Ειδικοί κάδοι σε 7500 σημεία σε όλη την Επικράτεια έχουν τοποθετηθεί τόσο στην Ηπειρωτική όσο και στην Νησιωτική χώρα με στόχο την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού από την «Φωτοκύκλωση».

Ο κος Δημήτρης Χριστογιαννόπουλος, γενικός διευθυντής στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρησης αποβλήτων εναλλακτικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού «Φωτοκύκλωση».

« Ως επί το πλείστον βρίσκονται σε καταστήματα λιανικής και σε διάφορα δημοτικά σημεία» εξηγεί ο κος Δημήτρης Χριστογιαννόπουλος, γενικός διευθυντής στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρησης αποβλήτων εναλλακτικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού «Φωτοκύκλωση».

Η Εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε το 2005 από 52 Εταιρείες του κλάδου φωτισμού και πήρε έγκριση το 2009 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ΑΗΗΕ (σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης) με πανελλαδική εμβέλεια. Το σύστημα έχει εξειδίκευση για τη διαχείριση αποβλήτων φωτιστικών , μικροσυσκευών και λαμπτήρων και σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτό περίπου 310 επιχειρήσεις του κλάδου. 2.000 τόνοι απόβλητα λαμπτήρων, 4.500 τόνοι απόβλητα φωτιστικών και 900 τόνοι απόβλητα μικροσυσκευών συγκεντρώθηκαν για ανακύκλωση τα τελευταία 10 χρόνια

«Κλείνουμε δέκα χρόνια αδειοδοτημένης λειτουργίας. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μέχρι και σήμερα έχουμε δει τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, καθώς οι ποσότητες απόβλήτων, λαμπτήρων, φωτιστικών και μικροσυσκευών αυξάνονται έτος με το έτος» δηλώνει ο ο κος Δημήτρης Χριστογιαννόπουλος. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και ανακυκλωθεί περίπου 2.000 τόνοι απόβλητα λαμπτήρων, 4.500 τόνοι απόβλητα φωτιστικών και περίπου 900 τόνοι απόβλητα μικροσυσκευών.

Από όλο αυτό το υλικό οι λαμπτήρες προωθούνται για ανακύκλωση. «Έχουμε σύμβαση με την μοναδική εταιρεία ανακύκλωσης λαμπτήρων που βρίσκεται στο Βαθύ Ριτσώνας. Για τα υπόλοιπα, τα φωτιστικά και τις μικροσυσκευές πάλι ακολουθείται η ίδια διαδικασία ανακύκλωσης. Για τα επόμενα έτη σχεδιάζεται η εκπόνηση προγραμμάτων για να για να επιτευχθεί η επαναχρησιμοποίηση αυτών των μικροσυσκευών, τουλάχιστον έναν μικρό μέρος τους ώστε να προωθηθούν στην Ελληνική αγορά» τονίζει ο κος Χριστογιαννόπουλος στέλνοντας το μήνυμά του «Ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, καθώς το έργο της ανακύκλωσης πραγματοποιείται κι αυτό φαίνεται από τους στόχους που επιτυγχάνουμε σαν χώρα πάνω στο κομμάτι της εναλλακτικής διαχείρισης σε όλα τα είδη των αποβλήτων.»
Φώτο: Δημήτρης Χριστογιαννόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: