Κομοτηνή: Η υπερβόσκηση, απειλή για τον δασικό πλούτο

Array

Κομοτηνή: Η υπερβόσκηση, απειλή για τον δασικό πλούτο«Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα διαχείρισης των «δραστηριοτήτων» εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων» παραδέχεται ο δασολόγος κ. Δημήτρης Κεραμιτζής ερωτηθείς σχετικά για το θέμα της υπερβόσκησης. Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις βοσκής ή ρυθμιστικές που να απαγορεύουν τη βοσκή για διαφόρους λόγους με αποτέλεσμα και η υπερβόσκηση να οδηγεί στην υποβάθμιση του δασικού πλούτου.

Διαδικασία νομιμοποίησης των ποιμνιοστασίων

Κομοτηνή: Η υπερβόσκηση, απειλή για τον δασικό πλούτοΗ ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα βάλει τάξη στο θέμα αυτό, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα γνωρίζουν ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες και ποια η αντιστοιχία ζώου ανά έκταση. Σίγουρα, επειδή εδώ και τριάντα –σαράντα χρόνια οι δράσεις αυτές είναι απλωμένες σε όλο τον δασικό όγκο, ποιμνιοστάσια υπάρχουν παντού, με ένα πολύ μικρό μέρος αυτών να έχουν άδειες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. «Μιλάμε για μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που η νομιμοποιήσή τους δεν μπορεί να διευθετηθεί, να ελεγχθεί σε ένα –δύο και τρία χρόνια. Να γίνει δηλαδή ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα τριάντα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με το ενδιαφέρον να είναι ήδη μεγάλο» εξηγεί ο κος Κεραμιτζής.

Εκεί όπου γίνονται υλοτομίες, εκεί όπου υπάρχουν λόγοι προστασίας, στα δάση που ήδη προστατεύονται οι απαγορεύσεις της βόσκησης τηρούνται. «Όπου κρίνουμε ότι χρήζει προστασίας το έδαφος και η βλάστηση προβαίνουμε σε απαγόρευση βόσκησης» δηλώνει ο έμπειρος δασολόγος.

Ορατές οι συνέπειες της υπερβόσκησης

Κομοτηνή: Η υπερβόσκηση, απειλή για τον δασικό πλούτοΟι συνέπειες της υπερβόσκησης γίνονται ορατές ακόμη και από τους μη γνώστες του αντικειμένου, σε περιοχές όπως η Σαμοθράκη και ο Ίασμος κάθε φορά με τις έντονες βροχοπτώσεις η υπερβόσκηση αναφέρεται ως αιτία. «Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα» δηλώνει ο κος Κεραμιτζής κι εξηγεί ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, εδαφολογικοί, κλιματολογικοί, ύπαρξης ρεμάτων κ.α. κι όχι μόνο η βόσκηση. «Τόσα χρόνια στο παρελθόν υπήρχε μια ανεξέλεγκτη βόσκηση και δημιουργία νέων κοπαδιών σίγουρα παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο. Όταν σε μια περιοχή η βοσκοικανότητα έκτασης είναι συγκεκριμένη κι εμείς την υπερβαίνουμε γιατί ο αριθμός των ζώων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά μπορεί να αντέξει η περιοχή, σίγουρα αρχίζει μια σταδιακή υποβάθμιση της βλάστησης, που αν δεν γίνει αποκατάσταση αυτό μακροχρόνια θα έχει συνέπειες» δηλώνει. Έτσι, γίνεται αμέσως κατανοητό γιατί κρίνονται απαραίτητη η υλοποίηση  των κατάλληλων έργων, οι κατάλληλες παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο.
Φώτο: Δημήτρης Κεραμιτζής,. Δασολογός Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος