Πολιτική
Ανοικτή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Εκδήλωση διοργανώνει αύριο Δευτέρα 20 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για τις Ευρωεκλογές, το αναπηρικό κίνημα και την «ανάγκη συσπείρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην αύξηση του φασισμού και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές. Συμμετέχουν ο Αντώνης Ρέλλας και η Ουφούκ Μουσταφά υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο καφενείο «το Μασάλι» πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου 39 στην Κομοτηνή στις επτά και μισή το απόγευμα.

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στη Ροδόπη
Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Παπανδρέου και Γιάννης Δάλμας θα επισκεφτούν αύριο την Ροδόπη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης επί της οδού Καβείρων, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές 2019, με χαιρετισμούς του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, των υποψηφίων βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, των υποψηφίων ευρωβουλευτών Νίκου Παπανδρέου, Γιάννη Δάλμα, Παύλου Δαμιανίδη και Σαδουλά Σεβτζάν καθώς και του υποψηφίου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Κωστή Σιμιτσή. Προηγουμένως, το κλιμάκιο των στελεχών και των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΚΙΝΑΛ θα έχει σειρά συναντήσεων στην Π.Ε. Ροδόπης σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί ως εξής: 10.15 π.μ., επίσκεψη στην γαλακτοβιομηχανία «Τυροκομικά Δουκίδη» στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής 11.00 π.μ., επίσκεψη στον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη 12.00 π.μ., επίσκεψη στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» 13.00 μ.μ., επίσκεψη στην αγορά των Σαπών, γεύμα με τοπικούς φορείς και μέλη του ΚΙΝΑΛ από τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών 16.00 μ.μ., επίσκεψη στον «Μειονοτικό Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Λυκείου Ν. Ροδόπης», στον ομώνυμο οικισμό του Λυκείου του δήμου Αρριανών 17.00 μ.μ., επίσκεψη στο Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Κομοτηνή 18.30 μ.μ., συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Θράκης στον χώρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης 19.00 μ.μ., κεντρική εκδήλωση της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Ροδόπης στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Απάντηση για την απουσία εκπροσώπου από τους εορτασμούς των Ελευθερίων
«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης απέκλεισε την κυβέρνηση από τα Ελευθέρια στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη από λάθος ή από δόλο» την απάντησή αυτή έδωσε στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις των Ελευθέριων στην Κομοτηνή για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης στις 14 Μαΐου στη συνέντευξή της στο ράδιο Παρατηρητής 94 fm της Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Νατάσα Βαφειάδου, η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Παράλληλα επισήμανε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν απέστειλε πρόσκληση εκπροσώπησης στην κυβέρνηση είτε από λάθος είτε από δόλο.

Σ. Γιαννακίδης για τις εκλογές στην ΑΜΘ
Μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την περιοχή της ΑΜΘ και σχετίζονται με την επικείμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση έθιξε στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, θέτοντας τα διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν υποψήφιοι και ψηφοφόροι. «Το πολιτικό ερώτημα και δίλημμα που θέτουμε σε όλες τις δυνάμεις για αυτές τις εκλογές είναι με ποιες δυνάμεις επιλέγουν να συστρατευτούν: Το θέτουμε προς το χώρο του ΚΙΝΑΛ και της σοσιαλδημοκρατίας ευρύτερα, αν δηλαδή επιλέγουν να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και να πορευτούμε αφήνοντας οριστικά πίσω μας τις μνημονιακές πολιτικές στις οποίες θέλει να μας επιστρέψει η ΝΔ – ιδιαίτερα προς την αγκαλιά του ΔΝΤ – ή αν αυτές οι δυνάμεις θα συστρατευτούν με τη ΝΔ του Άδωνι και του Βορίδη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Γιαννακίδης.

Δήλωση της Βούλας Ελευθεριάδου για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων

«Δύο χιλιάδες οκτακόσια χρόνια πέρασαν από τότε που Ιώνες ίδρυσαν στον Εύξεινο πόντο την πρώτη Ελληνική πόλη. Την Σινώπη την ξακουστή , πατρογονική εστία προκειμένου να μεταλαμπαδευθεί ο Ελληνικός πολιτισμός στα νότια και ανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας . Περιοχή φημισμένη από την μυθολογία ακόμα, είτε την Αργοναυτική εκστρατεία και το χρυσόμαλλο δέρας είτε με τον Φρίξο και την Έλλη. Και αυτή η γη κάρπισε , άνθισε, ξεπέταξε φημισμένες πόλεις, την Τραπεζούντα την Κερασούντα , την Σαμψούντα . Στενή η λωρίδα γης , μα τεράστιο το εύρος του πολιτισμού και των γραμμάτων της, γη ειρηνική και ευλογημένη , γη με άγρια φύση αλλά με ειρηνικούς κατοίκους» αναφέρει σε δήλωση της η πολιτευτής της ΝΔ κα Βούλα Ελευθεριάδου για τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων και παράλληλα σημειώνει «Και 2700 χρόνια μετά από το πρώτο κτίσιμο, ήρθε ο αφανισμός. Φωτιά και τσεκούρι, άψυχα κορμιά, αποκεφαλισμένα ή κρεμασμένα , και η γη σπάρθηκε με κόκαλα, κόκαλα που τρίζουν και ζητούν δικαίωση, 350.000 ψυχές που ζητούν όχι εκδίκηση , όχι άλλο πόνο και μίσος, αλλά την πιο ταπεινή λέξη που μπορεί να προφέρει ένα στόμα. Ένα συγγνώμη!»
Ανακοίνωση «Κοινωνίας Πολιτών»
«Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο, ως εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο κ. Γραβάνης ανακάλυψε επιτέλους τους οικισμούς του Δήμου μας. Έτσι, βρήκε προεκλογικά την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στη διοίκηση του Δήμου, εξαπολύοντας μομφές για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους οικισμούς μας. Όταν όμως δε γνωρίζεις, πρέπει να ενημερώνεσαι! Αλλιώς, καλύτερα να σιωπάς, για να μην κοροϊδεύεις τον κόσμο και να μην εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα.» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δήλωση της «Κοινωνίας Πολιτών» ανακοίνωση απάντηση σε ανακοίνωση του κ. Γραβάνη με την οποία κατηγορείται ο δήμος για εγκατάλειψη των οικισμών.
Ανακοίνωση « Σύμπραξη Προοπτικής»
«Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει να απολαμβάνουν όσο γίνεται περισσότεροι συνδημότες μας. Ο Δήμος Κομοτηνής θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών, τη δημιουργία νέων, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων, ώστε ο αριθμός των δημοτών που εντάσσεται και συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφής αθλητική δραστηριότητα να είναι μεγάλος.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Σύμπραξης Προοπτικής» και σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζουν οι αθλητικές υποδομές του δήμου μας, υπογραμμίζει το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες αυτού του τόπου.»

Ανακοίνωση «Ξεκίνημα για την Πόλη» για τα μουσεία της πόλης
«Δυστυχώς την ίδια στιγμή που άλλα μουσεία σε όλη τη χώρα και σε γειτονικούς δήμους γιορτάζουν προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών ,η νυν δημοτική αρχή του Δήμου Κομοτηνής απαξιώνει το ρόλο τους και υποβαθμίζει τη λειτουργία τους.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού «Ξεκίνημα για την Πόλη». Παράλληλα σημειώνεται πως στις άμεσες προτεραιότητες του συνδυασμού είναι: Η δημιουργία ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ με αποστολή την καταγραφή, συντήρηση, τεκμηρίωση και προβολή των πάσης φύσεως τεκμηρίων της ιστορίας του Δήμου μας (αντικείμενα, αρχειακό υλικό κ.ά.). Στις δραστηριότητες του μουσείου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκθέσεων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού – πολιτιστικού χαρακτήρα (διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές), η περισυλλογή, καταγραφή και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού. Και η δημιουργία ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ενός μουσείου ειδικά σχεδιασμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους. Μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας. Σκοπός του να βοηθήσει τα παιδιά, από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες, οι οποίοι με σεβασμό για την ατομικότητα τους θα αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στη κοινότητα που ζουν. Τέλος, η λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΔΡΟΣΟΥ σε καθημερινή βάση ως χώρου εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων – σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – που στόχο θα έχουν τη χάραξη μιας νέας πορείας στη προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και μιας νέας παιδείας καθολικής αξίας για την επανένταξη του ανθρώπου στις λειτουργίες και την οικονομία της Φύσης.

Σχόλιο του Γιάννη Λεβέντη υποψήφιου Δημάρχου Κομοτηνής με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τα αδέσποτα και το δημοτικό κυνοκομείο.
Την επέκταση και βελτίωση των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου και την ενίσχυση του κτηνιατρικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προτείνει ο Γιάννης Λεβέντης υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τα αδέσποτα και το δημοτικό κυνοκομείο. Παράλληλα, προτείνει: τη μελέτη για τη δημιουργία νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Κομοτηνής, την ενίσχυση του προσωπικού της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, για να είναι δυνατοί περισσότεροι έλεγχοι και στην ύπαιθρο του Δήμου, την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συλλογής αδέσποτων ζώων, την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, ώστε να μην εγκαταλείπουν τα αδέσποτα αλλά να προχωρούν σε υιοθεσίες και όχι στην αγορά ζώων παράνομο εμπόριο και την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων.
Περιφέρεια
Η «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ» εγκαινίασε τα εκλογικά γραφεία του συνδυασμού στις πόλεις της Ξάνθης και της Καβάλας (14/5/2019, 16/5/2019). «Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος και όλοι όσοι έδωσαν το παρόν ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον επικεφαλής του συνδυασμού και στους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδυασμού.

Προεκλογική Κίνηση στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών
Συνεχίζονται  οι επισκέψεις του υποψηφίου δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου
Συνεχίζονται  οι επισκέψεις του υποψηφίου δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου στους οικισμούς του δήμου Μαρωνείας-Σαπών . Τις προηγούμενες μέρες μαζί με τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού «Επανεκκίνηση» στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών επισκέφθηκε τα χωριά Κίζαρι, Ν. Σάντα, Αρσάκειο, Χαμηλό, Βέλκιο, Αετόλοφο, Σαλμώνη, Βέννα και Μίρανα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Ο κ. Χαριτόπουλος δεσμεύτηκε για ένα δήμο κοντά στον πολίτη, αποτελεσματικό και για την επαναφορά των έργων στον τόπο. Επίσκεψη στον μόνιμο οικισμό ποντίων στις Σάπες πραγματοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους του οικισμού, άκουσε τα προβλήματά τους και ανακοίνωσε το πρόγραμμα της παράταξής του για την επόμενη τετραετία εστιάζοντας στα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους και τον οικισμό τους.
«Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών»
Ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, μαζί με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του, της «Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών», συναντήθηκαν την Παρασκευή 17 Μαΐου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών και με την ευκαιρία της παρουσίασης των βασικών σημείων της υποψηφιότητας του συνδυασμού, ανέπτυξαν εποικοδομητικό διάλογο εστιάζοντας κυρίως στην ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των επιχειρηματιών της πόλης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και κατέληξε στην αμοιβαία αναγνώριση της ανάγκης διαμόρφωσης και ενεργοποίησης ενός σχεδίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Ένωσης, στη βάση όσων συζητήθηκαν σε αυτή. Στη συνέχεια ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ιωάννου με τους συνεργάτες του είχαν συναντήσεις με τον Μειονοτικό Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Αρσακείου Ν. Ροδόπης και τον Μειονοτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σαπών.
Παιδεία
Εκπαιδευτική εκδρομή του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στην Ιταλία 05/05/2019 έως 12/05/2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Around Cultural Heritage Investigate European Values with Erasmus+” Εκμεταλλευόμενοι μία ολιγόωρη στάση στην Νάπολη, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα αντιπροσωπευτικότερα μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης.
Αστυνομικό δελτίο
Σύλληψη 31χρονου αλλοδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα
Συνελήφθη την 17-9-2018 το πρωί, στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 31χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να μεταφέρει με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του, τρία (3) πλαστικά δοχεία, που περιείχαν 26 λίτρα πετρελαίου, τα οποία όπως προέκυψε εισήγαγε από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα πετρελαίου.

Συνελήφθησαν 3 μέλη συμμορίας, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθησαν προχθές (17-5-2019) το απόγευμα, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, τρία (3) μέλη συμμορίας, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών. Πρόκειται για έναν 22χρονο αλλοδαπό και δύο ημεδαπούς, ηλικίας 22 και 29 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία) και παραβάσεις των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, κατά περίπτωση. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν 21χρονο ημεδαπό, μέλος της συμμορίας.
Σύλληψη στον Κάθετο Άξονα
Στον κάθετο άξονα Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων της Εγνατίας Οδού, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής πραγματοποίησαν έλεγχο στο εσωτερικό του Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 58χρονος, όπου εντόπισαν και κατέσχεσαν, 1 πιστόλι αερίου, 6 φυσίγγια, 1 θήκη και ένα 1 μαχαίρι συνολικού μήκους 24 εκατοστών.

Συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη προχθές (17-5-2019) το απόγευμα, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του αστυνομικού Τμήματος Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 24χρονος αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια το όχημα εισήλθε σε αγροτική οδό πλησίον του οικισμού Ροδίτη, όπου ο 33χρονος το ακινητοποίησε και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Ο 24χρονος αντιστάθηκε κατά την σύλληψή, ενώ όπως προέκυψε στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Μοιράσου το άρθρο: