Σοβαρό πρόβλημα με τις υψηλές τιμές ενοικίασης των περιπτέρων αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές τους στην Κομοτηνή. Ιδιαίτερα όσοι εκμεταλλεύονται τις άδειες που έχουν περάσει στη Δημαρχεία από το 2010 λόγω θανάτου των αρχικών κατόχων (μελών της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Οπλιτών). Λόγω νομικού κωλύματος η δημοτική αρχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν μπορεί να προβεί στην μείωση των ενοικίων με αποτέλεσμα εκείνοι να ανταποκρίνονται μόλις στα έξοδα λειτουργίας τους.

12 περίπτερα στα αζήτητα

IMG_20170406_142108_4CS«Το 2010 μέχρι το 2017 η κατάσταση έχει αλλάξει έχουν έρθει τα πάνω κάτω» τονίζει η κα  Χρύσα Αγγέλου, πρόεδρος των Περιπτεριούχων της Κομοτηνής και παράλληλα σημειώνει ότι οδηγούνται όλοι οι ενοικιαστές σε απόγνωση. «Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» τονίζει αποκαλύπτοντας ότι λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης από το Δεκέμβριο του 2015 (όταν και ενοικιάστηκε το τελευταίο περίπτερο) έως σήμερα 12 περίπτερα παραμένουν ξενοίκιαστα. «900 ευρώ και 1.200 ευρώ το μήνα ενοίκιο δεν μπορούν να πληρωθούν όταν δουλεύεις με κέρδος 1% και 2%» τονίζει μην κρύβοντας την απόγνωση της.

Μειωμένος ο τζίρος 40 με 50%

Στην Κομοτηνή λειτουργούν περίπου 30 περίπτερα με τους ιδιοκτήτες να δηλώνουν απογοητευμένοι από το ύψος των κερδών τους. «Αν πρόκειται να πουλήσω το σπίτι μου για να πληρώσω το ενοίκιο, τότε τι να την κάνω αυτή τη δουλειά» αναρωτιέται ο κος Σάββας Παπασάββας, ενοικιαστής περιπτέρου επίσης. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα δεδομένα μέσα στην αγορά έχουν αλλάξει. «Ο τζίρος έχει μειωθεί γύρω στο 40% με 50%. Το κέρδος μένει σταθερό σε μονάδα όχι σε ποσοστιαία αναλογία» δηλώνει αναφέροντας το παράδειγμα του καπνού, δέκα λεπτά βγάζαμε όταν είχε 4 ευρώ ο καπνός, δέκα λεπτά βγάζουμε και τώρα που έχει επτά ευρώ. «Ο κόσμος φεύγει στη γειτονική Βουλγαρία γιατί τα τσιγάρα εδώ είναι ακριβά, τα προμηθεύεται από εκεί, οπότε η κίνηση μειώνεται. » Τσιγάρα και κάρτες είναι το 95% του τζίρου των περιπτέρων, το 5% είναι λοιπά ψιλικά είδη, αλλά αυτό το 5% δεν μπορεί να καλύψει με τίποτα το χαμένο έδαφος. «Δουλεύουμε δύο άτομα, είκοσι ώρες την ημέρα, για να βγάλουμε μισό μεροκάματο, ενός σερβιτόρου που εργάζεται σε cafe» τονίζει ζητώντας κι εκείνος και οι συνάδελφοί του την παρέμβαση της δημοτικής αρχής για την άρση του αδιεξόδου.
Φώτο:Χρύσα Αγγέλου – Ξενοίκιαστο περίπτερο Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: