«Καλό είναι είτε επισκεπτόμαστε τη φύση, είτε δεν την επισκεπτόμαστε να την φροντίζουμε, να μας ενδιαφέρει» δηλώνει ο Γιώργος Ψαρράς, φυσιολάτρης, περιπατητής, ορειβάτης και προσθέτει πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά είμαστε συνδεδεμένοι με τη Φύση και πρέπει να την μελετήσουμε και να την καταλάβουμε όσο μπορούμε , να βρισκόμαστε δηλαδή κοντά στη Φύση.

Δεν γίνεται να βρίσκουμε αστικά απορρίμματα στο βουνό
«Δεν γίνεται να περπατάμε στα γύρω βουνά και να βρίσκουμε αστικά απορρίμματα. Είναι αδιανόητο. Δεν μπορείς να πετάξεις τα σκουπίδια σου σε ένα κάδο; Γιατί το κάνεις αυτό;» αναρωτιέται προσθέτοντας πως υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που αξίζουν της προσοχής μας, της ανάδειξης μας. «Πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι να μπορούν να τους επισκέπτονται οι άνθρωποι. Υπάρχουν μέρη που μπορείς να πας με ένα τρακτέρ ή με ένα 4Χ4 κι αναρωτιέμαι γιατί δεν γίνεται ένα ασφαλές οδικό δίκτυο; Αν ήταν για παράδειγμα να λειτουργήσει ένα καζίνο θα είχε ήδη ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος μήνες πριν. Όταν κάτι είναι να αποφέρει κέρδος μια χαρά γίνονται όλα. Όμως όταν είναι για το κοινό καλό, ελάχιστα προχωρούν. Όταν κάτι αφορά το κοινό καλό, δεν γίνεται γρήγορα. Γιατί; Δεν διοργανώνονται, δεν χρηματοδοτούνται, δεν στηρίζονται εύκολα δράσεις για το κοινό καλό.»

Ο κος Γιώργος Ψαρράς

Δεκάδες όμορφα μέρη με ελάχιστη ή καθόλου σηματοδότηση
Αναφέρεται στο Χιονόρεμα, στη Βιστωνίδα και σε δεκάδες άλλους όμορφους τόπους, που μένουν ανεξερεύνητοι κι απρόσιτοι. «Τα περισσότερα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς ή έχουν ελλιπής σηματοδότηση ή καθόλου» προσθέτει επισημαίνοντας πως ή ο δρόμος για να τα επισκεφτείς δεν είναι προσβάσιμος από ένα συμβατικό ΙΧ. «Δεκάδες μέρη με ελάχιστη ή καθόλου σηματοδότηση. Δείχνει μια πινακίδα Ισμαρίδα κι αυτό όλο. Όμως ο ξένος που έρχεται πού θα πάει, πού θα σταθμεύσει;»

Να λειτουργήσει το περίπτερο της πλατείας
Ο νεαρός ορειβάτης προτείνει να λειτουργήσει επιτέλους το περίπτερο που υπάρχει στο κέντρο της πόλης. Να δίνει πληροφορίες, να καθοδηγεί τον επισκέπτη, να προβάλλει την περιοχή. «Αν λειτουργούσε, θα λυνόντουσαν κάποια από αυτά τα προβλήματα. Με πληροφορίες, φυλλάδια και ό,τι άλλο, θα ήταν χρήσιμο σε έναν ξένο» επισημαίνει και κάνει αμέσως τη δική του πρόταση, τις ορεινές θερμοπηγές. «Γιατί να μην μπορούν όλοι να τις επισκεφτούν και όσοι το κάνουμε να βλέπουμε με θλίψη παντού πεταμένα αστικά απορρίμματα. Γιατί να περιμένουμε πάντα τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και να μην κάνουμε κάτι όλοι μαζί; Πολλά ποτάμια βρώμικα με αστικά απορρίμματα».
Πρόσφατα διοργάνωσε μια προσπάθεια καθαρισμού , ιντερνετικά δήλωσαν συμμετοχή και εξεδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους πολλοί, αλλά στην πράξη ήμασταν λιγότεροι από πέντε. «Η κινηματικότητα μας εξαντλείται σε ένα like» λέει προσθέτοντας σωστά «Καλό θα ήταν να αποκτήσουμε αυτή την ευαισθησία. Να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας έχει δανειστεί από το μέλλον και να το προστατέψουμε. Πολλά δεν θα τα έχουμε στο μέλλον αν τα αφήσουμε τώρα να μαραζώνουν. Καλό είναι και οι φορείς και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες να συμπλεύσουν, να αποκτήσουμε πραγματικές βιωματικές εμπειρίες. Πρέπει να έρθεις σε επαφή με τη φύση, το βουνό, το περιβάλλον».

Δρομολόγιο με λεωφορείο για Νυμφαία
Δεν κρύβει τον προβληματισμό του. Μιλά με αγάπη για τη Φύση. «Γιατί να μην υπάρχει λεωφορείο που να πηγαίνει τους ενδιαφερόμενους στη Νυμφαία, με εισιτήριο; καθημερινά βλέπω τριάντα αυτοκίνητα. Γιατί να μην πηγαίνουν όλοι μαζί με λεωφορείο;». αναρωτιέται ξανά καταθέτοντας και αυτή την πρόταση.
Δεν κρύβει τον προβληματισμό του « Έχω ακούσει πολλά λόγια από πολλούς, πολλά μας έχουν τάξει. Δείτε το Πάρκο προς την Καρυδιά, ποτέ δεν έχει αναδειχθεί. Ένα πολύ όμορφο μέρος αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει αναδειχθεί; Γιατί στη δική μας αυλή θέλουμε όλα να είναι πεντακάθαρα και έξω από την αυλή μας να πετάμε σκουπίδια, τόσο δύσκολο μας είναι; Τέτοιοι είμαστε;» ρωτά μην περιμένοντας απάντηση « δεν νομίζω ότι είμαστε τέτοιοι» καταλήγει μην κρύβοντας πως ελπίζει. Αγωνίζεται και αγαπά το περιβάλλον, τον άνθρωπο.
Φώτο: Γιώργος Ψαρράς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: