Υγεία Κορονοϊός
Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με φορείς της Ξάνθης για τα μέτρα προστασίας κατά του κορoνοϊού στον Εχίνο
Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου με θέμα την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον οικισμό Εχίνο του Δήμου Μύκης. Συζητήθηκαν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς και τρόποι επίλυσής τους. O κ. Μέτιος τόνισε στους συνομιλητές του ότι τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολα, κρίνονται όμως απαραίτητα για να υπάρξουν αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας και ότι ο σωστός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και η υπευθυνότητα από την πλευρά των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της προσπάθειας.

Ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Αναφοράς, για την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19
Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες κατέληξε ένας άνδρας 46 ετών από την περιοχή της Ξάνθης, ο οποίος νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του Π.Γ.Ν.Α. Μέχρι χθες το απόγευμα στο Π.Γ.Ν.Α. νοσηλεύονταν συνολικά, 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Απ’ αυτά, τα 4 νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Π.Γ.Ν.Α.
Επείγοντα μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά του ιού στη Θράκη ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου
Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου με την οποία «εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί τα μέτρα ελέγχου για όσους εποχιακά εργαζόμενους επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες στη Θράκη, είναι ανεπαρκή και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας» όπως αναφέρει επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος διάδοσης του ιού είναι άμεσος και ορατός, υπογραμμίζοντας ότι πέραν της ατομικής ευθύνης των πολιτών, πρωτίστως υπάρχει η ευθύνη του κράτους.» Ο βουλευτής ζητά από τους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτρέψουν την διασπορά του ιού στη Θράκη.
Ερώτηση για τους δικηγόρους από τον Ιλχάν Αχμέτ
Ερώτηση συνυπέγραψε ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, μαζί με άλλους οκτώ συναδέλφους του από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για την εξαίρεση δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων από την λήψη του εκτάκτου επιδόματος των 800 ευρώ τη στιγμή μάλιστα που με κυβερνητική απόφαση ανεστάλη υποχρεωτικά η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων, καθώς και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του Κορωνοϊού. Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν την απόφασή σας και να αποκαταστήσουν την αδικία καταβάλλοντας και στους δικηγόρους το έκτακτο επίδομα, πράγμα για το οποίο η Κυβέρνησή είχε δεσμευτεί.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
23 κάτοικοι σε κατ’ οίκον περιορισμό
Τηλεφωνική επικοινωνία με 23 κατοίκους του Ιάσμου, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό είχε ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν. « Κανείς τους δεν παρουσιάζει συμπτώματα, άπαντες εμφανίζονται απολύτως υγιείς.» διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και σημειώνει «
Αύριο αεροπορικώς μεταφέρονται 12 συνδημότες μας στην Αθήνα από τη Νορβηγία. Με τη συνδρομή του δήμου Ιάσμου και με ασφάλεια θα μεταφερθούν στις οικίες τους και θα τεθούν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα.» Ο δήμος έχει στη διάθεση του τα στοιχεία όλων όσοι επαναπατρίστηκαν και επαναπατρίζονται από τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία. «Η συνεργασία μας με τις τοπικές αστυνομικές αρχές είναι άψογη και άκρως αποτελεσματική.» σημειώνει ο Οντέρ Μουμίν και καλεί για άλλη μια φορά τους συνδημότες του να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα κατ ΄ οίκον περιορισμού.

Κοινωνία
Πράξη αλληλεγγύης την εποχή του κορονοϊου
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής και το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό & Τουρισμό Νομού Ροδόπης χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Ηρακλή Μουσκόϊδη και της Πιτσαρίας PIZZA RAGAZZI για παροχή ΔΩΡΕΑΝ φαγητού σε όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και το χρειάζονται αυτές τις δύσκολες μέρες. «Πιστεύουμε και ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία τους να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας ώστε οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να μπορέσουν να ανακουφιστούν ως ένα βαθμό.» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Αστυνομία έλεγχοι για τον κορονοϊό
Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις. Χθες από τις 06:00 έως τις 15:00 βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (541) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. 29 εκ των οποίων στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.491) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
Ιατροί
Νέα δεδομένα για τον κορονοϊό
«Έχουμε συνεχώς νέα δεδομένα και ελπίζουμε ν αποδώσουν τα δοκιμαζόμενα θεραπευτικά σχήματα.» σημειώνει η ειδική παθολόγος κα Βούλα Ελευθεριάδου  σε αναφορά της  για τον κορονοϊό τονίζοντας πως « Η επάρκεια προστατευτικών υλικών στους ιατρούς και τους νοσηλευτές σ όλα τα επίπεδα περίθαλψης, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας παράλληλα με την ανεύρεση των ύποπτων περιστατικών, ένα γρήγορο τεστ ανίχνευσης θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ την επιβίωση των ασθενών και να ελαττώσει την μεταδοτικότητα.»

Πρωτογενής Τομέας
Αυξημένοι οι έλεγχοι φέτος στα εισαγόμενα αμνοερίφια ενόψει του Πάσχα
Πρόγραμμα αυξημένων, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχων στα εισαγόμενα ζώντα και σφάγια αμνοερίφια ενόψει της εορτής του Πάσχα θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Tροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Οργανισμούς. Τίθεται σε εφαρμογή πλάνο συντονισμένων και σύνθετων ελέγχων:Στις πύλες εισόδου, στο σύνολο της βόρειας συνοριογραμμής της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νίκη, Εύζωνοι, Προμαχώνας, Εξοχή, Κήποι-Πέπλο Έβρου). Στο οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια κατά το στάδιο της διακίνησης ζώντων και σφάγιων αμνοεριφίων και φυσικά στους τελικούς παραλήπτες των αμνοεριφίων (εισαγωγείς, χονδρέμπορους, σφαγείς, κρεοπώλες). Για το σκοπό αυτό στόχος του Υπουργείου είναι να συσταθούν μεικτά κλιμάκια από ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ, του Ε.Φ.Ε.Τ., της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, του Σ.Δ.Ο.Ε., της Α.Α.Δ.Ε., της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών, των τελωνειακών υπηρεσιών ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επαρκή στελέχωση των σφαγείων με κτηνιάτρους.

 

Τίθεται σε εφαρμογή η απρόσκοπτη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ολοκληρώνεται πλήρως και καθίσταται λειτουργικό το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους λοιπούς αγροτικούς φορείς με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Εργατικό Κέντρο
Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής

(EUROKINISSI)

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική του αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση με την οποία, όπως τονίζει « δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό.» Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιμελητήρια
Επιστολή Αντώνη Γραβάνη στον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα
Επιστολή με τρεις προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων λόγω αδικιών που προκύπτουν μετά από τις πρόσφατες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απέστειλε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ.Γραβάνης Αντώνης , σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών ν. Ροδόπης κ. Σαββάκη Θεόδωρο, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο. «Είναι επιβεβλημένη η άμεση συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, στα μέτρα στήριξης, χωρίς να εξετάζεται καμία προϋπόθεση.» τονίζει ο κος Γραβάνης.
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης
Την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης ανακοίνωσε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης, Έλενα Ροφαέλα. Το γραφείο καλείται να καλύψει τις παρακάτω ανάγκες: 1. Ψυχολογική στήριξη ασθενών με θετικό Covid-19 ή ασθενών υπό διερεύνηση και των οικείων τους. 2. Ψυχολογική στήριξη ασθενών με ιστορικό ψυχιατρικής νόσου που ήδη ήταν υπό παρακολούθηση από το Ψυχιατρικό τμήμα. 3. Ψυχολογική στήριξη του Υγειονομικού προσωπικού. Οι δύο τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι: • 2541351167 • 2541351165 Το νέο γραφείο στεγάζεται στον 1ο όροφο, στα γραφεία της Διοικητικής Υπηρεσίας, στην «Αίθουσα Συνεδριάσεων Επιστημονικής Επιτροπής».
Συνεχίζει τη λειτουργία του το Συμβουλευτικό Κέντρο
Παραμένει σε λειτουργία το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τα στελέχη , όσο και για τις συμβουλευόμενες. Αρκεί οι γυναίκες που έχουν ανάγκη να σηκώσουν το τηλέφωνο και να ζητήσουν βοήθεια. Οι υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων παρέχονται τηλεφωνικά, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν συνεννοήσεως, γίνεται συμβουλευτική και διά ζώσης.

Μητρόπολη
Μνημόσυνο για τα θύματα των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού
Aρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Μετά θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέησις στον ίδιο χώρο την προσεχή Κυριακή. Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής, υφίσταται μνημείο των θυμάτων των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού υπό των Βουλγάρων και των Νεοτούρκων κατά τον 20ν αιώνα.
Αστυνομικό δελτίο
Κυνηγητικές άδειες μέσω email
Αιτήματα για τη χορήγηση ή ανανέωση αδειών οπλοφορίας (για οποιοδήποτε λόγο) θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, είτε μέσω υπηρεσίας ταχυδρομείων είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή τηλεομοιοτυπίας (φαξ).
Ανανέωση αδειών κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων
Παρατείνεται μέχρι την 30-06-2020 η προθεσμία για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων για το τρέχον έτος.

 

 

Καιρός
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: