Κομοτηνή:Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την Θράκη ζήτησε ο Ιλχάν Αχμέτ

Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την Θράκη για την επιβίωση της επιχειρηματικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, δέσμη προτάσεων για γεωργία και κτηνοτροφία μέσα από τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής καθώς και αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την διατήρηση της πολιτικής των υπερ-πλεονασμάτων που αναστέλλουν την προοπτική ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κριτική στα κριτήρια και το ύψος διανομής του φετινού κοινωνικού μερίσματος περιελάμβανε η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, κατά την σημερινή πρώτη μέρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Κομοτηνή:Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την Θράκη ζήτησε ο Ιλχάν Αχμέτ«Δυστυχώς, το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν φέρνει την πολυπόθητη φορολογική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Είναι άτολμο, χωρίς όραμα και κυρίως χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση. Είναι μια χαμένη ευκαιρία και είναι κρίμα», τόνισε στην ακροτελεύτιαπαράγραφο της ομιλίας του ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής.
Αναλυτικά παρατίθεται η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Φορολογική Μεταρρύθμιση που συζητάμε σήμερα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
Α) Είναι δέσμιο των υψηλών πλεονασμάτων που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση. Πρόσθετα πλεονάσματα 7 δις και σήμερα δώσατε ψίχουλα 170 εκατομμυρίων για το κοινωνικό μέρισμα όπως όμως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ψίχουλα.
Β) Επιδεινώνει την άδικη για τους πολλούς σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων
Γ) Διατηρεί την υπερφορολόγηση και τους φραγμούς που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγή νέων εισοδημάτων
Δ) Δεν περιλαμβάνει κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την προώθηση επενδύσεων στη σύγχρονη τεχνολογία που απαντούν στις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής.
Κύριοι συνάδελφοι,
Η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός Κράτους –Δικαίου.
Και η προηγούμενη κυβέρνηση με την φορο-επιδρομή ενάντια στην ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ φρόντισε να τραυματίσει βαριά τον σημαντικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους πολλών κλάδων της ελεύθερης οικονομίας.
Να ξέρετε ότι στο νομό Ροδόπης, για παράδειγμα, η ανεργία σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 17%, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς στους δείκτες αυτούς δεν καταγράφονται οι χιλιάδες συμπολίτες μας, ειδικά από την Μειονότητα, που παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς προς αναζήτηση εργασίας ως φθηνό εργατικό δυναμικό στην Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
Ως προερχόμενος από μία περιοχή κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική όπως είναι η Θράκη αλλά και με τεράστια προβλήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία του Κινήματος και αφορούν τον τρόπο φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος ζητώντας ταυτόχρονα να τις κάνετε αποδεκτές.
Πιο συγκεκριμένα, σας προτείνουμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας:
Α)Για συντελεστή φορολόγησης 9% των κερδών από ατομική αγροτική επιχείρηση με φορολογητέο εισόδημα έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και 13% για το υπερβάλλον φορολογητέο εισόδημα. Γιατί οι φοροελαφρύνσεις που έχουμε στο συζητούμενο νομοσχέδιο αφορούν μόλις το 6% των αγροτών, αγνοώντας επιδεικτικά τη μεγάλη πλειοψηφία τους.
Β) Φέρνετε μια θετική διάταξη που αφορά τη φορολόγηση με συντελεστή 10% των κερδών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών. Τι κίνητρο όμως δίνετε στον αγρότη για να παραδώσει τα προϊόντα του στις συλλογικές οργανώσεις; Κανένα. Για αυτό και το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει έκπτωση κατά 35% στα έσοδα του αγρότη με βάση την αξία των προϊόντων που παραδίδει στο Συνεταιρισμό.
Γ) Προτείνουμε επίσης, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η πρωτογενής παραγωγή, την καθιέρωση του αφορολόγητου των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και κάθε άλλης αγροτικής αποζημίωσης.
Δ) Για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ του άρθρου 41 του ν.2859/2000 (Α΄ 138) που παραδίδουν τα αγροτικά τους προϊόντα σε ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς των οποίων είναι μέλη, προτείνουμε να επιστρέφεται επιπλέον ποσοστό 5% του αναλογούντος ΦΠΑ.
Ε) Ζητώ επίσης να ισχύσει επιτέλους πραγματικός και όχι προσχηματικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους κτηνοτρόφους που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κατασχέσεις του ζωικού τους κεφαλαίου.
Στ) Να ενταχθούν και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στις ρυθμίσεις του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.
Ζ) Και επιτέλους θεσμοθετήστε οριστικά και αμετάκλητα την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, γιατί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία η ισχύουσα εξαίρεση δεν ισχύει για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ 2019.
Κυρίες και Κύριοι της κυβέρνησης,
Είναι κατανοητό ότι οι διατάξεις που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων αναμενόντουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όμως είστε πραγματικά άτολμοι. Στις εν λόγω διατάξεις δεν δίνετε στους επενδυτές κανένα κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κανένα κίνητρο για να επενδύσουν στις περιοχές της επικράτειας που πλήρωσαν πιο ακριβά την κρίση. Δεν τολμάτε καν να φέρετε μία διάταξη με φοροαπαλλαγές για τους νέους που ανοίγουν δική τους επιχείρηση.
Το Κίνημα Αλλαγής αντίθετα μιλάει για πενταετές πρόγραμμα στήριξης των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, με τριετή πλήρη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος.
Επιπλέον, εισηγούμαστε τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για να έχουμε μια πιο δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων και για να ενισχύσουμε τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Για περιοχές όπως είναι η Θράκη με σημαντικά αναπτυξιακά προβλήματα, με εντεινόμενα τα φαινόμενα της αποβιομηχάνισης και τις αυξητικές τάσεις εγκατάλειψης παραδοσιακών εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και την κτηνοτροφία,
θα ήταν αναμενόμενο από την κυβέρνηση να προβλεφθούν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων στον Πρωτογενή τομέα και την Μεταποίηση και θα συρρικνώνουν το χάσμα με τις μεγάλες αγορές του κέντρου. Για παράδειγμα θα μπορούσε να συζητηθεί η ιδέα διαμόρφωσης ενός μεταφορικού ισοδυνάμου για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της Θράκης στα πρότυπα των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.
Μην ξεχνάτε επίσης την επιδότηση του 12% του κόστους εργασίας που εγκαταλείφτηκε από το 2010 και οι επιχειρήσεις το περιμένουν με αγωνία.
Δυστυχώς, το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν φέρνει την πολυπόθητη φορολογική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας. Είναι άτολμο, χωρίς όραμα και κυρίως χωρίς καμία ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση. Είναι μια χαμένη ευκαιρία και είναι κρίμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος