Κομοτηνή: Διάλογος για τη Δημοκρατία και τα ΜΜΕ

Array

«Ήταν μια σημαντική εκδήλωση η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο των Δημόσιων και Ιδιωτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην νέα εποχή. » δηλώνει ο Χρύσανθος Τάσσης, επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Π.Θ. μιλώντας για την εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, με την εθελοντική ομάδα «Επαφή με τα Μ.Μ.Ε.», και τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές (JEF) Κομοτηνής. Κομοτηνή: Διάλογος για τη Δημοκρατία και τα ΜΜΕ«Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. σήμερα: Ενημερώνουν, Κατευθύνουν ή Κατευθύνονται;» ήταν το θέμα της εκδήλωσης και κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις, κάνοντας έναν γόνιμο διάλογο, εκτός από τον κ. Χρύσανθο Τάσση και τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Βασίλης Βασιλόπουλος (ΕΡΤ), η Δήμητρα Συμεωνίδου (Χρόνος), η Έλλη Τσομπανίδου (Δίαυλος) και η Νατάσα Βαφειάδου (Π.τ.Θ.)

Κομοτηνή: Διάλογος για τη Δημοκρατία και τα ΜΜΕ« Είναι μια διαδικασία η οποία είναι πολυπαραγοντική. Έχουμε δυσκολίες στο να προσδιορίσουμε πια την έννοια της κριτικής, ερευνητικής δημοσιογραφίας σε σχέση με την διαχειριστική δημοσιογραφία. Έχουμε δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε την νέα κοινωνία και πώς αυτά ιδεολογικά, μέσω του δόγματος του Οικονομικού Φιλελευθερισμού, οδηγούν σε μια μόνο κυρίαρχη άποψη στην παγκοσμιοποιημένη σήμερα κοινωνία» εξήγησε αμέσως μετά μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Τάσσης.

«Τα παγκοσμίοποιημένα ΜΜΕ κατευθύνουν και προσπαθούν να παρέμβουν σ’ αυτή την διαδικασία.» τόνισε μιλώντας για Δημοσιογραφία χωρίς δημοσιογράφους, κοινωνία χωρίς πολίτες, κόμματα χωρίς πολιτικούς.Δημοκρατία χωρίς κόμματα.

«Είναι μια διαδικασία η οποία έχει περιγραφεί ως διαδικασία διεθνούς κίνησης του κεφαλαίου, μετά το 1990, η οποία άλλαξε το πλαίσιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς μπορεί ο πολίτης, ο δημοσιογράφος, το συγκεκριμένο κόμμα σε μια περιφέρεια, να παρέμβει αποφασιστικά σε ένα δελτίο ειδήσεων που έρχεται από το CNN και είναι παγκόσμιο;» αναρωτήθηκε προσθέτοντας πως «Έχει αλλάξει το πλαίσιο του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού. Μόνο νέες συλλογικότητες μπορούν να δώσουν κάποιο αποτέλεσμα.»

Ποιος τελικά ενημερώνει σήμερα τον κόσμο; ρωτήσαμε τον κ. Τάσση για να μας απαντήσει ότι «Το θέμα δεν είναι μόνο να ενημερώνεις τον κόσμο. Το βασικό κι αυτό που λείπει είναι η δημοσιογραφία και η πολιτική. Έχουν πια μετατραπεί από κριτική, ερευνητική και ιδεολογική διαδικασία σε μια διαδικασία παραγωγής κι αναπαραγωγής μιας και μόνο άποψης, μιας και μόνο κυρίαρχης ιδεολογίας κι αυτό είναι πρόβλημα και για τον Φιλελευθερισμό, αλλά και για την Δημοκρατία μας.»

Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει φως στο βάθος το τούνελ απάντησε λέγοντας πως είναι αναγκαίο πρώτα  να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει τούνελ. «Το πρώτο είναι να καταλάβουμε ότι το πλαίσιο έχει αλλάξει. Τα πράγματα γίνονται ή φαίνονται να είναι δύσκολα. Φαίνεται πως υπάρχει ένας «εχθρός» αόρατος, πανίσχυρος και επιβάλει προτάγματα και πολιτικές. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι είναι συσχετισμός δύναμης, που μπορεί να αλλάξει. Θα πρέπει, όμως, οι κοινωνίες μέσα από συλλογικότητες να διεκδικήσουν ένα νέο δημόσιο χώρο, νέα δημόσια πεδία στα οποία θα επανακτήσουμε τα δημόσια αγαθά και μέρος της ζωής μας.» κατέληξε.
Φώτο: Το πάνελ των Ομιλητών – Χρύσανθος Τάσσης, Λουϊζα Σαλτσίδου και Βασίλης Βασιλόπουλος με τους εθελοντές Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος