Γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» τις μέρες αυτές της πανδημίας του νέου κορονοϊου δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη πετυχαίνοντας να προστατέψουν το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, ασθενείς και συνοδούς. «Ευχαριστούμε τους κατοίκους της περιοχής που με την στάση τους προάσπισαν την προσωπική τους υγεία και τη δημόσια υγεία και έδωσαν χρόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας να ετοιμαστεί.» δηλώνει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η κα Μαρία Ντικούδη.

Σε ένα διάλειμμα της δουλειάς της μιλά στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει ότι «Εδώ και 50 μέρες, συλλογικά, η διοίκηση, οι εργαζόμενοι με μια σπουδαία συντονιστική επιστημονική ομάδα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μπόρεσαν χωροταξικά και δημιούργησαν τους κατάλληλους εκείνους χώρους για τη λήψη δειγμάτων, για την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών. Παράλληλα, θεσπίστηκε η θερμομέτρηση και ο έλεγχος των εισερχομένων στο νοσοκομείο, έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την άποψη της νοσηλείας , δόθηκαν πολλά κρεβάτια covid στο Σύστημα, δημιουργήθηκαν επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και μεταφέρθηκαν κλινικές με γνώμονα την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.»

Μαρία Ντικούδη: Το μυστικό της επιτυχίας ήταν και είναι η πιστή εφαρμογή της καραντίνας από τους Κομοτηναίους
Όπως τονίζει η κα Ντικούδη το μυστικό της επιτυχίας ήταν και είναι η πιστή εφαρμογή της καραντίνας από τους Κομοτηναίους. «Είμαστε περήφανοι για τη στάση τους, γι αυτό και δεν έχουμε πολλά θετικά κρούσματα σε αντίθεση με τους γειτονικούς νομούς. Ως υγειονομικοί είμαστε υπερήφανοι διότι εμποδίσαμε τη διασπορά του ιού, δεν έχουμε σε καραντίνα υγειονομικό προσωπικό, άρα όλα έγιναν σωστά και σύμφωνα με το πρωτόκολλο όπως έπρεπε να γίνουν» σημειώνει και γυρίζει πίσω, στις πρώτες μέρες της προσπάθειας:
«Από την άποψη του υγειονομικού υλικού αντιμετωπίσαμε κάποιες ελλείψεις. Παρακολουθήσαμε και μεγάλα κράτη να αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξ αιτίας της Πανδημίας. Έλειψαν κυρίως στολές υψηλής προστασίας, προσωπίδες, γυαλιά . Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια με την διοίκηση, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Υπήρξαν δωρεές από φορείς, συλλόγους, πολίτες και τώρα έχουμε ένα αξιόλογο στοκ το οποίο πιθανόν να αξιοποιηθεί και αργότερα από τον Σεπτέμβριο αν χρειαστεί.»

Μαρία Ντικούδη-Λουκία Μητάκου

Η κα Ντικούδη, έμπειρη νοσηλεύτρια, δεν κρύβει την ικανοποίηση της για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το «Σισμανόγλειο». « Μπορέσαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας αξιοπρεπώς παρά τις δυσκολίες και παρά τους φόβους που  αρχικά μας συνόδευσαν και είναι ανθρώπινο. Είδαμε ότι εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα και με τον σωστό εξοπλισμό μπορούμε να σταθούμε επάξια» τονίζει. Μάλιστα η αντιπρόεδρος του Συλλόγου στέκεται στην ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον προσωπικό «Ευτυχήσαμε ως Νοσοκομείο Κομοτηνής να ενισχυθούμε με Επικουρικό Προσωπικό, με εννέα (9) ΔΕ Νοσηλευτές που ήρθαν στο «Σισμανόγλειο».» Τέλος, στέκεται στην αναγνώριση της δουλειάς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από όλους τους Έλληνες. «Αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο πολλοί το κατέκριναν. Εμείς είμαστε αυτοί που το στηρίζουμε, κι όμως σαν Νοσοκομείο Κομοτηνής είμαστε το πρώτο που από ΝΠ γινόμαστα ΙΔ, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε.»

Λουκία Μητάκου: Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε, οι πολίτες ας μείνουν σπίτι τους

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα η κα Λουκία Μητάκου, προϊσταμένη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) του Νοσοκομείου . «Μετά τον πρώτο φόβο, όπως όλος ο κόσμος, πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση τόσο της διοίκησης, όσο και του Συλλόγου μας, αλλά πάνω από όλα η προσωπική προσπάθεια τόσο των νοσηλευτών, όσο και των γιατρών του ΤΕΠ, οι οποίοι με αυταπάρνηση, με δύναμη ψυχής μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο και γι αυτό αποφύγαμε τη διασπορά του ιού τόσο μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού όσο και μεταξύ των ασθενών και των συνοδών» δηλώνει.

Χρόνια τώρα στο «Σισμανόγλειο» δίνει σιωπηλά μαζί με τους συναδέλφους της τον δικό της καθημερινό αγώνα, μακριά από δηλώσεις και φωτογραφήσεις. Ωστόσο, γνωρίζει καλά πως η Πανδημία του νέου κορονοϊου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση το ίδιο και η αντιμετώπισή της. Έτσι,  μιλά κι εκείνη με καμάρι για το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου, αλλά και  για το πόσο σωτήρια είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων από την πρώτη στιγμή. «Εφαρμόσαμε τα πρωτόκολλα έτσι όπως επιβάλλονταν από τον ΕΟΔΥ . Η προσπάθεια μας ήταν καθημερινή και πήγαν όλα καλά.»

«Πώς νιώθετε όταν τελειώνει το ωράριο σας και επιστρέφετε σπίτι σας;» ρωτήσαμε την κα Μητάκου  κι εκείνη χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε με ειλικρίνεια: « Όταν τελειώνει το ωράριο νιώθουμε ανακούφιση γιατί μια ακόμη μέρα τελείωσε χωρίς κάτι απρόοπτο, χωρίς κάτι κακό να έχει συμβεί , ανακούφιση επειδή ο κόσμος έχει βοηθηθεί όπως έπρεπε χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση στον Νομό μας η διασπορά του ιού.» Τέλος, δεν παρέλειψε  να στείλει το μήνυμα της: « Εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε. Αυτό που θέλουμε είναι οι πολίτες να μείνουν σπίτι, να προσέχουν τους εαυτούς τους για να έχουμε μια καλή εξέλιξη.»
Φώτο:Μαρίνα Ντικούδη, Λουκία Μητάκου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: