Νέα επιστολή στον κ. Αραχωβίτη Σταύρο (Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) απέστειλε ο Συνεταιρισμός των Καπνοπαραγωγών Θράκης. Επιστολή την οποία κοινοποιούν και στους Βουλευτές του Νομού: Καραγιουσουφ Αιχάν, Μουσταφά Μουσταφά και Αχμετ Ιλχαν  με Θέμα την: Ένταξη των καπνοπαραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, λόγω έκτακτης ενίσχυσης μέσω «de minimis».

Πρόκειται, όπως λένε, για ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στην περιοχή του Ν. Ροδόπης μετά την καταβολή της ενίσχυσης «deminimis» στους καπνοπαραγωγούς. Όπως σημειώνεται η πλειοψηφία των καπνοπαραγωγών στο Ν. Ροδόπης είναι μικροκαλλιεργητές και πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο «ειδικό καθεστώς αγροτών» και απαλλάσσονται από τήρηση βιβλίων. Οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής κατά μέσο όρο λαμβάνουν επιδοτήσεις ύψους 3.000,00 – 4.000,00 € και οι πωλήσεις κυμαίνονται μεταξύ 8.000,00 – 12.000,00 € ετησίως.

Όπως εξηγείται στην επιστολή ο συνυπολογισμός της ενίσχυσης de-minimis μαζί με όλες τις επιδοτήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη πολλών μικροκαλλιεργητών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, παρόλο που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα εντάσσονταν. «Το έκτακτο γεγονός αυτό θα επιβαρύνει οικονομικά και οργανωτικά τους καπνοπαραγωγούς σε σημαντικό βαθμό, επιφέροντας ένα επιπλέον διοικητικό λογιστικό κόστος που θα φτάνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ακόμα και στο 50% του ποσού της ενίσχυσης που έχουν λάβει μέσω «de minimis»» αναφέρεται στην επιστολή και σημειώνεται ότι η ενίσχυση αυτή είναι μη μόνιμη, αφορά την συμπλήρωση εισοδήματος που είδη απωλέσθη λόγω έκτακτων γεγονότων.Επίσης, τονίζεται ότι η προσωρινή ένταξη και απένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς θα προκαλεί και επιπλέον φόρτος εργασίας στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό φορολογικό ενδιαφέρων.

Στην ίδια επιστολή, που υπογράφει για λογαριασμό της Κοινοπραξίας ο κος Εσάτ Χουσεϊν, αναφέρεται ακόμη ότι «η ένταξη στο κανονικό καθεστώς λόγω έκτακτης ενίσχυσης αντίκειται γενικότερα στον σκοπό εφαρμογής του «ειδικού καθεστώς αγροτών» το οποίο θεσπίστηκε με το σκεπτικό ότι «η εφαρμογή του κανονικού καθεστώτος Φ. Π.Α. στους μικρούς αγρότες θα δημιουργούσε δυσανάλογα προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής φύσης».

Μοιράσου το άρθρο: