Προβληματισμένος από όλα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και σίγουρος για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες, εμφανίζεται ο οικονομολόγος, Σαμοθρακίτης στην καταγωγή, ο κος Μενέλαος Μαλτέζος μιλώντας για το αγαπημένο του νησί, τη Σαμοθράκη.

«Το πρώτο και κύριο είναι η αξιόπιστη συγκοινωνία» τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει « Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί στα πλοία, τα οποία συνδέουν τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη, που είναι το κύριο σημείο ανεφοδιασμού του νησιού. Επειδή η σύμβαση της ακτοπλοϊκής εταιρείας για την σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη λήγει στις 31-10 θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτή η σύμβαση διήρκεσε 10 χρόνια και ήταν κακά σχεδιασμένη, άφησε πάρα πολλά κενά. Θα πρέπει αυτά τα λάθη που έγιναν και τα πλήρωσε το νησί πανάκριβα να αξιολογηθούν, ώστε οι συμβάσεις, που θα γίνουν από εδώ και πέρα για την επιδοτούμενη σύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, να έχουν εκείνους τους όρους, ώστε η οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού να μη διαταράσσεται σε καμία περίπτωση με τέτοιου είδους προβλήματα. Αυτή η κρίση θα ακολουθεί τη Σαμοθράκη για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κος Μαλτέζος υπενθυμίζει ότι το 2017 το νησί υπέστη μια σοβαρή καταστροφή από την πλημμύρα. Ύστερα ακολούθησε η κρίση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση περιορίζοντας πάρα πολύ τις δυνατότητες του νησιού να ζει αυτοδύναμα. «Θα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων του νησιού» τονίζει προσθέτοντας πως Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει και να δει τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους φορείς του νησιού, το δήμο ,τους επαγγελματίες, αλλά και από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των επαγγελματιών.Αιτήματα, όπως: ρυθμίσεις, αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης «και μια σειρά άλλα τέτοια μέτρα ανακουφιστικά που θα δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις επιχειρήσεις του νησιού».

Το βασικότερο από όλα, όπως δηλώνει ο κος Μαλτέζος , είναι να συνεχιστεί η υλοποίηση των όποιων ενεργειών για την επέκταση του λιμανιού, που είναι ο κύριος αναπτυξιακός πόρος, η «καρδιά» του νησιού , έτσι ώστε να μπορεί το λιμάνι της Καμαριώτισσας να δέχεται μεγαλύτερα πλοία, να μπορούν αυτά να προσεγγίσουν το νησί και να πάψουν να υπάρχουν τα φυσικά μονοπώλια. «Αυτό θα δώσει μια ανάσα στο νησί, που θα μπορούσε να καλύψει το χαμένο έδαφος.»
Τέλος, ο κος Μαλτέζος δεν παραλείπει να τονίσει ότι η Σαμοθράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος, με πλούσια ιστορία, με πολλές φυσικές ομορφιές. «Αυτά θα πρέπει ο κάθε κάτοικος της Περιφέρειας να τα λάβει υπόψιν του και να την επισκεφτεί . Θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει κι εδώ η συμβολή της Περιφέρειας μέσα από κάποια προγράμματα κι δίνοντας κάποια κίνητρα σε συγκεκριμένες ομάδες της περιοχής, να επισκεφτούν το νησί έτσι ώστε και το νησί να καλύψει ένα μέρος της ζημιάς που υπέστη και ο κάτοικος της Περιφέρειας να γνωρίσει τον τόπο του γνωρίζοντας τη Σαμοθράκη.» προτείνει παραδεχόμενος ωστόσο ότι η πρόσβαση είναι… λίγο δυσκολότερη από ότι στη Θάσο. «Σίγουρα ο επισκέπτης θα ανταμειφθεί με το υπέροχο φυσικό κάλος και την πολιτιστική κληρονομιά, με τις γεύσεις και τη φιλοξενία».
Φώτο: ο κος Μενέλαος Μαλτέζος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: