Ε. Μαλούπα: Να ενεργοποιήσει η πολιτεία την Συνθήκη της Ναγκόγια

Έκκληση για άλλη μια φορά προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, για την ενεργοποίηση της συνθήκης της Ναγκόγια, απηύθυνε η Διευθύντρια Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας στον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα, Δρ Ελένη Μαλούπα, μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.

Σύμφωνα με την συνθήκη της Ναγκόγια, δεν μπορεί να έχει ο καθένας την πρόσβαση στους φυτογενείς πόρους και να τους αφαιρεί χωρίς έλεγχο, από κάποια χώρα.
Η Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει πριν 4 χρόνια, δεν διαθέτει ακόμα το μηχανισμό με το ανθρώπινο δυναμικό, που θα ελέγχει την τήρηση της συνθήκης, αφού θα λάβει το υλικό από τους επιστήμονες.
Όπως σημείωσε η κ. Μαλούπα αυτό μπορεί να αποφέρει και έσοδα, αλλά και θετικές συνέπειες περιβαλλοντικά, με μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, εφόσον θα χρησιμοποιούνται Ελληνικά φυτά εγκλιματισμένα, στο περιβάλλον της Ελλάδας.
«Στον ευρωπαϊκό κατάλογο υπάρχουν 140 αυτοφυή Ελληνικά ενδημικά φυτά, που διακινούνται από φυτώρια εξωτερικού και κάποτε και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία εγγραφής, στον κατάλογο αυτό και να εμπορεύεται η ίδια τα αυτοφυή φυτά της και όχι να πληρώνει για τα δικά της φυτά, όπως η Λαδανιά της Χαλκιδικής, από Γερμανική εταιρεία και άλλα ακόμα 20 ενδημικά», τόνισε η κ. Μαλούπα καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν επί των υποθέσεων αυτών!
Ε Μαλούπα: «Η Ελλάδα έχει χρέος να προστατέψει και την Βιοποικιλότητά της»

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε η κ. Μαλούπα, υπάρχουν 6.500 αυτοφυή αρωματικά φυτά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη και για να προστατευθεί αυτός ο πλούτος θα έπρεπε να αποτελεί το αντικείμενο ενός ξεχωριστού υπουργείου! Τα συγκεκριμένα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το 1 στα πέντε απαντάται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο!!!
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μαλούπα μαζί και με άλλους εκπροσώπους από τους 9 Βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, παρευρίσκονται στο Διεθνές Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που πραγματοποιείται στη Λισσαβώνα.
Μεταξύ των καινοτομιών που θα προωθηθούν από το συνέδριο, είναι περαιτέρω ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων με τα είδη της χλωρίδας μιας χώρας. Από αυτή την ενεργοποίηση θα πρέπει να προκύψει εξειδικευμένο προσωπικό για την καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, σε συνδυασμό με φυτώρια, αλλά και καλλιέργεια των Ελληνικών δρεπτών ανθοκομικών φυτών-τουλίπες, κρίνα, γαρύφαλλα, στην Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος