Άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο κ. Ανέστης Βαφειάδης. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Περιφερειών κι Αυτοδιοικήσεων βρέθηκαν μαζί με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, την κα Κική Κωνσταντινίδου και τον κ. Αθανάσιο Δεμίρη στο κέντρων των ευρωπαϊκών εξελίξεων δηλώνοντας πως εκεί είναι οι ευκαιρίες οι οποίες για να αξιοποιηθούν απαιτούν συνέργειες και συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συναντήσεις, παρουσίες κι απουσίες
Στις συναντήσεις με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον κ. Δ. Παπαδημούλη άδραξαν την ευκαιρία και παρουσίασαν την περιοχή, τα ζητήματα που την απασχολούν, αλλά και τις δυνατότητες που αυτή έχει. «Δεχθήκαμε συμβουλές και από τους δύο για το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε επίπεδο Ε.Ε.» δηλώνει ο κύριος Βαφειάδης σημειώνοντας πως κλειδί όλων είναι η συλλογικότητα. «Δυστυχώς από το Νομό Ροδόπης σ’ αυτή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και των Δήμων, συμμετείχε μόνο ο δήμος Αρριανών. Οι άλλοι απουσίαζαν, δεν ξέρουμε γιατί. Θα προσπαθήσουμε όμως να κινητοποιήσουμε δυνάμεις και να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει η περιοχή μας.»

Τα γνωστά από το παρελθόν ζητήματα
Ζητήματα, όπως το περίφημο 12% , η επιδότηση του κόστους εργασίας. Το παρ εμπόριο. Η γειτνίαση με άλλες χώρες και τα προβλήματά, που προκύπτουν είναι τα ζητήματα για τα οποία είχαν καλή εικόνα, όπως και για την ίδια την περιοχή. «Μετά την ανάδειξη των νέων ΔΣ στα Επιμελητήρια της Ροδόπης θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις.» δηλώνει ο κύριος Βαφειάδης καλώντας όλα τα μέλη να τακτοποιήσουν την ενημερότητα τους και να πάρουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες. Πρόκειται για 4000 μέλη στο Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και 1000 μέλη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Να βγάλουμε τον τόπο μας από τη μιζέρια»
«Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για τα προβλήματα του τόπου. Να βγάλουμε τον τόπο μας, την πόλη μας, από την μιζέρια που δείχνει τον τελευταίο καιρό.» δηλώνει χαρακτηριστικά παρατηρώντας τον κόσμο να είναι αδιάφορος. «Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τον τόπο μας με συλλογικότητα και συμμετοχή» αυτό είναι το μήνυμα μου προς όλους.

Με το βλέμμα στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

«Η αναδιάρθρωση και η αναδιοργάνωση του δημοσίου για να γίνει φιλικό προς το επιχειρείν είναι το πρώτο ζήτημα που θα θέσουμε στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο. Θα ζητήσουμε να μειωθεί το φορολογικό, το ασφαλιστικό κόστος. Είναι μεγάλο ζήτημα, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το επιχειρείν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις κόσμου. Αλλά για αναδιοργάνωση.» δηλώνει χαρακτηριστικά. Ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση όλων των Ομοσπονδιών στη Ροδόπη κι αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αν.Μ. Θράκης για την εκπόνηση πρότασης που θα κατατεθεί στο Συνέδριο. «Πρέπει να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με την μεταποίηση για να μπορέσουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που έρχονται από την Ε.Ε., να δούμε την περιοχή ως ενιαία οικονομική οντότητα.» κατέληξε ο κύριος Βαφειάδης.
Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης Ρεπορτάζ –κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: