Ν. Κοτζιάς: Να δυναμώσουμε τις προοπτικές της Θράκης

«Είναι χαρά μου να είμαι στην Κομοτηνή είναι δεκαετίες ιδιαίτερης αγάπης αυτή η πόλη, που αποτελεί κομμάτι του Ελληνισμού σε μια από της πιο όμορφες περιοχές της χώρας και που συνενώνει τους πιο διαφορετικούς ελληνικούς πληθυσμούς. Η  φροντίδα μας σαν ΠΡΑΤΤΩ θα είναι να δυναμώσει και τις προοπτικές αυτού του τόπου». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), κ. Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος στο χώρο της ομιλίας του.

Από την οποία  ομιλία, του κ. Νίκου Κοτζιά στην Κομοτηνή, δεν έλειψαν αναφορές στη Θράκη και πώς θα μπορούσε άλλωστε; « Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε και για τη Θράκη» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η Θράκη έχει Εθνική σημασία για τη χώρα. Για να μιλήσει στην συνέχεια για την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων ενίσχυσης  της περιοχής.

«Η Θράκη είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις»

Ν. Κοτζιάς: Να δυναμώσουμε τις προοπτικές της Θράκης“Η Θράκη είναι με ένα τρόπο εγκαταλελειμμένη . Είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στις πράξεις. Η Θράκη είναι Ελλάδα με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που οφείλει να προασπίζεται και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα όσων είναι θρησκευτική μειονότητα, αλλά και τις ομάδες που υπάρχουν μέσα σ’ αυτή, όπως οι ΡΟΜΑ και οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι είναι ένας τρομερός λαός, με χιλιετίες ιστορίας. Του οποίου πρέπει να αναγνωρίσουμε και την πολιτισμική και την πολιτική του προσφορά στον πολιτισμό μας. Το πρόβλημα της Θράκης είναι πρόβλημα κοινωνικής και πολιτισμικής ανάταξης.” είπε ο κος Κοτζιάς σημειώνοντας πως ξεχάστηκε το πρόγραμμα του παρελθόντος με τα ειδικά κίνητρα για τη Θράκη.

“Η Θράκη είναι η πιο ισχυρή διασταύρωση των Ηπείρων στην περιοχή μας, η διασταύρωση Ασίας και Ευρώπης. Είναι ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που οικοδομείται τώρα. Ο μεγάλος κόμβος των μεταφορών” εξήγησε για να τονίσει ότι είναι ένας τόπος που πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση. “Στη Θράκη χρειάζεται μια μεγάλη ειδική ενίσχυση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Πρέπει να γίνει μεγάλο Πανεπιστήμιο με πολλά ερευνητικά Κέντρα . Και να αποκτήσει κι ένα Τμήμα όπου θα γίνεται ξενόγλωσση εκπαίδευση, όπου θα λειτουργεί ως το Κέντρο της Βαλκανικής στην Νότιο Ανατολική Ευρώπη.» για να ολοκληρώσει την αναφορά του στην εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας  λέγοντας πως “Όλη η εκπαίδευση έχει ιδιαίτερες ανάγκες από τα νηπιαγωγεία μέχρι το Πανεπιστήμιο.”

Αναγκαία τα ειδικά φορολογικά μέτρα
Αναφερόμενος στο χώρο της οικονομίας μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης με ειδικά φορολογικά μέτρα, τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ, μείωσης της Φορολογίας σε κέρδη κι αποθεματικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή, για φθηνότερη ενέργεια, για ενίσχυση των αγροτών με “χίλιους τρόπους”, όπως είπε, αλλά και για την θεσμική ανασυγκρότηση, με την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομίας με πιο διευρυμένο χαρακτήρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

“Η Τουρκία να δει αυτοκριτικά το τι έκανε με την Ελληνική Ομογένεια εκεί…”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, όταν κλήθηκε από την κα Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής, να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κος Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να δει αυτοκριτικά το τι έκανε (ενν η Τουρκία) με την Ελληνική Ομογένεια εκεί για να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:  “Οι μη μουσουλμάνοι Έλληνες αγαπάμε τους μουσουλμάνους μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν κατά καιρούς από διάφορες κυβερνήσεις, αυγάτισαν, έγιναν από 60.000, 140.000. Αντίθετα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τουρκίας από μισό εκατομμύριο μείνανε 2.500 .”
Φωτο :Στιγμιότυπο από την ομιλία του Υπουργού ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος