Καιρικό
Το πρώτο χιόνι στην οροσειρά της Ροδόπης είναι γεγονός. Στα λευκά ντύθηκαν το βράδυ οικισμοί της ορεινή περιοχής της Θράκης. Ασθενής  η χιονόπτωση που σημειώθηκε, χωρίς να προκληθούν  προβλήματα, τσουχτερό, όμως, το κρύο και  αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας, τόσο στους ορεινούς οικισμούς της Ξάνθης: Κένταυρος, Πάχνη, Ορεινό Χωριό, όσο και στο Τελωνείο της Νυμφαίας, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας των δήμων και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Περιφέρεια
Πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Με πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα αποχαιρετά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το 2019. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωστοποίησε τις προγραμματισμένες δωρεάν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων. Αρχή γίνεται στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στις 19:00 με μουσικοχορευτική Εκδήλωση του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης«Άγιοι Θεόδωροι» σε συνεργασία με το Ωδείο Συκάκη. Στις 8/12 στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Κλασσικής Μουσικής: με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα και μαέστρο Λεωνίδα Καβάκο πλαισιωμένο από 70μελή ορχήστρα. Η Γενική Δοκιμή της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ίδιας μέρας για τους μαθητές των Μουσικών Γυμνασίων – Λυκείων της ΠΑΜΘ, των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών της Περιφέρειας. Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πολιτική
Συνάντηση με το Σωματείο Βενζινοπωλών
Το πρόβλημα που τίθεται πλέον για την βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων στο νομό Ροδόπης συζήτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ με το δ.σ. του Σωματείου Βενζινοπωλών που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Η υψηλή τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές που υπάρχουν στην γειτονική Βουλγαρία έχει φέρει το επάγγελμα των βενζινοπωλών στην Ροδόπη στα όρια της βιωσιμότητας του καθώς τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά με δυσανάλογους ρυθμούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Καθίσταται συνεπώς απολύτως αναγκαία η εφαρμογή της οδηγίας 2003/96/ΕΚ/27.10.2003 με την οποία επιτρέπεται σε κράτος μέλος να εφαρμόζει διαφοροποιούμενα επίπεδα φορολογίας στα καύσιμα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Ο Ιλχάν Αχμέτ τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση ανταπροκρινόμενος άμεσα στο αίτημα και της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας της περιοχής μας που πλήττεται καθημερινά, όπως και η Εθνική Οικονομία, από την εκροή τεράστιων κεφαλαίων προς την γειτονική χώρα για την προμήθεια υγρών καυσίμων.

ΑμεΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
«Για μας, ως Δημοτική Αρχή, τα δικαιώματα της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των Ατόμων με Αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και υποχρέωση συνολικά της κοινωνίας μας.» αναφέρεται σε μήνυμα της Δημοτικής Αρχής Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία. Στο ίδιο μήνυμα σημειώνεται ότι «Στον Δήμο Κομοτηνής έχει αναγνωριστεί από το αναπηρικό κίνημα η έμπρακτη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας: στην προσβασιμότητα, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην άθληση και στην ψυχαγωγία.»
Εθελοντισμός
Βασικό Σχολείο Νέων Εθελοντών Διασωστών
Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται ο νέος κύκλος του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης νέων εθελοντών διασωστών, που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης. Στόχος της εκπαίδευσης είναι η θωράκιση του νέου εθελοντή στο μείζον ζήτημα της αυτοπροστασίας, καθώς και στις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον και η προώθηση του εθελοντικού κινήματος στην περιοχή μας.

Περιβάλλον
Μυοκάστορας στην Ροδόπη
Μετά από αναφορές στο διαδίκτυο για παρουσία Μυοκάστορα σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Φορέας Διαχείρισης μαζί με την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης πραγματοποίησαν αυτοψία, το μικτό συνεργείο επιβεβαίωσε την παρουσία ενός ατόμου Μυοκάστορα στην περιοχή του ρέματος γιαλού, στα Πετρωτά, Ν. Ροδόπης. Κατά την αυτοψία καταγράφηκε μόνο ένα χωρίς να γνωρίζουν τι απέγινε το δεύτερο και αν συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή. Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διεθνής Διαγωνισμό Φωτογραφίας
Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, με θέμα «Χειμώνας στο Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ.» διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου. Συμμετοχή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Μητρόπολη
Στον πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Βαρβάρας Κομοτηνής ιερουργεί αυτήν την ώρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολήτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Στις δέκα και μισή θα προεξάρχει της Δοξολογίας και της Αρτοκλασίας για την εορτή του Πυροβολικού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη
Βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: “Πως να ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου δύναμη” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τις 17:00 έως τις 20:30 στους χώρους εκπαίδευσης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

Βιβλιοπαρουσίαση … Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ
Το βιβλίο «Σαν Αλ Σουρ και Κοκτώ» της συγγραφέως Χρύσας Καραμήτρου παρουσιάζει ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ « ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ». Ένα εξαιρετικό παραμύθι για το προσφυγικό ζήτημα, την ξενοφοβία και την αλληλεγγύη με προτάσεις δραστηριοτήτων για όλες τις τάξεις. Η παρουσίαση στην οποία θα βρίσκεται και η συγγραφέας θα πραγματοποιηθεί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το Σάββατο 7 Δεκέμβρη και ώρα 18:30. Στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο το βιβλίο θα παρουσιαστεί την ίδια μέρα στις δώδεκα το μεσημέρι.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, γιορτινές αφηγήσεις, δραματοποιήσεις παραμυθιών, παραστάσεις καραγκιόζη, διαδραστικά παιχνίδια, παραδοσιακά γλέντια και κάλαντα,χοροί και κεράσματα, χορωδίες συνθέτουν το φετινό εορταστικό πρόγραμμα στον χώρο της «Ευχούπολης», αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Αρχή γίνεται την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Δημοκρατίας, στις 18:00 με την ΦΣστην κεντρική σκηνή η Σχολή Χορού του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης θα παρουσιάσει χορογραφίες σχετικές με το πνεύμα των ημερών. Η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης αφού περιδιαβεί τους δρόμους της πόλης θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, δίνοντας το έναυσμα της αντίστροφης μέτρησης για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Δήμαρχο Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελη.

Βιβλιοπαρουσίαση από τον Φωτογράφο Haris Kakarouhas
Ο φωτογράφος Haris Kakarouhas θα παρουσιάσει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 20:00 το νέο του βιβλίο “Natural Presence” στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

«Ψέμα στο ψέμα»
Στον τελευταίο δίσκο του αξέχαστου δημιουργού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ένας δίσκος – αποχαιρετισμός για όλους όσοι τον αγάπησαν, με 11 καινούργια ακυκλοφόρητα τραγούδια συμμετέχει ο Κομοτηναίος τραγουδοποιός Θανάσης Γκαϊφύλιας με δύο τραγούδια. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει αυτή την την Κυριακή αποκλειστικά με τη Realnews.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις επτά μη νόμιμους μετανάστες.

 

Καιρός
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ σε ορεινές, κατά διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές και θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν στα 5 με 7 και από τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά μέχρι 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μοιράσου το άρθρο: