Μια 16χρονη μαθήτρια από την Κομοτηνή, η Μαρία Νεφέλη Νταντουρή κέρδισε με την ταινία της «Run» το δεύτερο βραβείο στο 19ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Πρόκειται για διαγωνισμό που διεξήχθη στον Πύργο Ηλείας από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Όπως εξηγεί η ταλαντούχα σκηνοθέτης μαθήτρια η 16η Camera Zizanio είναι μια Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας όπου διαγωνίζονται ταινίες νέων δημιουργών μέχρι 20 ετών. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 1.400 ταινίες από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Τελικά, επιλέχθηκαν για τα διαγωνιστικά προγράμματα της 16ης Camera Zizanio 266 οπτικοακουστικές δημιουργίες παιδιών, εφήβων και νέων μέχρι 20 ετών. 143 από την Ελλάδα, 98 από 27 χώρες της Ευρώπης και 25 από 11 χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

«Δεν το περίμενα γιατί το θέμα της ταινίας μου δεν σχετίζονταν με κάποιο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, για παράδειγμα τους πρόσφυγες ή το bulling, όπως συνηθίζεται με αυτές τις ταινίες. Μου τηλεφώνησαν όταν ήμουν στην επταήμερη εκδρομή για την επιλογή της ταινίας μου και μου είπαν αν μπορώ να πάω στην τελετή βράβευσης, δυστυχώς, όμως, ήμουν εκτός» δηλώνει η Μαρία Νεφέλη Νταντουρή μην κρύβοντας την χαρά και την έκπληξη της που ακόμη και τώρα καλά κρατεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ταινία ήταν εξ ολοκλήρου δική της δημιουργία, γύρισμα, μοντάζ, σενάριο, σκηνοθεσία. Εκτός από την ίδια τους ρόλους ερμήνευσαν τα αδέρφια της κι ένας φίλος. Μια οικογενειακή, χειροποίητη ταινία που κάνει μια ολόκληρη πόλη χαρούμενη.

Στις ξεχωριστές αυτές στιγμές που ζει εκείνη και η οικογένειά της η Κομοτηναία μαθήτρια δεν ξεχνά και την άλλη διάκριση, αυτή του 1ου Γυμνασίου που με την ταινία «Καταφύγιο» απέσπασε το Ειδικό βραβείο, που αναδεικνύει, όπως λέει, με ιδιαίτερη ευαισθησία τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων.
Φώτο:Μαρία Νεφέλη Νταντουρή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: