Παραμονή των Φώτων σήμερα  και το έθιμο τηρήθηκε για μια ακόμη χρονιά στις πόλεις και στα χωριά της Ροδόπης. Ο πατέρας Χρυσοβαλάντης Πέτρογλου με βοηθό του, τον Νίκο Καρανάσιο, φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, στην Ενορία του Αγίου Αθανασίου Σάλπης γύρισαν από άκρη σε άκρη το χωριό κι επισκέφτηκαν κάθε ανοιχτό σπίτι.

«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός/ η χαρα μεγάλη κι ο αγιασμός. Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό/ κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά. Όργανo βαστάει, κερί κρατεί/ και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί./Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή/ βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί. Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανό/να μαζέψω ρόδα και λίβανο.» τραγουδούσαν παλιότερα τα παιδιά λέγοντας τα κάλαντα αυτά  την  παραμονή των Φώτων, τα μεγαλύτερα είχαν και το σταυρό της Εκκλησίας στα χέρια τους. Ωστόσο, αυτό το έθιμο πια δεν τηρείται  κι έτσι έμεινε ο αγιασμός του ιερέα να υπενθυμίζει την αυριανή μεγάλη γιορτή και να φέρνει την ευλογία σε κάθε σπίτι.

Αύριο θα πάνε όλοι στην εκκλησία για να πάρουν αγιασμό για το σπίτι, για  να το έχουν όλη τη χρονιά, αλλά και  για να πιούνε αγιασμό «για το καλό», όπως λένε. Από τον σημερινό αγιασμό του ιερέα πολλοί εξακολουθούν να ρίχνουν στα μαντριά τους, στα πρόβατα και γενικά σε όλα τα ζωντανά που έχουν, αλλά και στα χωράφια για καλές σοδειές και καλή παραγωγή.

O Ιερέας του κάθε χωριού περνώντας από σπίτι σε σπίτι, ψέλνοντας το: «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε,η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα, καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.» και ραίνοντας τους χώρους με αγιασμό θεωρείται ότι τους αγιάζει, για να φύγουν τα παγανά. Γι αυτό και όλες οι νοικοκυρές φροντίζουν ειδικά την ημέρα αυτή να μην λείπουν και να είναι το σπίτι ανοιχτό κι έτοιμο να τους υποδεχτεί.
Φώτο: Ο πατέρας Χρυσοβαλάντης Πέτρογλου  με τον Νίκο Καρανάσιο Φώτο-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: