Έκκληση στους αρμόδιους Υπουργούς, στην Περιφέρεια και στους Δήμους να ενισχύσουν τους ελέγχους για την πάταξη του Παρεμπορίου που «ανθεί» στην περιοχή απευθύνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εποαγγελματικών Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εποαγγελματικών Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης

Χαρακτηρίζει το παρεμπόριο μια πολύ μεγάλη «πληγή» για τον τόπο μας και για την περιοχή μας. «Πολλά χρόνια το λέμε. Είναι το πρώτο θέμα που θέτουμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Δυστυχώς έχουν γίνει από ελάχιστα έως τίποτα» δηλώνει μη κρύβοντας την απογοήτευση του από την αδράνεια της πολιτείας. Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη και εντός του Νομού κάποιοι αναπτύσσουν δραστηριότητα χωρίς να έχουν άδεια πουλώντας προϊόντα. Πρόκειται, είτε για πλανόδιους πωλητές, είτε για στεγασμένο εμπόριο, όπου, όμως, σημειώνεται παράνομη, παράτυπη εργασία. Αναφέρει ως τέτοιους χώρους, επιχειρήσεις, τα κομμωτήρια ή την δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην φροντιστηριακή εκπαίδευση κ.α. «Η μαύρη εργασία στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι παρεμπόριο. Ό,τι δεν είναι νόμιμο, για παράδειγμα παραστατικά, που δεν είναι νόμιμα, ή όπου δεν αποδίδεται το τέλος επιτηδεύματος, ο ΦΠΑ, όπου σημειώνεται παράλληλη μαύρη εργασία κυρίως στους χώρους των Ελευθέρων Επαγγελματιών αυτό όλο είναι μια παράνομη δραστηριότητα, πληγή για τους νόμιμους επαγγελματίες.»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι συχνό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα και στη Ροδόπη πάρα πολύ έντονο, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Ττο παρεμπόριο ανθίζει και προϊόντα από αυτές τις χώρες εισάγονται και πωλούνται παράνομα στην περιοχή της Θράκης. « Ειδικά με τη Βουλγαρία είναι ακόμη πιο οξύ το πρόβλημα. Μια βόλτα στον ορεινό όγκο και θα δούμε στη μαύρη αγορά να πωλούνται τα πάντα, από φάρμακα , απορρυπαντικά, ρούχα, φυτοφάρμακα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνο πρόβλημα για την οικονομία, αλλά και για την υγεία, γιατί δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι κατάλληλο για τον άνθρωπο. Προϊόντα κυρίως Τούρκικα, που εισάγονται μέσω Βουλγαρίας χωρίς καμία έγκριση από τον ΕΟΦ.» δηλώνει ο κος Βαφειάδης κατανοώντας πως ο κόσμος προσπαθεί να εξ οικονομήσει και πέντε ευρώ , αλλά αυτές οι αγορές, όπως λέει, γυρίζουν «μπούμερανγκ» για τον ίδιο και την οικογένειά του.

«Ως Φορείς, Ομοσπονδία, Επιμελητήρια έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό , προσπαθούμε να κεντρίσουμε την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνονται έλεγχοι. Σήμερα γίνονται υποτυπώδεις έως καθόλου έλεγχοι. Σε αντίθεση με τους έλεγχους που γίνονται στο στεγασμένο εμπόριο.» δηλώνει και προσθέτει την ανάγκη να λειτουργήσουν διόδια στον Κάθετο Άξονα της Νυμφαίας και Υποδομές για τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες. « Από πέρσι ακόμη ζητήσαμε να γίνει ο Σταθμός στο Τελωνείο αλλά κι αυτό χάθηκε στον κυκεώνα των υπουργείων και των αρμοδιοτήτων. Καλούμε τους νέους υπουργούς να σκύψουν στο θέμα γιατί εκτός από την τοπική οικονομία θα ενισχυθούν και τα οικονομικά του κράτους. Αυτό λέμε, Περιφέρεια και Δήμος να κάνουν ελέγχους. Στον Ίασμο που γινόταν έλεγχοι έχουμε λιγότερους μη νόμιμους μικροπωλητές σε αντίθεση με τις Σάπες , τα Αρριανά και την Κομοτηνή.»
Φώτο: Ο κος Ανέστης Βαφειάδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: