Για την «ανανέωση» των επίπλων , την αξιοποίηση παλιών κομματιών της οικογένειας ή τον εντοπισμό άλλων επίσης παλιών, τα οποία θα κατέληγαν σε μια χωματερή, σε ένα σκουπιδότοπο μιλήσαμε με την κα Κάλλη Παπαδοπούλου. «Κάποια από αυτά που είναι πολύ παλιά, μπορούμε να τα μεταμορφώσουμε και να τα εντάξουμε στο δικό μας χώρο, κάνοντας διπλό καλό. Και σε εμάς, βρίσκοντας μοναδικά κομμάτια, αλλά και στο περιβάλλον, γιατί δεν πετάμε, κρατάμε. Βρίσκουμε κι ανανεώνουμε και φροντίζουμε και το χώρο μας και το μεγαλύτερο χώρο μας που είναι το περιβάλλον.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής βέβαιη πως η επαναχρησιμοποίηση προσθέτει το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του περιβάλλοντος.

Την συναντήσαμε στο εργαστήριο της και την ακούσαμε με προβληματισμό να δηλώνει ότι πάρα πολλά αντικείμενα πετιούνται, σε μεγαλύτερες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, σχεδόν σε κάθε κάδο υπάρχουν είτε έπιπλα, είτε αντικείμενα παλιά και τα περισσότερα είναι πολύ ωραία και πραγματικά κομμάτια αξίας, όπως επισημαίνει. «Ίσως εδώ σε μας να μην είναι τόσο διαδεδομένο αυτό, αλλά και πάλι βλέπουμε τέτοια έπιπλα ή αντικείμενα πεταμένα. Να μην αμφιβάλει κανείς, μπορούν να μεταμορφωθούν και να γίνουν κάτι το εξαιρετικό.» σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.

Πιστεύει με σιγουριά ότι από μόνος του, ο καθένας, εφόσον έχει το μεράκι και ένα ελάχιστο χρόνο που μπορεί να αφιερώσει, μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Είναι σίγουρα οικονομικό» δηλώνει και μας προτρέπει να φανταστούμε ότι: «Με ένα χρώμα και ένα κερί που είναι το προστατευτυικό της δουλειάς μας, μπορεί να αλλάξετε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Αν τα βάλουμε κάτω και τα υπολογίσουμε είναι πολύ οικονομική επιλογή.»
Όσον αφορά στην «αντίδραση» των κατοίκων της περιοχής; «Παρατηρούμε στους κάδους δίπλα πολλά να εναποτίθενται » της λέμε κι εκείνη παρατηρεί με μια πιο αισιόδοξη ματιά: «Νομίζω ότι «έχει αρχίσει να ανοίγει το μυαλό» ο ορίζοντας των κατοίκων των μικρών πόλεων, μπορεί και για λόγους ανάγκης, αρχίζουμε και ψαχνόμαστε λίγο περισσότερο και δεν συμβιβαζόμαστε με μεγάλα πολυκαταστήματα και φθηνές λύσεις, ένα έπιπλο το οποίο θα το έχουν άλλοι εκατό. Θέλουμε κάτι πιο φθηνό, κάτι πιο μοναδικό.» απαντά και επισημαίνει «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη λύση από την ανακύκλωση παλιών, πραγματικά ξύλινων επίπλων κι όχι ψεύτικων.¨»
Όσον αφορά στο μήνυμά της; «Δεν ξέρω τι να πω που να ακουστεί.» δηλώνει και προσθέτει « Το μόνο που μπορώ να πω είναι ο καθένας να κάνει κάτι. Μπορεί να βοηθήσει. Ακόμη κι αυτό που θεωρούμε ότι δεν έχει καμία αξία, ακόμη κι αυτό το ελάχιστο κάνει τη διαφορά. Αν το κάνουμε όλοι μαζί αυτό το ελάχιστο, γίνεται πολύ μεγάλο, οπότε θα έχει αποτέλεσμα και σιγά – σιγά θα κάνουμε περισσότερα.»
Η κα Κάλλη Παπαδοπούλου έπιπλα έτοιμα για επαναχρησιμοποίηση ρεπορταζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: