Κομοτηνή: Το πρώτο Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την αντιμετώπιση του Δάκου της ελιάς

Μια ηλεκτρονική παγίδα για τον Δάκο έχει δημιουργήσει ο Διονύσης Περδίκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την αντιμετώπιση του Δάκου της ελιάς που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πληροφορικής του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω της υλοποίησης ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Το πρόγραμμα είχε πέντε εταίρους, τις εξής χώρες: Ισραήλ, Μαρόκο, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Κομοτηνή: Το πρώτο  Ολοκληρωμένο Ηλεκτρονικό Σύστημα για την αντιμετώπιση του Δάκου της ελιάς
Ο κος Διονύσης Περδίκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξηγεί ο κος Περδίκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής επιχειρήθηκε να στηθεί μια ηλεκτρονική παγίδα για την οποία δεν χρειάζεται ο ελαιοπαραγωγός να πηγαίνει να ελέγχει στο χωράφι του. Λαμβάνει φωτογραφίες και τις στέλνει στο γραφείο, στον Υπολογιστή του ελαιοπαραγωγού, μετράει τους δάκους με πολύ μεγάλη ακρίβεια και μετά τον αριθμό από όλες τις παγίδες τον εισάγει σε μια βάση δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων εισάγει με τη σειρά της τα δεδομένα σε συστήματα λήψης απόφασης.

«Την επιστημονική γνώση που υπάρχει για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του Δάκου την έχουμε ουσιαστικά εισαγάγει σε λογικά διαγράμματα, σε αλγορίθμους που είναι με το σύστημα «Ναι» – «Όχι». Οπότε με το σύστημα αυτό μπορεί να σου βγάλει απόφαση για το αν θα πρέπει να ψεκάσεις . Μπορεί το σύστημα να δουλεύει τέσσερις και πέντε φορές την ημέρα και να σου βγάζει απόφαση. Μετά το ίδιο σύστημα μπορεί να σου βγάλει απόφαση για το πού θα πρέπει να ψεκάσεις , στοχευμένα. Και μετά σου λέει και πώς πρέπει να ψεκάσεις, δηλαδή σ’ αυτή την περιοχή που πρέπει να ψεκάσεις , στο κέντρο της , ίσως θα πρέπει να ψεκάσεις και πιο έντονα. Ψεκασμοί που γίνονται ανά δέντρο, ανά δεύτερο δέντρο . Ξέρεις που είναι η εστία σου, σου βγάζει την κόκκινη περιοχή, την πορτοκαλί, την κίτρινη και την πράσινη.» εξηγεί ο κος Περδίκης και προσθέτει πως ο αγρότης μπορεί να ξεκινήσει από αυτή που κινδυνεύει περισσότερο.
«Αυτός ο χάρτης μέσω ενός άλλου λογισμικού πηγαίνει στο tablet , οπότε ο παραγωγός ξέρει πού ακριβώς βρίσκεται ο Δάκος μέσα στο κτήμα και πού γίνονται ή πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί.» Πολύ γρήγορα παίρνει απαντήσεις στα ερωτήματα: Έχει ψεκαστεί αυτή η περιοχή; Ποια είναι η θερμοκρασία; Ποια η ένταση του ανέμου; «Αν είσαι μέσα στα οριζόμενα όρια ξεκινάς , αλλιώς δεν σ’ «αφήνει» το σύστημα να ψεκάσεις . Ψεκάζεις εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα κάνοντας οικονομία φαρμάκου, κόστους χρημάτων, χρόνου και κόπου.»

Η «ολοκληρωμένη» αυτή αντιμετώπιση, που έχει ενσωματωθεί σ΄αυτό το σύστημα είναι στην ουσία η ευφυής γεωργία, η γεωργία ακριβείας, που τίθεται στην υπηρεσία του αγρότη. Μπορεί ο ελαιοπαραγωγός να γνωρίζει ακριβώς τι έχει κάνει ο παραγωγός. Ποιο δένδρο ψέκασε; Πόσο φάρμακο έχει ρίξει; Από πού έχει περάσει; Το σύστημα επίσης γνωρίζει τις προστατευμένες περιοχές . Τις έχει βάλει σε κόκκινο κύκλο, έτσι, όποτε περνά από εκεί δεν μπορεί να ψεκάσει, το πρόγραμμα τον ακυρώνει. «Με αυτόν τον τρόπο μετά έχεις και ιχνηλασιμότητα , δηλαδή μπορείς να αποδείξεις τι έκανες .»
Ήδη έχει γίνει επίδειξη του προγράμματος, αλλά δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Οι δημιουργοί του προσπαθούν να βρούνε τρόπους χρηματοδότησης του προγράμματος για να ξεκινήσει η εφαρμογή του σε μεγάλη έκταση. Όπως λέει ο κος Περδίκης υπάρχει η τεχνογνωσία που είναι πολύ υψηλή και ουσιαστικά τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει για άλλο έντομο, υπάρχουν μόνο παγίδες οι οποίες μπορούν να δοθούν για διάφορα έντομα, αλλά ολοκληρωμένο σύστημα δεν υπάρχει για κανένα έντομο, ούτε για το Δάκο, ούτε για κανένα άλο έντομο στον κόσμο, «οπότε, είναι πολύ καινούργιο και πρέπει να τύχει προσοχής για να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε και καλύτερα.» καταλήγει ο κος Περδίκης ευχόμενος πολύ γρήγορα αυτή η εφαρμογή να τεθεί στην υπηρεσία του αγρότη.
Φώτο: Ο κος Διονύσης Περδίκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος