Το θέμα των ελλείψεων και των συνθηκών ασφαλείας στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο Δημαρίου- Ξάνθης έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφερειακής Σύνθεσης», ο κος Μιχάλης Αμοιρίδης, αλλά και άλλα ζητήματα όπως: το παραεμπόριο, οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης…

Με αφορμή τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής –θεμελίωσης από την Βουλγαρική πλευρά του ΚΑ και του πρώτου Τμήματος του ΚΑ που αφορά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το Δημάριο, ο κος Αμοιρίδης ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2020. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα δρόμο που εξυπηρετεί και πάρα πολλούς ντόπιους κατοίκους.

Ο κος Μιχάλης Αμοιρίδης

«Με αφορμή ότι μέσα στο 2020 ξεκινά μια έντονη δραστηριότητα στο Οδικό Δίκτυο θέλω να ρωτήσω τα εξής: σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε το υφιστάμενο οδικό δίκτυο μέχρι το πρώτο τμήμα να μπορεί να ενωθεί με το δίκτυο του ΚΑ ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση με ένα ακόμη σημείο της Ελλάδας και της Βουλγαρίας;» ρώτησε ο κος Αμοιρίδης και σημείωσε ότι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο από το Δημάριο μέχρι την Ξάνθη το αξιοποιούν ήδη 15.000 κάτοικοι και έχει τεράστιες ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας. «Προβλέπονται κάποιες ενέργειες βελτίωσης του και με γνώμονα ότι θα αυξηθεί και η κίνηση σ’ αυτό το τμήμα;» ρώτησε για να προσθέσει «Υπάρχει κάποια επικοινωνία με την Εγνατία Οδό έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε θα δημοπρατηθεί η μελέτη για την υλοποίηση εργασιών αναβάθμισης στην ανατολική παράκαμψη της Ξάνθης;» Ο κος Αμοιρίδης ζήτησε να πληροφορηθεί και για την αντιμετώπιση του παρ εμπορίου, σε τι ενέργειες έχουν προβεί; Τέλος, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των κατοίκων στα χωριά Δημάριο και Μελοίβια αναρωτήθηκε αν έχει έρθει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τους κατοίκους, αν τους έχει ενημέρωση. Ζητώντας για την περιοχή την κατασκευή ενός καλού οδικού δικτύου με τους κατοίκους που το χρησιμοποιούν καθημερινά, ασφαλές δίκτυο χωρίς να κινδυνεύουν το Χειμώνα.

Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο κος Νίκος Ευφραιμίδης σημείωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα εκατομμύριο ευρώ για την υλοποίηση έργων. Αλλά και για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην μείωση της επικινδυνότητας και στην οδική ασφάλεια.

Για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των κατοίκων του Δημαρίου και των Μελοιβίων είπε πως εξαρτώνται από την Ελληνική Δικαιοσύνη. «Τι θέλετε να κάνουμε παρέμβαση;» ρώτησε τον κο Αμοιρίδη προσθέτοντας ότι «Η περιφέρεια στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει τον ΚΑ, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εγνατία που είναι υπεύθυνη για την υλοποίησή του. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα αυξήσει κι άλλο την συμβολή της.» Όσον αφορά δε στο παρεμπόριο τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση κάνει συνεχείς ελέγχους χωρίς να διαπιστώνονται παραβάσεις.

Απαντώντας και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος τόνισε πως την ευθύνη και την κατασκευή την έχει η Εγνατία Οδός. «Ζητάει (εννοώντας ο κος Αμοιρίδης) συνεχώς χρονοδιαγράμματα, παραποιεί σε κάθε κείμενο τα πάντα και ζητάει από τον περιφερειάρχη, τον οποίο ειρωνεύεται με απαράδεκτο τρόπο και δεν σας επιτρέπω να το ξανακάνετε αυτό. Για ένα έργο 300 εκ ζητάει χρονοδιάγραμμα, κατασκευάζεται το πρώτο κομμάτι.» σημείωσε ο κος Μέτιος απευθυνόμενος στον κ. Αμοιρίδη και μιλώντας για το έργο αυτό καθ αυτό τόνισε πως «Δεν είμαστε αρνητικοί στο έργο.»
Φώτο:στιγμιότυπο από την συζήτηση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία video:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: