Τα μαθήματα χορού και ζωγραφικής να ξεκίνησαν ήδη για τους Σαρακατσάνους της Ροδόπης. Χθες τα πινέλα έκαναν «ποδαρικό» και συνέχεια σήμερα με την διδασκαλία χορού στους ενήλικες.

Στα τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων η όρεξη για μάθηση ποτέ δεν απουσιάζει. Η διδασκαλία φιλοξενείται στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και η συνέχεια δίνεται το ερχόμενο Σάββατο. Τότε η χοροδιδασκάλισσα, η κα Πελαγία Μαναβέλη θα υποδεχτεί τα νήπια, τους μαθητές του δημοτικού, τους προχωρημένους και τους αρχάριους, αλλά και τα παιδιά του Γυμνασίου.Ξεχωριστή πάντα η παρουσία του Τμήματος των επιδείξεων, που απαρτίζεται από φοιτητές και ενήλικες.

Ικανοποιημένος που πολλοί νέοι ενδιαφέρονται για την Σαρακατσάνικη παράδοση και πλαισιώνουν τον Σύλλογο, είτε συμμετέχοντας στα χορευτικά τμήματα, είτε στο τμήμα ζωγραφικής, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες που υλοποιεί ο Σύλλογος εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Γιώργος Νάκος. Ήδη έχει γίνει ο προγραμματισμός, έτσι στο αμέσως προσεχές διάστημα, στη Στέγη του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα γαστρονομίας. Σαρακατσάνες γυναίκες όλων των ηλικιών, που γνωρίζουν καλά την σαρακατσάνικη κουζίνα, παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς τους, θα αποκαλύψουν τα μυστικά τους σε μαθητές του Λυκείου , αλλά και σε όσες και όσους το επιθυμούν. «θα τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν την παρασκευή της Σαρακατσάνικης πίτας, του πρόσφορου της εκκλησίας, του κουσμαριού, αλλά και πώς πήζουν το τυρί, πώς παρασκευάζουν μυζήθρα. Έτσι ακριβώς, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας» δηλώνει ο κος Νάκος.

Ο ανακατασκευασμένος Μουσειακός Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος Οικισμός στο Γλυκονέρι που διαθέτει ο Σύλλογος από το 1988 διατηρείται, παρά τις δυσκολίες, σε καλή κατάσταση. Τα καλύβια, φτιαγμένα από υλικά που φθείρονται από τις καιρικές συνθήκες, χρειάζονται πάντα φροντίδα γι αυτό και φέτος θα τα στρώσουν εκ νέου για να είναι καλύτερη η εικόνα τους. Στο πλευρό των μεγαλύτερων επιδέξιων Σαρακατσάνων θα σταθούν και όσοι από τους νεότερους θελήσουν να μάθουν κι εκείνοι τη διαδικασία.
Φώτο: Γιώργος Νάκος – σαρακατσάνοι του Συλλόγου ρεπορτάζ κείμενο-φωτογραφία Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: