Σήμερα οι Μαρωνίτες και οι φίλοι της Μαρώνειας αποχαιρέτησαν έναν δικό τους άνθρωπο, την Βασιλική Περβανά, που τόσο ξαφνικά «έφυγε» από κοντά μας, την συνταξιούχο νηπιαγωγό που με καταγωγή από την Μαρώνεια έδωσε το δικό της αγώνα για το Αρχαίο Θέατρο, τη Μαρμαρίτσα, τη Σύναξη και άλλα εξαιρετικά σημεία της περιοχής , που γνώριζε καλά, αγάπησε και ήθελα να προβληθούν, να αναδειχθούν και να προετοιμαστούν με σωστό τρόπο, ώστε να έλξουν χιλιάδες επισκέπτες.

Η Περβανά Βασιλική ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας η «Ιππαρχία» . Ένας Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2013. «Θέλουμε να εξωραΐσουμε τον πολιτισμό της Μαρώνειας, να αναδείξουμε την περιοχή και να δημιουργήσουμε υποδομές τέτοιες που να έρχονται επισκέπτες, αλλά και να παραμένουν στην περιοχή περισσότερο» είχε δηλώσει στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας ότι είναι καιρός το ακατέργαστο διαμάντι της Μαρώνειας να βγει στο φως.

Ο επισκέπτης που έρχεται στην περιοχή θα πρέπει, όπως έλεγε, εκτός από τον αρχαιολογικό πλούτο να βρει και κάπου για να μείνει, γι αυτό και θεωρούσε απαραίτητη τη δημιουργία – λειτουργία καταλυμάτων. Αλλά και την ανάδειξη του Σπηλαίου της Μαρώνειας. «Αν είχε αξιοποιηθεί το Σπήλαιο, θα είχαμε και κάτι να δείξουμε στους επισκέπτες, η μοναδικότητά του είναι παγκοσμίως γνωστή κι όμως δεν υπάρχει ένας δρόμος να οδηγεί σ’ αυτό» έλεγε με πόνο.

Παραδοσιακό κατσικάκι, ψάρι φρέσκο, μαρωνείτικος χαλβάς ο τόπος της Βασιλικής Περβανά είναι και γαστρονομικός προορισμός μοναδικός σε κάθε ρεπορτάζ μας (ΕΡΤ3, ΕΡΤ1, ΕΡΤ Κομοτηνής) για τη Μαρώνεια δεν παρέλειπε να αναφερθεί και σ’ αυτό το κομμάτι. «Σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι στη Μαρώνεια είχε έρθει και ο Οδυσσέας του Ομήρου, οπότε ποιος δεν θα ήθελε σήμερα να γνωρίσει τον τόπο;» αναρωτιόταν και πίεζε με τον τρόπο της αρχές για να φροντίσουν για την ανάδειξη της περιοχής.

«Η Μαρώνεια έχει πάρα πολλές και μεγάλες δυνατότητες.» μας έλεγε χωρίς να κουράζεται να ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις μας να πει κάτι κάθε φορά που χρειαζόταν «Τα σημαντικά και τα μεγάλα τα έχει. Η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά στην Μαρώνεια. Λίγη φροντίδα και η Μαρώνεια θα λάμπει, είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι.»
Όπως και η ίδια που πάντα έκανε τη διαφορά με την παρουσία, την προσπάθειά της, τον καλό της λόγο και την καταδεκτικότητα της.
Καλό «ταξίδι» (κυρία) Βασιλική Περβανά.-

Μοιράσου το άρθρο: