Κομοτηνή: «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα» στο Θερινό Σχολείο

Array

Συνεχίζονται και σήμερα τα μαθήματα στο 2o Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Ελληνικό Δράμα 2017»,το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη. Πρόκειται για σεμινάριο που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τη συνεργασία επιστημόνων (φιλολόγων, θεατρολόγων και σκηνοθετών). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με την αποτίμηση του θερινού σχολείου και την επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες.

«Οι συμμετέχοντες μελετούν το θέατρο ως παραστατική τέχνη κι όχι ως αμιγώς λογοτεχνικό κείμενο.» δηλώνει ο καθηγητής κ.Γιώργος Τσομής σημειώνοντας ότι την περίοδο της ακμής του το θέατρο παριστανόταν και δεν διαβαζόταν. «Δεν ήταν ένα εκτενές αναγνωστικό ποίημα. Το έβλεπαν και το άκουγαν οι θεατές στη σκηνή.»

18 φοιτητές στο 2ο Θερινό σχολείο
18 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και προδιδακτορικοί φοιτητές συναντώνται καθημερινά παρακολουθώντας τα μαθήματα με στόχο να γνωρίσουν σε βάθος το αρχαίο θέατρο ως παραστατική τέχνη, τους φορείς , την κοινωνία, το κοινό, τα κοστούμια, τις μάσκες, τη μουσική, το χορό, καθώς επίσης και την επιβίωση τους στη σύγχρονη εποχή. Δίνεται δηλαδή η ευκαιρία να γνωρίσουν τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει το θέατρο, να παράγουν προφορικό λόγο με ή χωρίς λογοτεχνικά κείμενα, να βελτιώσουν τις δυνατότητες τους στην έκφραση, στην παρατήρηση κ.α. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Δ.Π.Θ. το θέατρο ήταν πάντα παρόν ακόμη και στο υποσυνείδητο του Έλληνα. Συμβαίνει ακόμη και στους φοιτητές, που έχουν ήδη μέσα τους την κίνηση, χωρίς, όμως, να μπορούν να τη χειριστούν κατάλληλα.

Ικανοποίηση αν το θερινό σχολείο θεσμοθετηθεί.

Παραστατικά ασχολούνται και οι ξένοι. Πολλές σκηνές σε όλη την Ευρώπη παρουσιάζουν αρχαία ελληνικά δράματα. Στη Γερμανία κάθε χρόνο ανεβαίνουν 150 με 200 παραγωγές του αρχαίου ελληνικού δράματος. Δηλαδή, 1000-1500 παραστάσεις αρχαίου δράματος κάθε χρόνο. Η Γερμανία έχει την μεγαλύτερη παράδοση. Ακολουθούν η Γαλλία, η Αγγλία και άλλες χώρες.

«Η αλήθεια των κειμένων είναι αυτό που εντυπωσιάζει, όπως και το επίκαιρο του πράγματος. Μπορείς να το μεταφέρεις οπουδήποτε σε οποιαδήποτε τωρινή κοινωνική κατάσταση.» δηλώνει ο κύριος Τσομής εξηγώντας πως «Το αρχαίο ελληνικό δράμα θέτει προβλήματα και δεν τα λύνει κι αυτό το γεγονός προκαλεί τους σκηνοθέτες να σκηνοθετήσουν αρχαία ελληνικά δράματα και να τα μεταφέρουν στην σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Θέτει πολλαπλά προβλήματα με τον άνθρωπο να είναι υπεύθυνος για την μοίρα του κι όχι μόνο οι Θεοί.»

Όσον αφορά στο μήνυμα που επιδιώκει να στέλνει ο ίδιος πάντα στους φοιτητές του είναι ότι η σωστή μελέτη, η κατανόηση του αρχαίου ελληνικού δράματος ξεκινά από την συνειδητοποίηση ότι ήταν παράσταση. «Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν η επιτελεστικότητα του και όχι η κειμενικότητα.» καταλήγει ικανοποιημένος και από την φετινή προσέλευση στο 2ο Θερινό Σχολείου Αρχαίου Δράματος που ήρθε για να μείνει στην Κομοτηνή…
Φώτο:Γιώργος Τσομής ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος