Πικρό καφέ κέρασε το 2016 στους ιδιοκτήτες καφέ της Κομοτηνής. Όπως σημειώνει η Ασούντα Πετρίδου, ιδιοκτήτρια café στο κέντρο της πόλης, ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά. «Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, αυτό το «μήνυμα» μας έδωσε το 2016» δηλώνει η κα Πετρίδου σπεύδοντας να σημειώσει ότι οι νέες περικοπές στη μισθοδοσία του προσωπικού είναι απαραίτητες «γιατί», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «δεν βγαίνει αλλιώς!».

Οι πρώτοι που είδαν, εδώ και πολύ καιρό, τις αποδοχές τους να μειώνονται ήταν οι εργαζόμενοι στα café και στους χώρους αναψυχής. Πριν την κρίση κάποιος κέρδιζε, εργαζόμενος σε cafe, πολλά περισσότερα από ότι σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Ωστόσο, μετά την κρίση, αυτό έχει αλλάξει. «Τώρα δύσκολα βρίσκεις να εργασθείς κάπου παίρνοντας ικανοποιητικό μεροκάματο » δηλώνουν οι ίδιοι προσθέτοντας πως για φιλοδώρημα ούτε λόγος να γίνεται. «Οι πελάτες μετρούν τα ψηλά τους για να πληρώσουν, ποιο φιλοδώρημα;» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην κίνηση; Αυτή, σύμφωνα με την κα Πετρίδου, έχει πέσει κατακόρυφα. Μαζί και η κατανάλωση. Έρχονται λιγότεροι και παραγγέλνουν λιγότερα. «Σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς που σημειώνουν μόνο αύξηση». Η ίδια εργάζεται οκτώ ώρες κάθε μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα. «Κι όσο αντέξω» δηλώνει χαρακτηριστικά προσδοκώντας την έλευση του 2017 «για να αλλάξει λίγο η ατμόσφαιρα και η διάθεση του κόσμου», όπως δηλώνει σπεύδοντας να ευχηθεί με νόημα «υγεία κι αγάπη, χωρίς περικοπές!»
Φώτο: Ασούντα Πετρίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: