Την αποπεράτωση χώρου στην Τσανάκλειο,-όπου θα μεταφερθεί το καλοκαίρι το Μουσείο Καραθεοδωρή-που θα ονομασθεί Ινστιτούτο Καραθεοδωρή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
ΛιπορδέζηςΟ κ. Λιπορδέζης αποκάλυψε πως μέσα στο Ινστιτούτο Καραθεοδωρή θα λειτουργήσουν δύο εξάμηνα για φοιτητές των Μαθηματικών. ΣΤο πρώτο θα λειτουργήσουν 5 κλάδοι μαθηματικών Καραθεοδωρή και στο δεύτερο εξάμηνο 5 θεωρίες του Αϊνστάιν.

Αποκάλυψε δε πως στην τελετή των εγκαινίων της λειτουργίας του Μουσείου στο νέο του χώρο, θα λειτουργήσει και για πρώτη φορά έκθεση γραμματοσήμου Μαθηματικών προσωπικοτήτων, που ο μοναδικός που κατέχει 15 γραμματόσημα είναι ο μεγάλος Μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή.
Ο κ. Λιπορδέζης αναφέρθηκε και στις τρέχουσες δράσεις για την προετοιμασία της 9ης Μαθηματικής Εβδομάδας. Επίσης για την προετοιμασία δράσεων που θα εμπλουτίσουν το Μουσείο Καραθεοδωρή, όπως παιχνίδια με μαθηματικά και μαθηματικά ευφυίας.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζεται και ένα θεατρικό με διάδραση, από παιδιά που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους του Μεγάλου Μαθηματικού Καραθεοδωρή και των προσωπικοτήτων που τον επισκέπτονταν για να κατανοήσουν τα μαθηματικά και να προχωρήσουν στην επιστήμη τους.
Τέλος στάθηκε και στην παρουσίαση δύο βιβλίων που αποτελούν απόσταγμα της 10χρονης παρουσίασης του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, που θα γίνουν στην Μαρώνεια το επόμενο χρονικό διάστημα. «Από την Αδριανούπολη της Θράκης! Τη Μητρόπολη όλων των Θρακών» και «Το άστρο των Καραθεοδωρήδων», είναι οι τίτλοι των βιβλίων.
Η έκδοση τους θα γίνει από το Λίντερ και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες.
Εξ άλλου ο κ. Λιπορδέζης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού, του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Λιπορδέζης προσανατολίζεται για αποστολή και δεύτερης επιστολής ζητώντας από τον κ. Παυλόπουλο να μεριμνήσει για την αξιοποίηση των βιβλίων του Καραθεοδωρή που…βρίσκονται απόμα σε κιβώτια και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου…

Μοιράσου το άρθρο: