Τρία παραμύθια όλο τραγούδια μας συστήνει η Γιώτα Τηγανούρια, μουσικός, μουσικοπαιδαγωγός, παρουσιάζοντας τις ιστορίες των τριών παραμυθιών που έγραψε η ίδια για να πλαισιώσουν μια σειρά από ελληνικά, κυρίως παραδοσιακά, τραγούδια που μας έχει κληρονομήσει η λαϊκή μούσα και ο πλούσιος μουσικός μας πολιτισμός.

«Τα παραμύθια αυτά έχουν γραφτεί να πλαισιώσουν διάφορα παραδοσιακά τραγούδια παιδικά με τα οποία συνήθως ξεκινάμε να διδάσκουμε τα παιδιά που μαθαίνουν μουσική. Είναι πολύ όμορφα τραγούδια, πολλά από αυτά είναι γνωστά, έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές παιδιών . Έγινε μια προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να διαδοθούν και να μπορέσουν να αποτελέσουν ένα καλό υλικό μουσικοπαιδαγωγικό μέσο για το ξεκίνημα των μουσικών σπουδών.» δήλωσε η κα Γιώτα Τηγανούρια στην ΕΡΤ Κομοτηνής προσθέτοντας πως «Όλες οι ιστορίες των τραγουδιών ενώθηκαν σε μια αφήγηση. Το τραγούδι έχει μυθοπλασία, κάποιος παρακολουθεί πιο εύκολα το στίχο, την μουσική και το λόγο.»

Όπως σημείωσε η κα Τηγανούρια τα τραγούδια είναι πολύ γνωστά και τα παραμύθια που έγραψε η ίδια έχουν διδακτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα το πρώτο παραμύθι που κυκλοφορεί προσπαθεί να καλλιεργήσει την αγάπη προς τη Φύση, προς το Δάσος. Έχει ένα χαρακτήρα οικολογικό. Μουσικός –μουσικοπαιδαγωγός η ίδια αξιοποίησε μουσικά όργανα οικεία, αγαπημένα. «Η επεξεργασία των τραγουδιών είχαν για μένα πολύ ενδιαφέρον.» δήλωσε εξηγώντας πως « Έπρεπε μέσα από δύο τρεις νότες να φτιάξει ολόκληρη μουσική ιστορία που ήταν μια πρόσκληση και γίνεται με έμπνευση και δουλειά.Έτσι είμαι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.»

Με φλογέρα και σαντούρι, με δύο πολύ καλούς αφηγητές, τον Στράτο Αραβία και την Αθηνά Θεοδώρου, με μια εξαιρετική εικονογράφηση από την Θεοδώρα Τουτζιαράκη (“έδωσε ψυχή και ζωή στο παραμύθι και πολύ χρώμα και πολύ ζωντάνια.Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με τη δουλειά της” μας είπε για τη δουλειά της συνεργάτιδάς της, γραφίστρια από τη Σαμοθράκη επίσης, όπως και η ίδια)η κα Τηγανούρια καταφέρνει να «μιλήσει» στην ψυχή των μικρών αλλά και των μεγάλων αναγνωστών.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν επίσης και κάποια μέλη από την παιδική χορωδία της Σαμοθράκης. Στην συγγραφή των παραμυθιών είναι η ίδια, που έπαιξε τα μουσικά όργανα, όπως η ίδια έκανε την ενορχήστρωση και σε αρκετά πάλι, πάλι η ίδια τραγούδησε. «Είναι μια πρόταση που γίνεται με διαφορετική επεξεργασία γνωστών τραγουδιών και όχι τόσο γνωστών. Ακολουθήσαμε διάφορους τρόπους εναρμόνισης, που έδωσαν ωραία χρώματα μέσα από τα μουσικά όργανα. Αναδείχθηκαν ηχοχρώματα μικρών μουσικών οργάνων.» εξηγεί για τον τρόπο που δούλεψε και στο ερώτημα αν στην εποχή μας σήμερα υπάρχει κοινό για τα παραμύθια απάντησε: « Το κοινό κανείς το δημιουργεί. Οπότε, όταν υπάρχει κάποιο θέμα μπορεί κανείς να προσελκύσει και κοινό. Οι ιστορίες των παραμυθιών απευθύνεται και σε μικρούς και σε μεγάλους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ακούσουν τραγούδια που μπορούν πολύ εύκολα να τραγουδήσουν. Τα οποία μετά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα τους συνοδεύσουν και θα αποτελούν και μια καλή βάση για να καταλάβουν κι άλλες μουσικές πιο πολύπλοκες που έχουν μείνει στην ιστορία.»
Ήδη κυκλοφορεί το πρώτο παραμύθι με τίτλο: « Από το πυκνό δάσος στο πηγάδι της γερακίνας» από τις εκδόσεις: FYLATOS PUBLISHING, το δεύτερο παραμύθι θα έχει τίτλο: «Το σπίτι του παππού και της γιαγιάς στο χωριό» και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο και το τρίτο θα έχει τίτλο: «Η μικρή Ελένη» και θα κυκλοφορήσει επίσης το Φθινόπωρο.
Φώτο: Τα εξώφυλλα των τριών παραμυθιών της κας Γιώτας Τηγανούρια ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: