακού δένδρου με ρίζες στην Ανδριανούπολη.»
Σύμφωνα με τον κο. Λιπορδέζη τα εκθέματα του μουσείου, όπως: το συγγραφικό του έργο, η αλληλογραφία του με τους κορυφαίους επιστήμονες του 20ου αιώνα, με συγγενικά πρόσωπα, με σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, όλο το συγγραφικό του έργο, τα προσωπικά του αντικείμενα συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και μετά από μεγάλη προσπάθεια και από πολλά κράτη, όπως Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική. «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα ίχνη του Καραθεοδωρή, ο επόμενος σταθμός θα είναι το Βερολίνο όπου γεννήθηκε και όπου έκανε και ως καθηγητής κάποια χρόνια. Μάθαμε ότι εκεί διατύπωσε σπουδαία θεωρήματα ο Καραθεοδωρή με τον Κρόνιγκεν και θα πάμε να το ανιχνεύσουμε και να το «ανασκάψουμε» και αυτό, αυτή θα είναι η επόμενη αποστολή μας.»

Όπως λέει ο κος Λιπορδέζης αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από το μηδέν, «με φωτοτυπίες, με αντίγραφα και τώρα γέμισε με πρωτότυπα, εξ αιτίας αυτού του Παγκόσμιου Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, όπου παντού πάντοτε “ξεφυτρώνει” ένας φίλος και συμμετέχει σε δημοπρασία στέλνοντας στο μουσείο είτε βιβλία, είτε χειρόγραφα, είτε επιστολές του Καραθεοδωρή και έτσι γεμίζει αυτή η πνευματική κιβωτός με ένα σπουδαίο θησαυρό. Η προσπάθεια μας στοχεύει στο να τον δαπανήσουν οι μελλοντικές γενιές.»

Η μετεγκατάσταση του Μουσείου θα δώσει νέες δυνατότητες
Κομοτηνή: Το Μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης επισκεπτών«Είμαστε έτοιμοι για την μετεγκατάσταση, ο Νίκος Λυγερός με την ομάδα του θα συνδράμει σ’αυτόν τον σκοπό.» δηλώνει ο κος Λιπορδέζης μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τον νέο χώρο «το σπουδαίο Νεοκλασικό πανέμορφο κτίριο στολίδι της πόλεως μας» όπως χαρακτηριστικά λέει αναφερόμενος στην Τσανάκλειο Σχολή. «Όταν θα μεταφερθεί το μουσείο θα έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε τους μαθητές με σύγχρονο, διαδραστικό, ψηφιακό τρόπο, να τους φέρουμε σε επαφή με την γνώση και αυτή η σπουδαία μορφή να γίνεται απόκτημα των παιδιών μας και να γνωρίσουν επιτέλους ότι ο Αϊνστάιν παραδεχόταν για τα μαθηματικά τον Καραθεοδωρή» δηλώνει ο ακούραστος πρόεδρος. Παράλληλα, δεν παραλείπει να προσθέσει πως: «Όταν συναντάμε έναν σπουδαίο Έλληνα διακριθέντα μαθηματικό να μην γράφουν οι εφημερίδες και να μην λένε οι τηλεοράσεις «μυαλό Αϊνστάιν», αλλά να λένε «μυαλό Καραθεοδωρή» γιατί ο ίδιος ο Αϊνστάιν λέει στον Καραθεοδωρή «προσκυνώ σας»».

Φίλιππος Αραμπατζής: «Ήταν περιζήτητος για να διδάξει στα κυριότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής»

Κομοτηνή: Το Μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης επισκεπτών
Χ. Αποστολίδου, Σ. Λιπορδέζης, Φ. Αραμπατζής

«Για τον Καραθεοδωρή θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες όπως συμβαίνει άλλωστε και στα μαθηματικά συνέδρια.» δηλώνει ο Φίλιππος Αραμπατζής, μαθηματικός, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή προσθέτοντας πως έχει τιμηθεί ως ακαδημαϊκός από όλες σχεδόν τις Ακαδημίες της Ευρώπης . «Ήταν περιζήτητος για να διδάξει στα κυριότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής , το 1936 στη θέσπιση του βραβείο Φίλιπς Μέταλ το αντίστοιχο Νόμπελ για τα μαθηματικά εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής με πάνω από 300 εργασίες είχε τεράστια συμβολή, τόσο στον τομέα των Μαθηματικών όσο και στον τομέα της Φυσικής.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από το Μουσείο. Αθανάσιος Λιπορδέζης, Χριστίνα Αποστολίδου, Φίλιππος Αραμπατζής -ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος